Nyheter Solbränna SOS: Så behandlar du solbränd hud

Alla artiklar

Solbränna SOS: Så behandlar du solbränd hud

Visst, vi borde veta bättre, men ibland blir vi solbrända i alla fall – även hemma i Sverige. Här är 7 tips för dig som tillbringat för mycket tid i solen.

Har du några egna tips eller gamla huskurer för solbränd hud som du vill dela med dig av? Lämna ditt förslag i kommentarsfältet nedan!

Hämta vår gratis app

Steg 1: Kyl ner

Så fort någon nämner att du börjar se lite rosa ut ska du skrida till verket direkt och kyla ner dig. Ett uppfriskande dopp i havet är bäst (saltvatten har en läkande effekt på huden), men det går också bra med både pool och en kall dusch. Och hur skulle du kunna motstå ett dopp om din hotellpool såg ut så här?

Kyl ner

Steg 2: Rengör

Gör inte misstaget att skippa tvålen för att du är orolig att den kommer irritera din hud. Rester av fet solskyddskräm, salt eller klor kommer bara att torka ut din hud ännu mer och få brännan att svida värre. Rengör därför huden med en fuktgivande tvål, tvättgel eller tvättolja. Den här tvättoljan från HTH kommer att göra jobbet perfekt.

Steg 3: Lugna

Nu när din hud är ren, torr (och något rosa) ska du lägga på generöst med lugnande kräm eller gel. Aloe Vera är en favorit för att dämpa solbränd hud och denna från CCS är ett bra och prisvärt alternativ.

Ett annat alternativ är ACO:s kylbalsam som både svalkar, vårdar och skyddar solbränd hud.

Steg 4: Återfukta

Kylbalsam och aloe vera gör ett utmärkt jobb för att lugna, men du kommer också att behöva återfukta huden. Alla sorters oljiga och alkoholfria krämer fungerar men inget slår kokosolja, exempelvis den här från Markatta som du hittar i de flesta välsorterade matbutikerna.

Bre på ett ordentligt lager innan du lägger dig på kvällen och gör detta i ett par dagar efter att du fått en för stark dos sol och du kommer att rädda huden från att flagna.

Steg 5: Mata

Försäkra dig om att du dricker dina åtta glas vatten om dagen, vilket är nödvändigt för huden. Bli kreativ och skapa sallader som räddar din hud; det är bevisat att vissa frukter och grönsaker stärker din hud och hjälper den att återhämta sig och skydda sig från framtida solbrännor. Mandlar och solrosfrön är rika på vitamin D, vattenmelon och tomater innehåller lycopene och sötpotatis och morötter innehåller betakaroten som alla gör din hud extra motståndskraftig.

Steg 6: Solsäkra

Lär av dina misstag! Bunkra upp med lätta sommarkläder och accessoarer som räddar dig från solens starka strålar. En klassisk stråhatt är både praktisk och elegant och finns att få tag på i de flesta klädbutikerna, denna från HM kostar inte många kronor.

En annan klassiker är en lätt kaftan som inte tar mycket plats i strandväskan och som är skön att slänga på sig när axlarna har varit ute i solen för länge.

Steg 7: Hitta din favorit

Dagens solskyddsprodukter har kommit en lång väg sedan de där första kletiga, vita krämerna. Nu har du möjlighet att välja och vraka och hitta sådana som passar dig bäst. Hatar du till exempel den där oljiga känslan i ditt ansikte? Investera i ett puder med hög SPF, som exempelvis denna från Glomierals. Hatar du att behöva smörja gång på gång? Prova denna solkräm från Riemann som skyddar i upp till tio timmar. Kolla runt och jämför och du kommer snart att hitta din favorit!

Redo att möta solen?

Hitta flyg till värmen

Behöver du fler semestertips?

Konsten att resa med enbart handbagage

Vett och etikett: 10 oskrivna regler som varje hotellgäst bör följa

Jetlag: 15 tips för att slippa tröttheten

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta