Nyheter Skyscanner tipsar: 8 måsten i Kotor

Alla artiklar

Skyscanner tipsar: 8 måsten i Kotor

Kotor är stjärnan på Montenegros kust, ett UNESCO-listat världsarv med charm i varje kullersten. Med ett fjordliknande landskap vid den glimrande Kotorbukten, också känd som Boka, som en gång var en av Medelhavets livligaste hamnar och i dag trafikeras av kryssningsfartyg med passagerare ivriga att utforska den gamla stan och dess maritima historia.

Följ vår guide till Kotors bästa sevärdheter och få ut det mesta av din vistelse i denna vykortsvackra medeltida hamn.

Hitta flyg till Montenegro

Hitta hotell i Montenegro

1. Titta på människor på Kotors huvudtorg

Stig in genom porten Morska Vrata och in till den gamla stan och det stora torget och dess polerade stenar som är en kvarleva från en tid då Venedig (och Kotor) regerade på Medelhavet. Ta en plats på terassen utanför det eleganta Hotel Vardar och beställ den lokala ölen Nikšićko. Titta på människor, tänk inte på tiden och ignorera det tickande närliggande klocktornet, men glöm inte att ta ett foto av det innan du går; klocktornet är Kotors egna Pisa-torn som lutar efter de många jordbävningarna som skakat staden under årens lopp.

mainsquare

2. Bestig Helige Johns slott

Kotorbukten ser underbar ut från havet, men den är ännu vackrare från det medeltida citadellet uppe i bergen. Hit upp kommer du via huvudingången i närheten av flodporten (River gate) där du köper en inträdesbiljett för €3 (cirka 30 kronor) och påbörjar promenaden uppför stentrapporna som sicksackar hela vägen upp till de gamla murarna till Helige Johns slott (ibland också kallat för Helige Ivans slott) som är en fästning med anor från 1500-talet.

kotorivansfort

3. Möt lokalborna på den dagliga marknaden

Ibland kan Kotor kännas som ett turistigt mönsterexemplar. Men inte på den dagliga marknaden där stadens invånare kommer för att samtala med varandra, handla färsk fisk och grönsaker, lokala ostar och allehanda hushållsartiklar. Marknaden löper längs med stadsmuren från Sea gate och är öppen varje morgon. Håll utkik efter prsut (en sorts parmaskinka) och en rökt ost som kallas sir, båda är perfekta ingredienser att ta med på en picknick uppe på vallarna.

market

4. Festa på fisk & skaldjur på Galion

Middag i Kotor innebär vanligtvis något från havet och det bästa stället i stan för detta ändamål är Galion. En kort promenad utanför gamla stan men belöningen är en enastående vy över hamnen från den inglasade terrassen. Be om att få se dagens fångst – kanske havsrunda eller havsabborre – och det kommer att föras ut på ett fat för dig så att du kan välja ut det du vill ha (€59 per kilo, knappt 600 kronor). Fisken kommer tillbaka till dig i filéform med läcker hemlagad sås. Toppa denna eleganta måltid med en flaska lokal Chardonnay och avrunda med choklad.

kotornightview

5. Festa i romersk stil på Maximus

Vem vill inte festa som en romare? Hundratals besökare flockas till nattklubben Maximus som är satt i väggarna i gamla stan, nära tornet Kampana. Varje utrymme har egen musik så om pop inte tilltalar dig kanske du kan prova montenegrinska folkmelodier istället. Nattklubben är öppen fredagar och lördagar och entréavgiften är billigare före midnatt (€3-€5, 30-50 kronor) eftersom festande brukar komma igång rätt så sent. Kolla in nattklubbens Facebooksida för mer information.

maximus

6. Återupplev marinhistoria på Sjöhistoriska museet

Du behöver inte vara en historienörd för att tillbringa timmar på att utforska det Sjöhistoriska museet som ligger i det barocka gregorianska palatset. Kolla in spännande nautiska kartor och stadsplaner av området innan du tar dig upp till ovanvåningen där fartygsmodeller kan beskådas, men även dolkar och pistoler med anor från 1500-talet. Det finns också en fascinerande utställning om Kotorbuktens roll både i första och andra världskriget. Museet är öppet alla dagar i veckan, en vuxenbiljett kostar €4 /cirka 40 kronor) och barn betalar €1 (cirka 10 kronor).

maritimemuseum

7. Upplev kafékulturen i gamla stan

Kotor gamla stad är fylld med kaféer och uteserveringarna breder ut sig i alla hörn på varje torg. Ett litet, men minnesvärt, ställe är Scorpion på Sankt Lukas torg där du serveras ditt morgonkaffe komplett med vänlig service. Senare på dagen är Old Winery stället att sitta på och deras bord sprider ut sig längs den smala gränden som går till North gate. Om du har fått nog av kaffe finns här också en lång lista över montenegrinska viner, inklusive Sauvignon Blancs, Chardonnays och Merlots.

kafemontengero

8. Beundra den barocka skönheten i Perast

En av de bästa sakerna med Kotor är överflödet av fantastiska platser runt Kotorbukten. Ett toppenval för en dagsutflykt är Perast som ser ut som en sagostad tagen ur en Disneyfilm. Staden har en historia av storhet; här har det funnits fyra skeppsvarv och en flotta på över 1000 fartyg i slutet av den venetianska perioden. Idag är Perast en avslappnad stad med många fina restauranger och boutiquehotell. Stanna till på Hotel Conte för en dagens fångst (€48 per kilo, knappt 500 kronor) eller en rejäl skål med skaldjursspaghetti (€12,90, cirka 130 kronor).

perast

Behöver du mer reseinspiration?

10 magiska platser i Sverige

Semester i Holland: 10 saker att se och göra i Amsterdam

7 måsten på Jamaica

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.