Nyheter Topp 10 saker att göra i Warszawa

Alla artiklar

Topp 10 saker att göra i Warszawa

Uppfräschat, trendigt och på gång; Warszawa har på senare år blivit en av de hetaste weekenddestinationerna i Europa. Och den polska huvudstaden har en hel del att bjuda på.

Spännande historia, museer i världsklass och sevärdhet efter sevärdhet. Warszawa är huvudstaden som de senaste åren har klättrat snabbt på listorna över de hetaste destinationerna. Den låga prisnivån, de lyxiga hotellen och inte minst det mycket generösa utbudet av spännande restauranger av hög klass är några av argumenten som lockar besökare. Kolla in Skyscanners lista över topp 10 saker att göra i Warszawa för mer inspiration.

1. Gamla stan

Gamla stan, Stare miasto, i Warszawa är känt för sina vackra byggnader och många restauranger och uteserveringar. Byggnaderna är dock inte så gamla som de ser ut att vara, då det mesta här förstördes under andra världskriget och fick byggas upp på nytt.

Gamla stan är en utmärkt utgångspunkt för förstagångs-besökaren i Warszawa.

Gamla stan i Warszawa

2. Warszawas slott

Warszawa slott, Zamek Królewski, inhyste en rad polska kungar från 1500-talet och framåt. Slottet totalförstördes dock under andra världskriget och byggdes upp först på 70-talet. Slottet ligger vid ingången till Gamla stan och är ett av Warszawas mest kända landmärken och fungerar idag som bland annat ett museum.

3. Lazienki Park/den Kungliga rutten

Warszawas största park är på hela 76 hektar och ligger centralt i staden. Parken är en underbar plats att strosa i, oavsett tid på året. Lazienki ingår i Trakt Królewski (den Kungliga rutten) som sammanlänkar ett flertal av stadens historiska landmärken. Rutten börjar vid Slottstorget i centrala Warszawa.

4. Warsaw Uprising Museum

Ett av Warszawas mest populära museer och ett måste för dig med intresse för historia. På Grzybowska 79 kan du lära dig mer om Warszawas uppror under nazisternas ockupation 1944.

5. Praga

Den gamla arbetarstadsdelen Praga i Warszawa är idag ett av de hetaste nöjeskvarteren i Warszawa. Här finns hippa barer och nattklubbar och än så länge relativt få turister. Soho Factory och gatorna Stalowa och Zabkowska är tre utmärkta platser att inleda ett besök i Praga på.

6. Veganstaden Warszawa

Warszawa utsågs nyligen, rätt så otippat för många, till en av de mest vegan-vänliga städerna i världen. Faktum är att den polska huvudstaden placerade sig som nummer två i världen, efter Los Angeles, när restaurangguiden HappyCow listade världens vegan-favoriter. I Warszawa hittar du över 140 vegan-matställen och det stället som toppar många listor är Krowarzywa, vars veganburgare hyllas till skyarna.

7. Kulturpalatset

Ett av de mest kända landmärkena i Polen; Kulturpalatset i Warszawa var en ”gåva” från dåvarande Sovjet. Idag finns här ett kulturcafé och ett utsiktsdäck på 30:e våningen. En selfie framför Kulturpalatset är ett måste för alla förstagångs-besökare i Warszawa.

Kulturpalatset

8. Judiska museet Polin

I det gamla judiska stadsdelen, på 6 Mordechaja Anielewicza St., ligger det fascinerande museet Polin. Här kan du lära dig allt om de polska judarnas historia och ta del av unika verk som samlats in från hela världen. 2016 utsågs Polin i Warszawa till årets europeiska museum, EMYA 2016.

9. Kopernikuscentret/Copernicus Science Centre

Jorden roterar runt solen och inte tvärtom, detta fastslogs en gång i tiden av den store polske vetenskapsmannen Kopernikus. Idag lockar det moderna Kopernikuscentret på Wybrzeze Kosciuszkowskie i Warszawa 20 mängder med besökare. De interaktiva utställningarna är mycket uppskattade, inte minst av yngre besökare.

10. Mokotowska

Om du är sugen på shopping, ska du bege dig till gatan Mokotowska i Warszawa. Här ligger designerbutikerna tätt och du kan hitta kreationer från både kända utländska märken och lokala polska designers.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta