Nyheter Resetips Topp 10 saker att se på Cypern

Alla artiklar

Topp 10 saker att se på Cypern

Ta dig från norr till söder och se vad det är som gör Cypern till en av Medelhavets bästa öar.

Det talas grekiska i söder och turkiska i norr och sedan gränsen öppnades i början av 2000-talet ger Cypern besökarna chansen att uppleva två mycket unika kulturer.

I norr hittar du några av öns bästa stränder, moskéer och stora korsfararslott, medan du i söder kan omfamna den avslappnade grekiska livsstilen i de vackra fiskeorterna. Här är öns 10 bästa platser som du inte får missa.

1. Afrodites klippa

Längs denna vackra kuststräcka hittar du den geologiska bergformationen som sägs vara den grekiska kärleksgudinnans Afrodites födelseplats.

2. Cape Greco

Öster om Ayia Napa hittar du denna lilla bit av himlen. Undvik galenskaperna på nattklubbarna och de irländska barerna och njut istället av lugn och ro på denna vackra plats.

Cape Greco, Cypern

3. Golden Beach, Karpashalvön

Längs den norra halvön finner du några av öns mest avskilda och orörda stränder och en av de bästa är Golden Beach på Karpashalvön.

Golden Beach på Karpashalvön

4. Kyrenia (Girne)

Ett venetianskt slott, en livfull hamn och en imponerande bergig bakgrund gör Kyrenia (eller Girne på grekiska) till en av öns mest populära städer.

Kyrenia, Cypern

5. Saint Hilarion Castle (Kástro Agíou Ilaríonos)

Cyperns egna sagoslott sägs ha inspirerat självaste Walt Disney när han skapade ”Snövit och de sju dvärgarna”.

6. Larnaca

Larnaca lyckas blanda alla delar av Cypern till en stad. Med sin livliga strandpromenad med affärer och kaféer är det en härlig stad. Dessutom erbjuder den arkeologiska landmärken och missa inte den massiva saltsjön med stadens turkiska kvarter som bakgrund.

7. Kyrkor i Troodosbergen

Runt om i Troodos bergskedja hittar du gott om isolerade byar och traditionella, utsmyckade kyrkor.

Troodosbergen, Cypern

8. Romerska ruiner i Kourion

Vid en utgrävning på 1930-talet upptäcktes denna labyrint av forntida ruiner som idag ger oss en inblick i livet för öns romerska bosättare.

9. Paphos hamn

Denna livliga turiststad är en av de mest populära platserna att besöka på Cypern. Här hittar du massor av barer, restauranger och andra nöjen men också några otroliga museer och historiska sevärdheter.

10. Spökstaden Famagusta

En sorglig och kuslig påminnelse om den norra och den södra sidans oroliga historia. Den en gång livliga orten Varosha i Famagusta övergavs under den turkiska invasionen 1974. Med hjälp av kikare kan du se dammtäckta bilar från 70-talet och sönderfallande hus.

Missa inte denna häftiga spökstad!

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.