COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Ta med snus utomlands: så funkar det

Alla artiklar

Ta med snus utomlands: så funkar det

Skyscanners har tittat på reglerna kring att ta med snus utomlands och besvarat alla dina frågor. Får man ta med snus till USA? Hur mycket snus får man ta med sig inom EU? Och var är snus olagligt?

Det är inte alltid lätt att veta vad som gäller för tobaksprodukter och snus är en av de produkter som det kan vara bra att ha lite extra koll på eftersom det varierar hur mycket du får ta med dig när du reser till olika länder.

Hämta Skyscanner-appen

Var kan man köpa snus?

Snus, som svenskar känner till det, finns mestadels i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Snuff är en snusliknande produkt, vilket på svenska antingen översätts till luktsnus (om den inhaleras genom näsan) eller amerikanskt snus, vilket skiljer sig något från svensk snus.

Hur mycket snus får man ta med sig inom EU?

Det är förbjudet att sälja snus i EU, med Sverige som enda undantag.
Danmark förbjöd dock endast portionssnus när direktivet infördes, eftersom lössnus ansågs vara en traditionell tobaksprodukt i landet. Australien har till exempel extremt hårda tullregler. 50 gram snus är tillåtet men tar du med dig mer än 50 gram snus får du antingen betala tull ( ca 5000 kronor per kilo) eller hämta ut snuset vid utresan.

Du får ta med snus på resa inom EU för privat bruk. Vad som menas med privat bruk, d.v.s. hur mycket du får ta med, kan variera beroende på land, men enligt EUs officiella hemsida behöver du inte bevisa att det är för privat bruk om du har med dig mindre än 1kg tobak.

Till Finland får du bara ta med 30 dosor snus på högst 50g vardera.

Snus utomlands (se ovan för EU-länder)

LandTillåtet mängd*
Australien50g är tax-free
Brasilien250g
Chile500g
Filippinerna2 askar
Förenade Arabemiraten500g
Indien250g
Indonesien100g
Irak250g
Iran250g
Japan500g
Kanada200g
Kina500g
Libanon1 kg
Malaysia225g
Mexico200g
Norge250g
Nya Zeeland50g
Ryssland250g
Schweiz250g
Thailand250g
Turkiet200g
USASe nedan
Vietnam500g

*Uppgifterna gäller när artikeln är skriven, uppdaterad per 26 Mars 2019. Vikterna gäller per person men tänk på att regler snabbt kan komma att ändras och att det kan bli dyrt med tullavgifter om man överskrider vikten. Kolla därför alltid med tullmyndigheten i landet du ska besöka innan du åker för att vara på den säkra sidan.

Ta med snus till USA

Reglerna för snus är oklara eftersom US Customs and Border Protection inte specificerar mängden tobak som får tas in i landet. Däremot skriver USAs ambassad i Sverige att får man ta med ca 500g snus till USA.

I vilka länder är snus olagligt?

Eftersom snus inte finns i många länder är reglerna kring att ta med snus på flyget ganska vaga. Vår undersökning visar att de enda länder som uttryckligen förbjuder någon att ta med snus in i landet är Island och Singapore. Trotsar du förbudet kan du i bästa fall bli av med ditt snus, eller värre, tvingas böta stora belopp. Dock är det värt att understryka att USA och Australien är länder där man bör kontrollera noga med ambassad och/eller tullverket för att vara på den säkra sidan.

Får jag ha snus i mitt handbagage?

Snus klassas inte som vätska och kan därför bäras i handbagaget, så länge du inte överskrider den tillåtna mängden.

Letar du efter billiga flyg?

Fler tips som underlättar din resa:

Vad får man ha i handbagaget på flyget?

Ansöka om turistvisum – dessa regler gäller för de populäraste destinationerna

Förbjudna ombord: 10 överraskande föremål som du inte får packa i handbagaget

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.