Nyheter Spendera svensk Jul och Nyår i underbara Spanien

Alla artiklar

Spendera svensk Jul och Nyår i underbara Spanien

Det är något särskilt med vinter i Spanien och att fira Jul och Nyår där, inte sant? Man får lov att slänga av sig vinterjackan (även om spanjorerna tycker att vi är smått knäppa när vi gör det) och äta tapas på en av de hundratals uteserveringar som finns. Man kan njuta av strandpromenader med ett eller två dopp i havet på vägen. Men är det möjligt att undvika de enorma turistmassor i Spanien under en så populär högtid? Vart kan du åka med småbarn, var hittar du romantiken och hur får du till den där julstämningen?

Costa del Sol är ett av de populäraste resmålen tack vara värmen, stränderna, ljusshowerna, konserterna och maten. Men Malaga är ett alternativ som är fantastisk under jultid med allt julpynt, musik, konserter och spanjorer som har julparty ungefär varenda dag. Dock kan det vara svårt att röra sig i stan bland så många människor och en äkta julgran får du leta efter. Värmen gör dessutom att julstämningen kan kännas lite off. Som tur är finns det andra städer i Spanien som passar utmärkt att resa till över jul och nyår.

I denna artikeln får du tips på några av de bästa platserna där du kan uppleva den svenska julstämningen varvat med Spanska traditioner – från lugnare vintermys till livliga jul och nyårsfester. Dessutom får du reda på var du kan njuta av den älskade glöggen (vilket är svårt att hitta i Spanien).

Córdoba, Andalucía

Córdoba är en jättevacker, underskattad, stad i Andalusia tack vare sin rika historia och kultur med en blandning av romartiden och islamisk kultur. När Tendillas torget omvandlas till en populär julmarknad mellan den 8:e November och 22:e December hinner julkänslan snabbt ikapp. Mercado Navideño de Córdoba, som den heter på spanska, lockar många människor varje år, särskilt lokalbefolkningen. Här hittar du allt från träleksaker och handgjorda föremål gjorda av olivträ, till julpynt och lokalt tillverkade produkter.

Trots många besökare är det långt ifrån lika hektiskt eller fyllt med turister så som till exempel i Barcelona, Madrid eller Malaga vilket är en av fördelarna med att fira jul och nyår här. Varje dag bjuder på någon form av underhållning och det finns många olika program för barn med bland att annat magi och teaterförställningar

Så som de flesta städer i Spanien, har Córdoba också sin egen specialitet och det är inget mindre än (spanjorerna älskar verkligen sina hemmagjorda sötsaker) Turrolate (en blandning av choklad och nougat, med en bas av kanel, socker, kakao och mandelnötter). Dessa är rykande färska vid jul och kommer direkt från hushållen eller bagerierna där de tillverkas. Precis som med de flesta spanska sötsaker, är även Turrolates väldigt söta så börja gärna med en eller två stycken eller dela med familj eller vänner.

Cruz Conde

För shopping kan du promenera till Cruz Conde, som ligger parallellt med julmarknaden. Här kan du också ta del av en ljusshow. Den 18:e December hålls dessutom den årliga Fiesta de Los Patios (Festen av uteserveringar) som håller på till den fjärde Januari. Det här kommer garanterat att få dig in i julstämning. De olika uteserveringarna pyntas med juldekorationer runtom i staden.

Det är en perfekt plats för att att få ett lugnare nyårsfirande, oavsett om du vill ha romantik med din partner eller ta med barnen och slippa de stora folkmassorna. Nyåret rings in av den stora klockan som finns på torget där tusentals människor samlas för att dela glädjen tillsammans.

Oftast behöver du inte boka bord i förväg men har du småbarn kan det vara en bra idé så att du slipper vänta på ett bord. Detta gör du ofta på plats samma dag eller dagen innan; det är inte lika vanligt att boka på nätet som det är i Sverige.

Madrid

Madrid är perfekt att fira både jul och nyår i för dem som vill ha en mer livlig och internationell miljö. Människor från världen över åker hit för att fira och staden har fantastisk julstämning med olika julmarknader och festivaler. Det serveras spansk och internationell mat och det är julpynt som tar över hela staden.

Det finns mängder av aktiviteter. Bland annat julföreställningar på Circo Price som pågår mellan 29:e November och 4:e Januari. Missa inte jultåget, som är roligt för hela familjen.Tåget avgår från Estación de Principe Pío de Madrid som ligger i närheten av det kungliga palatset och avgår dagligen mellan den 21:e December och 5: Januari.

Madrid är kanske inte är den lämpligaste platsen för småbarnsfamiljer över nyår men det finns fortfarande en hel del aktiviteter för barn.

Feria Dulces de Navidad

Ett evenemang som är rätt speciellt är Feria Dulces de Navidad. Ferian hiitar du på Plaza Isabel mellan den 30:e November och 8:e Januari. Här kan du smaka olika spanska sötsaker, som till exempel turrones som är en typisk spansk sötsak i många olika varianter. Dessa har små och stora former och innehåller nougat eller choklad blandat med varianter som mandlar och jordnötter. Det bästa med den här festivalen? Det finns glögg på menyn! Det är här du kommer som närmast den svenska glöggen och den är bara för bra!

Ett annat tips är att ta en promenad i den botaniska trädgården, Real Jardín de Botanico, som över jul och nyår förvandlas till ett grönt jul vinterland med julpynt och belysta trädgårdar. Det är superromantiskt för par att promenera runt i trädgården under denna period men även de små uppskattar ofta trädgården som både lyfter humöret och ger glädje.

Plaza de Mayor

Marknaderna i Madrid påminner mycket om den svenska julen tack vare den internationella miljön och julhyddorna. Det är anledningen till att Madrid är ett toppval över jul och nyår, trots många turister och stora folkmassor. Det ger en bra svensk jul feeling helt enkelt och det är ju det vi är ute efter, inte sant?

På Plaza de Mayor i centrum i Madrid finns det massvis med marknader från November till Januari. Över nyår är det samling på torget (men även andra torg runt om i Madrid) för att fira in det ny året. Detta görs mer eller mindre i hela Spanien; istället för att samlas för fyrverkerier är det torgsamlingar med sång, dans och bra stämning.

Granada, Andalucía

Granada må vara en sommardestination för de flesta svenskar men det är en av de vackraste vinterstäderna i Spanien. Visst, det är kyligare än till exempel Córdoba eller Costa del Sol men det ger en riktig vinterkänsla. Det finns till och med snö på många ställen. Julmarknader, julpynt, ljusshower och teater föreställningar finns det också gott om här. Du kan till exempel se en Flamenco konsert vid Teatro Isabela la Catolica under hela December månad och även början på Januari.

På Plaza Bib Rambla och Puerta Real finns det gott ett flertal julmarknader som startar den 30:e November och pågår fram till början på Januari. Däremot är vissa av dessa stängda mellan den 25: December och 1:a Januari, men inte alla, så det finns gott om möjligheter att handla pynt till hemme. Även presenter så som handgjorda tvålar till badrummet, träleksaker eller keramikprodukter kan du hitta här.

Paseo del Salon

Om du reser med barn finns det en jättestor vinter rutschkana som barnen kan åka på mellan den 7:e December och 6:e Januari här. Detta passar ju även par som vill ha lite roligt, eller hur? Du hittar den precis vid floden och Paseo del Salon. Du kan även ta med de små till Cartero Real vid Granadas stadshus (Plaza del Carmen) där jultomten väntar på att höra barnens önskningar.

Det är även något speciellt med skridskoåkning i Spanien på vintern och det finns i Granadas centrum vid Don Patin. Den ligger på Calle Torre de la Pólvora, i närheten av Palacio de Deportes. Skridskobanan är öppen mellan tisdag till söndag på eftermiddagarna och kvällar. Lördagar och söndagar är den öppet på dagen också.

Alhambra palatset

Om du vill få se lite mer av Granada än julmarknader och julpynt är det berömda Alhambra palatset ett väldigt bra alternativ. Alhambra finns med på UNESCO:s världsarvslista och är som taget ur en sagofilm. På vintern är det mer romantiskt än någonsin.Omringat av ofta snötäckta berg och träd, står Alhambra mäktigt uppe på en höjd. Ett tips är att spendera en natt på Alhambra Palace hotellet som ligger endast 10 minuter fån palatset!

Alcazaba-fästningen som du kan gå upp i är en annan sevärdhet. Klättra upp i ett av tornen och få milsvid utsikt över staden. Du kan också besöka Karl V:s palats och promenera genom kungliga trädgårdar. Arkitekturen här är en blandning av medeltida ruiner, islamisk konst och går ända tillbaka till romartiden.

Glöm inte vindruvorna!

Glöm inte heller att köpa vindruvor (gör detta på morgonen eller dagen innan så att de inte tar slut) och ta med dig för att äta vid tolvslaget på nyårsafton! Detta ska ge tur inför det nya året och du hittar inte många spanjorer som inte tar del av traditionen.

Du tar en vindruva i sekunden när klockan slår 00.00 och har kvar dem i munnen tills klockan slår 00.01. Det är såklart lättare sagt än gjort och rekommenderas inte för småbarn eftersom det finns en risk att de fastnar i halsen.

Karta