COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Topp 10 saker att göra i Gdansk

Alla artiklar

Topp 10 saker att göra i Gdansk

Den polska kuststaden Gdansk är synonym med stränder, spa och historia. Skyscanner tipsar om 10 saker att se och göra i Trippelstaden Gdansk, Sopot och Gdynia.

Gdansk är en av de största och äldsta städerna i Polen. Staden bjuder på ett rikt kulturliv, härliga stränder och en spännande historia. 

Hämta Skyscanner-appen

1. Długi Targ (Långa torget)

En av stadens främsta turistattraktioner och en utmärkt starkpunkt för vidare upptäcker av Gdansk och inte minst gamla stan. Långa torget var en gång i tiden skådeplats för avrättningar av häxor och brottslingar, men också den gatan där de allra rikaste och förnämsta invånarna bodde. Idag är torget kantat av kaféer, vackra gamla byggnader och gatumusikanter. Dluga Street startar vid den Gyllene Porten, går förbi Rådhuset, Neptuns fontän och slutligen den Gröna porten som en gång var ett kungligt residens.

2. Promenadstråket Dlugie Pobrzeze

Detta populära promenadstråk vid vattnet är ett utmärkt ställe för dig som gillar att sitta på en uteservering och titta på folk. På Dlugie Pobrzeze finns mängder av restauranger att välja bland, men båtar som du kan åka med längs den välkända kanalen.

3. Mariakyrkan

Ta dig upp för trapporna i kyrkans torn och beundra en underbar utsikt över Gdansk. Inträdet kostar några zloty, men det är värt pengarna att ta sig de drygt 400 stegen upp för den vackra trappan. Denna stämningsfulla kyrka med sina vackra ikoner och gigantiska orgel är ett måste oavsett om du är troende eller ej. Mariakyrkan i Gdansk är också världens största tegelkyrka och rymmer otroliga 25 000 besökare.

LÄS MER: Res billigt med personliga flygerbjudanden från din hemflygplats – så här gör du!

4. Oliwa Zoo

Inträdet till denna enorma och rogivande park kostar bara en bråkdel av vad du får betala för motsvarande zoo ute i Europa. Här kan man beundra både lokala och exotiska djur, men även ett mycket trevligt parklandskap och en bondgård för barn. I parken finns också ett antal matställen att välja bland, vilket är uppskattat efter några timmars strosande i parken.

5. Sheraton Sopot Hotell

Femstjärniga Sheraton Sopot ligger i hjärtat av sommarstaden Sopot, strax intill den välkända träbryggan (Europas längsta) och den fantastiska, vita stranden. Sopot lockar enorma mängder av besökare under sommaren och många kommer hit för att njuta av de förstklassiga spaanläggningarna, de episka festerna och konserterna och inte minst sol och bad.

6. Galeria Baltycka Shopping Center

Om vädergudarna inte är på din sida kan du ta din tillflykt till det stora shoppingcentret Galeria Baltycka där du kan tillbringa många timmar. Här finns en salig blandning av billiga butiker till lyxiga märkesaffärer, men också en mängd restauranger och kaféer.

7. Restaurang Pod Lososiem

En av de mest kända restaurangerna i Polen har en historia som sträcker sig till 1598. Det var också här som Gdansks vodka, Goldwasser, först började destilleras. Restaurangen har genom åren gästas av kungligheter och kändisar och dess vackra, gamla inredning är minst lika värd ett besök som maten.

8. Bunkier Klubogaleria

På ul. Olejarna hittar du denna spektakulära byggnad som inhyser en av stadens hetaste nattklubbar. Denna sexvåningar höga betongkub var en gång i tiden ett skyddsrum, men bjuder idag på en labyrint av dansgolv och barer. Varje våning har sin egen stil och här finns mängder med konstverk värda att plocka fram kameran för.

9. The Gdańsk Shakespeare Theatre

Vad sägs om att se en Shakespeareföreställning i Gdansk? Gdańsk Shakespeare Theatre är inhyst i en magnifik byggnad från 1600-talet och bjuder inte bara på framträdanden på många olika språk, utan även guidade turer, utställningar och den årliga Shakespeare Festival.

10. Ordensborgen Malbork

Världens största borg och den största tegelbyggnaden i Europa hittar du i Malbork, cirka en timmes bilresa från Gdansk. Boka en hyrbil och ge dig ut på äventyr i Gdansk, Sopot och Gdynia!

Behöver du mer tips & inspiration?

Topp 15 saker att göra i Krakow

Otroliga Polen – saker att se och göra

Weekendresor: billigaste städerna i Europa för en weekend

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.