COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Skyscanner guidar: 10 måsten i Budapest

Alla artiklar

Skyscanner guidar: 10 måsten i Budapest

Budapest är en underbar stad som är perfekt för en weekendresa. Den är ansedd som en av de vackraste städerna i Europa och känd för sitt helande vatten, historiska sevärdheter och inte minst sitt nattliv. Från pubar till bad – vi tipsar om de bästa sakerna att se och göra i den ungerska huvudstaden.

1. Besök ett spa

Budapest är känd som ”Världens spa-huvudstad”, så ta dig tid att utforska stadens thermalvatten som sägs läka allt från ryggvärk till hudproblem. Stadens badhus är en viktig del av vardagslivet här; vilka affärsmöten görs här, förälskade par njuter av en stund tillsammans och äldre herrar tillbringar en eftermiddag med att schackspel vid vattnet.

Széchenyibaden har pooler både inom- och utomhus, behandlingsrum, ångrum och bastun. Här anordnas även badfester under sommarmånaderna för de som vill kombinera en simtur med party.

2. Upptäck ruinpubarna

Från utsidan ser de ut som övergivna byggnader, men ta ett steg in och du kommer att möta en värld av mix-matchade möbler, nakna tegelväggar, konstig konst och märkliga ljus. Se upp för saker som hänger; trumpeter, cyklar, gamla leksaker…

Szimpla Kert är en av de största och mest populära ruinpubarna i Budapest. Här serveras inte bara läcker öl utan det anordnas också en bondmarknad varje söndag mellan 09.00 och 14.00 under sommarmånaderna.

3. Åk på en middagskryssning

Kryssa längs med floden Donau och njut av en ungerskt buffé (inklusive palacsinta, plättar, och pörkölt, en köttgryta) medan du lyssnar till livemusik och beundrar utsikterna. En höjdpunkt är Kedjebron, där hundratals lampor tänds efter solnedgången.

Håll också utkik efter parlamentsbyggnaden som är landets största byggnad, där du också kan ta en guidad tur varje dag från klockan 08.00.

4. Lyssna till livemusik

Den internationella musikfestivalen Sziget anordnas varje augusti på ön Hajógyári i mitten av Donau och är ett måste om du besöker staden under denna period. Budapest har en stor musikscen med allt från begåvade gatumusikanter till folkband i ruinpubar. Besök stadens operahus där du kan få en sittplats till ett fyndpris eller ta dig till Ferenc Liszts, tillika landets mest kända kompositör, gamla hem och titta på hans privata instrumentsamling.

För mer modern musik, ta dig till Millenáriscentret som är ett enormt kulturkomplex med en artificiell sjö, musikhallar och ett interaktivt museum, Mirakelpalatset.

5. Utforska Hjältetorget

En av de mest fotograferade platserna i Budapest är det imponerande Hjältetorget som är tillägnat de modiga män och kvinnor som förlorade sina liv när de slogs för Ungerns frihet under Ungernrevolten. Det finns flera spännande attraktioner i området kring denna UNESCO-listade plats: två konstmuseer, Museum of Fine Arts (för tillfället stängt för renovering fram till 2018), Palace of Art och stadsparken där du hittar både botaniska trädgårdar, en liten nöjespark och stadens transportmuseum.

6. Handla och ät på Centralmarknaden

Prova lokal mat och köp traditionella ungerska produkter till låga priser. Denna enorma inomhusmarknad har allt från choklad till kryddor, kläder till souvenirer. Ställ in siktet på mathallarna och restaurangerna på andra våningen och provsmaka lokala rätter som gulasch och rétes (Ungersk fruktstrudel). Men detta matpalats inhyser inte bara ungersk mat, här anordnas olika temadagar med fokus på internationella kök, från kinesiskt till grekiskt.

7. Klättra upp för Slottskullen

Ta linbanan upp till Slottskullen och upplev en panoramautsikt över staden och få möjligheten att besöka Budaslottet. Linbanan förstördes under kriget och byggdes upp på nytt 1986 och slottet från 1265 är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv och inhyser idag det nationella galleriet – missa inte att utforska labyrinter som ligger under den. Andra sevärdheter inkluderar Mattiaskyrkan och fiskarbastionen.

8. Upptäck det judiska kvarteret

Upplev det judiska distriktet där du bland annat hittar Fröhlich-bageriet som är känt för dina pepparkakor som har formen av en Davidsstjärna och historiska attraktioner som Ungerns judiska museum. Ett måste är synagogan på Dohánygatan som är den största i Europa och den näst största i världen och har plats för 3000 personer. Dohánygatan är i sig själv en intressant plats att strosa på: det är en vacker trädkantad boulevard som också var gränsen till Budapests ghetto under förintelsen.

9. Gå på vinprovning

Tillbringa en romantisk kväll i en vinkällare med några av landets finaste vin, inklusive berömda Tokaji. Faust vinkällare är en bra plats att prova landets rika viner eller pálinka, en traditionell östeuropeisk brandy.

10. Ta dig under jord

Ta lyktan och förbered dig på att utforska Budapests underjordiska värld. Det finns över 100 kilometer med grottor som har formats under miljontals år med hjälp av thermalvattnet. Grottan Szemlohegy nås enkelt från stadens centrum och här erbjuds det dagligen guidade turer.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.