COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Resetips Topp 10 saker att göra i Split

Alla artiklar

Topp 10 saker att göra i Split

Är du sugen på att byta miljö, hänga på ett coolt kafé vid ett mysigt gathörn, utforska romerska ruiner och luffa runt på öarna i det Adriatiska havet? Spana in Split, Kroatien, med våra allra bästa tips på vad man kan se och göra.

Sök flyg till Split

Hitta hotell i Split

1. Häng med de gamla romarna vid Diocletianus palats

När du kliver in genom bronsporten till detta 1.700 år gamla romerska palats kan du nästan känna hur du går sida vid sida gamla spöken som under sin storhetstid livslevande promenerade omkring på dessa numera historiska gator. Detta är en av de äldsta platserna i Split. Trots detta fullkomligt sjuder ruinerna av liv och rörelse på kaféerna, barerna och restaurangerna som finns här.

Ungefär 3.000 personer har lyckan av att till och med bo här innanför komplexet. Diovletianus palats tillhörde ursprungligen kejsaren Diocletianus och hans garnison under den tid då denna del av det Adriatiska havet tillhörde Rom.

Diocletianus palats

 

2. Ta en moderiktig kvällspromenad

Denna upplysta strandpromenad som ligger framför Diocletianus palats och ovanför stadens hamn. Den fungerar som en jättestor catwalk där lokalborna tar en ”passeggiata” eller tidig kvällspromenad innan det är dags för att äta en god middag eller gå hem till sig.

Dra på dina designade solglasögon, sätt dig ner på ett av gatukaféerna och gör dig beredd för att spana in folket som går förbi eller varför inte promenera i elegant stil som lokalbefolkningen? Se till att klä dig casual elegant bara innan du går hit om du vill synas.

Kaféet Riva Café har även en övre våning om du vill spana utan att bli spanad på!

Kvällspromenad

 

3. Frossa i skaldjur direkt från fiskebåten

När skaldjuren är så där färsk så att man nästan känner havet i munnen… Så är det på de flesta restauranger i Split. Menyn fullkomligt dignar av fisk och skaldjur fångade samma dag i det Adriatiska havet av någon av de lokala fiskarna. Den är alltså pinfärsk i ordets rätta bemärkelse.Vill du på riktigt ge dig hän åt fisk och skaldjursfrossa; börja dagen tidigt på morgonen tillsammans med lokalborna på fiskmarknaden i den västra utkanten av Diocletianus palats.

På kvällen kan ni sedan återvända hit och äta enkel och underbart god stekt fisk på restaurangen Buffet Zlatna Ribica ( Kraj Svete Marije 8) eller ger er in i de fina salongerna på restaurang Nostromo. Priset för en skaldjursplatå börjar kring 280 kronor. Skölj ner alltsammans med det superba lokala vita vinet Posip.

Skaldjur i Split

4. Beundra Meštrović’s magi

Ivan Meštrović är förmodligen den bästa skulptören i Kroatien genom tiderna och hans verk är något av ett måste att uppleva för att få den totala uppplevelsen av Split.

Se till att vika tid åt att besöka galleri Meštrović som ligger i den stora villan med ateljé som han byggde åt sig själv. Här hittar du ett brett urval av hans verk, allt från tidiga teckningar och skisser till de färdiga skulpturerna i 1900-talets särpräglade stil.

Öppettider: Tis-lör 09-16, sön 9-15.

5. Utforska nattlivet i Split

Många besökare lämnar Split utan att veta att det finns en annan del av Diocletianus palats, en våning upp som är mycket tystare och lugnare, men som kommer till liv först när solen går ner och natten träder in…

Ta trappan upp och lämna guideboken och kameran hemma innan du försöker smälta in bland lokalinvånarna på den bohemiska baren Ghetto. Alla älskar det här stället med sin välkomnande atmosfär och en romerska fontän på innergården.

6. Häng med till Bačvice

På kvällskvisten när solen börjar gå ner töms centrumet på människor. Häng då med lokalborna och gå längs strandkanten bakom hamnen till viken Bačvice. Här längs stranden finns några mysiga kaféer, barer och restauranger.

Den underbart tunna pizzabotten på restaurangen Kraka är tillräckligt god för att göra vilken italienare som helst lycklig. Allting med kroatiens fantastiska torkade skinka prust på toppen – den här pizzan är helt klart en vinnare.

7. Besök Splits stadsmuseum

Fräscha upp dina historiakunskaper när det gäller Split på detta intressanta stadsmuseum där du får ta del av hur livet har sett ut i staden genom olika tidsepoker och händelser.

Museet som är belägen innanför den romerska stadsmuren är inrymt i ett hus som är över 500 år gammalt. Att utforska innergården med sin trappuppgång från medeltiden och vackra fönster är en fin överraskning i sig eftersom ingången till museet inte ser mycket ut för världen.

Öppettider: mån- sön, 08.30-21.00

8. Ta en paus och åk till Brac

Du kommer att se färjor styra ut och in hela dagen från Split under din vistelse här, så se till att också du hoppar på en. De tar dig till öar så som Brac, som har det högsta berget av de kroatiska öarna och även är känd för en annan sak: nämligen för att den vita glänsande stenen som finns här användes till att bygga Vita huset i Washington DC.

Här finns inte lika många turister som på Korcula, men huvudorsaken till att folk besöker Brac är för att slappna av och ta det lugnt på den otroligt vackra stranden Zlatni Rat beach. Men se även till att utforska det till största delen obefolkade regionen i inlandet. Här hittar du övergivna stenhus, steniga kullar fulla av olivträd och en skön tidlös känsla i luften.

Färjor går regelbundet hit från Split dagligen och turen tar cirka 50 minuter så du kan göra det till en dagsutflykt eller leta upp ett billigt boende och ligga kvar och sola på stranden ett tag till.

Brac

 

9. Luffa över till staden Hvar

Ön Hvar är en annan möjlig dagsutflykt från Split med sin lilla med trendiga huvudstad Hvar. Det går inte att förneka att denna plats är otroligt vacker med sin intensa blåa färg på havet i kontrast till de mysiga torgen med kullerstenar och medeltida stadsmuren som påminner om den i Dubrovnik.

Hvar har kommit att bli en rätt så lyxig weekendstad under den senaste tiden så du kanske måste spara ihop lite extra pengar för att ha råd med en cocktail, men är planen bara en kort vistelse är priserna absolut överkomliga och dessutom för då lite skön Medelhavsglamor på köpet.

Färjor och katamaraner går från Split till ön Hvar flera gånger per dag och även på vintern. Det finns även färjor hit från Brac, Vis och andra öar i regionen.

Hvar i Kroatien

 

10. Se vattenfallen i Krka nationalpark

Kroatien är känd för sina vackra vattenfall och även om det fantastiska sjösystemet Plitvice är det mest berömda stället för att se dem, så bjuder nationalparken på ön Krka på precis lika fina. De är dessutom mer lättillgängliga från Split och på några ställen kan du även simma här i sötvattnet omkring dem.

Floden Krka flyter genom parkens mitt och här hittar du även det mest fotograferade vattenfallet Skradinski Buk som är omgivet av frodig vegetation och har många intressanta lokala djurarter såsom olika fladdermöss och reptiler. De flesta tar sig in i parken vid Skradin, (även om det finns många andra ingångar), varifrån du kan promenera eller ta en båttur.

Från Split ta bussen till staden Sibenik (1 timme och 40 minuter) och fortsätt sedan med en annan buss till Skradin. Parken är öppen dagligen från åtta på morgonen till åtta på kvällen.

Krka nationalpark

Fler Kroatien-tips:

10 saker du inte får missa i Kroatien och Istirien

8 vackra öar i Kroatien

Topp 15 saker att göra i Dubrovnik

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.