Nyheter Topp 8 saker att se och göra i Antalya

Alla artiklar

Topp 8 saker att se och göra i Antalya

Sugen på Turkiet, men lite osäker på vart du ska åka? Antalya i sydvästra Turkiet är en gammal hamnstad och populär semesterort bland både utländska resenärer och lokalbefolkningen. Staden har med sin antika och charmiga stadskärna allt du önskar finna i en storstad, men mer därtill, såsom vackra tehus, turkiska bad och intressanta, historiska ruiner.

Sök flyg till Antalya

Hitta hotell i Antalya

1. Gamla stan Kaleici

De gamla stadsdelarna i Antalya kallas Kaleici och är över 2000 år gamla och beskrivs av många som de vackraste kvarteren i hela Turkiet. Gränderna är trånga, husen härstammar från den ottomanska tiden och ovanför hamnen på klippkanten finns små tehus där man kan sitta på kvällarna och bara njuta. I området ligger även många restauranger, hotell och fina, små butiker.

Kaleici

2. Arkeologiska museet

Området kring Antalya har många historier att berätta från det förflutna. På det arkeologiska museet kan man ta del av denna rika historia och bland annat se gamla sarkofager och andra välbevarade skatter. Här finns även flera romerska statyer från tiden före Kristus, vilka många finner intressanta. Lite rolig kuriosa är att i en monter här även finns en tand som man tror tillhört jultomten, Sankt Nikolaos.

3. Antalyas akvarium

Akvariet i Antalya är ett av världens största med bland annat en vattentunnel som är över 100 meter lång och tre meter bred. Du kan här vandra omkring och se tusentals fiskar och havsdjur i sin naturliga miljö och akvariet bjuder även på undervatten-shower och möjligheten att simma med hajar.

4. Sefa Hamam

Det turkiska badet Hamam är världskänt av en orsak. Det är en underbar plats att slappna av på och bara ta hand om sig själv. I Antalya finns många olika ställen. En riktig fin upplevelse får du exempelvis på den anrika Sefa Hamam somhärstammar från 1200-talet. Här blir du först tvättad och skrubbad och sedan får du bada i varmt vatten och tvål. Därefter är det dags för massage och till sist en värmande god kopp te. Visst låter det underbart!

5. Perge

Cirka 20 kilometer utanför Antalya ligger ett historiskt, världskänt område som är fullt av gamla ruiner. Det var hettiterna som bodde här för över 3000 år sedan innan regionen togs över av grekerna. Här finns många intressanta saker att se. Bland annat den största stadion i mindre Asien som rymde 12000 personer, men även en teater för en publik på 15000 personer och flera byggnader, murar och portaler från den hellenistiska perioden.

6. Hierapolis och Pamukkale

Den gamla antika staden Hierapolis på Pamukkale-klipporna finns med på Unescos:s världsarvslista, så detta är en plats du absolut inte bör missa. Förutom flera välbevarade byggnader såsom en amfiteater finns här många fina ruiner och det så kallade Bomullsslottet, som skapas när hett mineralvatten forsar ut från källorna och ger ifrån sig kalk som lagras på klipporna på ett sätt som ser ut som bomull eller snö. Vattnet är varmt och du kan bada här, även i den så kallade Ungdomens källa eller Kleopatras bassäng.

Pamukkale, Turkiet

7. Yivli Minaret Moske

Yivli Minaret Moske som byggdes på 1200-talet har ett 38 meter högt torn som liknar en flöjt vilket heter yivli på turkiska, därav dess namn. Detta landmärke går på grund av sin utmärkande drag och höga höjd inte att missa och du ser den nästan var du än befinner dig i staden. Moskén är i bruk fortfarande och du kan gå in och titta på den enkla, men smakfulla insidan som berättar intressant om vardagslivet och Antalyas folk.

Yivli Minaret Moske i Antalya

8. Düden-vattenfallen

Cirka 12 kilometer nordöst om Antalya stad hittar du Düden-vattenfallen, en grupp vattenfall som har formats av floden med samma namn. Vattenfallen och dess omgivningar är en perfekt plats för avkoppling under en varm sommardag och man tar sig enkelt hit med buss, taxi eller hyrbil. Missa inte heller att besöka grottan som finns bakom vattenfallet, därifrån får man nämligen en unik synvinkel på vattenfallet och inne i grottan finns även ett "whishing hole" där det sägs att man kan få sina önskningar uppfyllda.

Düden-vattenfallen

Fler Turkiet-tips:

Från storstad till strand: 5 underbara resmål i Turkiet

Resa till Turkiet: 10 billiga stranddestinationer

Är det säkert att åka till Turkiet

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.