Nyheter Sveriges 10 bästa sevärdheter

Alla artiklar

Sveriges 10 bästa sevärdheter

Har du några semesterdagar över? Vad sägs om en semester i Sverige? Skyscanner listar 10 sevärdheter i Sverige för dig som är sugen på upplevelser på hemmaplan.

Hämta Skyscanner-appen

Det finns ett uppsjö med fina platser att uppleva i Sverige. Oavsett om du bara har en eller två dagar på dig eller en vecka, finns det spännande saker att hitta på i många delar av landet. Kolla in Skyscanners förslag på allt från vackra naturupplevelser till sevärdheter i storstan.

1. Kungsleden

Vackra Kungsleden är en av världens mest kända vandringsleder. Har du inte tid av avsätta för att gå hela sträckan på 400 kilometer kan du istället välja ut en av Kungsledens fem etapper.

Exempelvis den sju mil långa etappen mellan STFs fjällstationer i Saltoluokta och Kvikkjokk. Fjällskogar, sjöar, hedar och kalfjäll är några av inslagen som du kan möta på Kungsleden.

Kungsleden

2. Smögen

En av Nordens mest besöka gästhamnar och en given sommarfavorit; Smögen har en historia som sträcker sig till 1500-talet. Här finns den kända kilometerlånga Smögenbryggan, ett stort utbud av mat och fika.

Dessutom hittar du härliga klippor för sol & bad och den välbesökta Smögens fiskauktion. Du bör heller inte missa kvällskryssningen till Hunnebostrand med båt från Smögenbryggan.

Smögen
Hitta billiga flyg till Göteborg

3. Liseberg

Sugen på något kul att göra i Göteborg? Vad sägs om en tur till den klassiska nöjesparken Liseberg, tillika ett av stadens mest populära besöksmål. Liseberg är Sveriges största nöjespark och bjuder på hisnande åkattraktioner.

Dessutom erbjuder Liseberg välbesökta evenemang (exempelvis Jul på Liseberg), konserter och inte minst ett generöst utbud av restauranger och caféer.

Hitta billiga flyg till Göteborg

4. Naturreservatet Digerhuvud

Längtar du efter en naturupplevelser utöver det vanliga bör du överväga ett besök i naturreservatet Digerhuvud på Fårö som ligger nordöst om Gotland. Här hittar Sveriges största raukområde med hundratals raukar som tillsammans bildar en mycket säreget landskap. En bit bort finns en lågvuxen skog av vindpinade strandtallar, också det en mycket fin upplevelse för naturälskaren.

Naturreservatet Digerhuvud

5. Visby

Har du ännu inte besökt Visby, bör du sätta denna stad högt upp på ”att göra”-listan. Denna idylliska stad kryllar av spännande saker att se och göra. Staden lockar med både historiska sevärdheter, trånga gränder och ett rikt kulturutbud.

Visby lockar flest besökare under sommarmånaderna och det är också då som stadens evenemangskalender är fylld till max.

Hitta billiga flyg till Visby

6. Njupeskär/ Fulufjällets nationalpark

I nordvästra Dalarna finns landets högsta vattenfall, det 93 meter höga Njupeskär. En vandringsled tar dig fram hela vägen fram och leden är en upplevelse i sig. Njupeskär kan med fördel besökas under vintermånaderna då isen som bildar kring det gör det ännu mer spektakulärt. Hör du till den äventyrliga sorten kan du prova på att isklättra på Njupeskärs frusna vattenfall.

Under sommaren är ljuset alldeles fantastiskt och värd ett besök i sig.

 

7. Abisko nationalpark

Ungefär 10 mil väster om Kiruna ligger vackra Abisko nationalpark. Här kan du bland annat se Skandinaviens största fjällsjö, de blommande fjällängarna i Abiskodalen och inte minst uppleva naturfenomenet norrsken (om du är här vid rätt tid på året). Abisko nationalpark kan besökas året runt, beroende på vad du vill uppleva. Området har relativt lite nederbörd och ofta sol; en oslagbar kombination i fjällvärlden.

Hitta billiga flyg till Kiruna

8. Turning Torso

Malmös stolthet är den högsta skyskrapan i Norden och ett av stadens hetaste besöksmål. Arkitekten Santiago Calatravas skapelse är en utmärkt utgångspunkt för vidare upptäckter av Malmö, en stad där du snabbt och enkelt kan ta dig fram till fots bland de populäraste platserna. Malmöhus slott, Sankt Petri kyrka, Lilla Torg och köpcentret Emporia är några av Malmös absoluta måsten.

Hitta billiga flyg till Malmö

9. Skansen

Skansen i Stockholm är med stor sannolikhet ett av Sveriges mest kända sevärdheter, det är dessutom världens äldsta friluftsmuseum. Allsång på Skansen, Midsommarveckan och Drop in-bröllop är några av inslagen här, liksom firandet av den svenska nationaldagen och Skansens mycket välbesökta årliga julmarknad.

Förutom alla gamla byggnader finns det också en marknad med bakverk, godis i gammal stil samt glass. Man kan självklart också strosa runt i den stora djurparken och titta på älgar, vargar, järvar och en hel massa andra djur.

Hitta billiga flyg till Stockholm

10. Varbergs kallbadhus

Det ståtliga och unika kallbadhuset i Varberg är en av Västkustens allra finaste besöksmål. Området har lockat badglada besökare sedan 1800-talet och själva kallbadhuset har en historia som sträcker sig till 1866 (den ursprungliga byggnaden förstördes i en höststorm 1884).

Kallbadhuset står på pålar i havet vid Strandpromenaden i Varberg och erbjuder nakenbad i skilda avdelningar för herrar och damer. Ett utmärkt alternativ för en weekend på Västkusten året om!

Karta

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.