Nyheter Topp 10 saker att göra i Istanbul

Alla artiklar

Topp 10 saker att göra i Istanbul

Majestätiska Hagia Sophia, sultanens residens Topkapi Palace och den blåa moskén erbjuder ett kungligt mottagande i Istanbul. Dessutom omfamnar stånden och stallen vid Grand Bazaar dig med turkiska delikatesser, starkt kaffe och bländade prydnadssaker. Här är topp tio saker att göra i Istanbul.

Sök flyg till Istanbul

 

1. Hagia Sofia

Hagia Sophia är stället de flesta börjar med för att pricka av på sevärdhetslistan. Som en av de få, vackert, kvarstående bysantiska byggnaderna är Hagia Sofia en av de mest besökta i Turkiet. Byggnaden som sedan 1935 fungerat som ett museum har historiskt både använts som kyrka och moské och på insidan syns tydligt kontrasten mellan de två religionerna i målningar, mosaik och andra utsmyckningar.


Plats: Aya Sofya Square
Öppettider: 9-19, stängt på vissa religiösa helgdagar.

2. Topkapi Palace

Topkapi Palace byggdes under tiden för det ottomanska imperiet och var hem till sultanerna från 1465 till 1856. Numera är det högt belägna palatset ett museum och ett av de mest besökta sevärdheterna i Istanbul. Här finns bland annat heliga reliker, vapen, dräkter och restaurerade rum och innergårdarna som visar upp delar av den ottomanska rikets historia. Dessutom är vyerna över Gyllene hornet och Marmarasjön helt fantastiska.


Palatset är välbesökt och kön kan bli lång, så vårt bästa tips är att bege dig hit tidigt på morgonen.


Plats: Babıhümayun Caddesi
Öppettider: 09.00-18.45 på sommaren och 09.00-16.45 på vintern.

3. Den blåa moskén/Sultan Ahmeds moské

Sultanen Ahmeds moské kallas vanligtvis för den blåa moskén på grund av det spektakulära blåa kaklet på insidan. Moskén med sina kupoler och unika, sex minareter är ett utmärkt exempel på klassisk ottomansk arkitektur. Väl på insidan får du själv beskåda den bakomliggande orsaken till namnet; högt kuperade tak med 20.000 blåa kakelplattor från 1500-talet.


Plats: At Meydanı No:7, Fatih
Öppettider: 24 timmar om dygnet. Det är bara under bön som moskén håller stängt. Inträdet är gratis.

 

4. Grand Bazaar

I distriktet Faith ligger Grand Bazaar som är det kända landmärket i Istanbul som erbjuder en helt oförglömlig shoppingupplevelse. Det är en av de största takbeklädda marknaderna i världen och sträcker sig längs 61 gator med över 3.000 affärer och stånd med turkisk keramik, teer, lädervaror, smycken och många gömda skatter.


Med över 400.000 besökare varje dag är atmosfären och rytmen vid Grand Bazaar väldigt hektisk men även mycket autentisk. Gatorna är uppbyggda likt labyrinter och du tappar lätt bort tid och rum. Se då till att fylla på med mat och tryck på de många restaurangerna och kaféerna i närheten.


Plats: Beyazıt Mh
Öppettider: stängt på söndagar. Annars är det öppet varje dag från tidig morgon till kväll. Den mest hektiska dag är vanligtvis på lördagar. Inträdet är gratis.

5. Miniaturk

Om du vill utforska alla möjliga slags turkiska sevärdheter i Istanbul, bege dig till Miniaturk vid Gyllene Hornets strandkant. Miniaturk är en park med över 122 modeller av turkiska landmärken i skalan 1:25.

Några av sevärdheterna som du kan se är Damascus station, Hagia Sofia, Artemistemplet i Efesos och Mausoleet i Halikarnassos. Du kan gå runt och titta på modellerna och sedan ta en tur runt parken med Miniaturk Mini Travel Train.


Plats: Sütlüce, İmrahor Cd. No:7
Öppettider: 09.00-19.00

6. Istanbuls moderna konstmuseum

Bland saker att göra i Istanbul finns också det moderna konstmuseet som visar dagsaktuella konstnärer men också klassiker och är något av ett måste att göra i Istanbul.

I det moderna distriktet Beyoğlu hittar du Istanbuls moderna konstmuseum som har en konstsamling med några av de mest framstående turkiska konstnärerna från 1800-talet till och med 2000-talet. Konstmuseets biograf har dessutom regelbundna visningar av dokumentärer som berättar historien om konsten att göra film och om turkiska filmer.


Plats: Meclis-i Mebusan Cad.
Öppettider: 10.00-20.00

 

7. Chora-museet

Från början var Chora en kyrka och sedan en moské och är av de anledningarna en spännande destination för resan till Istanbul. Chora-museet berättar om Jesus liv i kronologisk ordning genom bysantisk konst och mosaik. Kyrkan byggdes utanför Konstantinopels stadsmur i den västra delen av distriktet Faith så den ligger lite längre bort och är mindre i storleken än de andra kända landmärkena i staden som Hagia Sophia och den blåa moskén, men dess invecklade mosaik hör till en av de bästa i världen och går tillbaka till 1300-talet, så det är väl värd ett besök.


Plats: Kariye Camii Sokak
Öppettider: 09.00-16.30

8. Istanbuls arkeologiska museum

Om du vill uppleva Istanbul och saker att göra i Istanbul är museum de perfekta platserna att få bakgrunden till varför staden ser ut som den gör. Det är en fantastisk historia att ta med sig hem efter resan. Istanbul har mycket att erbjuda.

Mitt emot Topkapi palatset ligger Istanbuls arkeologiska museum som är en grupp av tre museum: det huvudsakliga arkeologiska museet, det äldre Orientmuseet och Islamiska konstmuseet. Tillsammans har det en samling med över en miljon konstverk, inskriptioner och mynt som berättar historien om Istanbul, Turkiet och Islam.

Plats: 34122 Fatih
Öppettider: 09.00-19.00

 

9. Turkiska bad

Turkiet är känt för sina turkiska bad de så kallade hamams och Istanbul har många att välja mellan, från dedikerade spa i vackra ottomanska byggnader till de mindre hamams i hotellen. Ett besök på ett turkiskt bad inkluderar att slappna av i en skön ångbastu, gå vidare till ett varmare rum, sedan tvätta sig i kallt vatten och få massage innan avslappningen fortsätter i ett svalare rum. 

Turkiska bad är också något av ett måste bland saker att göra i Istanbul då det är en gammal tradition sedan lång tid tillbaka. Låt dig svepas med till en era av badkultur som startade långt innan du föddes.

10. Det sjunkna palatset

Saker att göra i Istanbul är också att besöka det sjunkna palatset, även kallad Basilikacisternen, som är en mycket välbevarad reservoar i Istanbul, som gör det möjligt att utforska vad som finns under stan. Istanbul har hundratals cisterner under marken som historiskt har använts till att lagra vatten.

Basilikacisternen är dessutom en av de få öppna för allmänheten och en av de största som täcker ett område på 2,4 tunnland. Cisternen är palatslik; med artistiska skulpturer och 336 kolumner i marmor, därför kallas det ofta för det sjunkna palatset.


Plats: Yerebatan Cd, Faith
Öppettider: 09.00-17.30

Fler tips på resor:

10 billiga weekenddestinationer inom Europa

10 destinationer för en billig sommarsemester

Är det säkert att resa till Turkiet?

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.