Nyheter Inspiration Skottlands vackraste platser

Alla artiklar

Skottlands vackraste platser

Med sin intressanta historia och vackra natur är Skottland det perfekta resmålet för en långweekend. Varför inte kombinera storstadsliv i Edinburgh med en road trip till de sceniska högländerna?

Sök flyg till Skottland

Vi har listat 10 av Skottlands vackraste platser som du absolut inte får missa på din resa dit.

1. The Fairy Glen, Isle of Skye

Det tros finnas feer här och det är lätt att förstå var historierna kommer från. Märkliga gräskonformade kullar, stenar som är utlagda i olika mönster och en tung tystnad vilar över denna otroligt vackra plats. Fairy Glen, eller Faerie Glen som det också stavas ibland, kommer definitivt inte lämna dig oberörd!

 

Hitta hotell på Isle of Skye

smaragsgröna kullar

2. Glencoe

Bilvägen mellan skotska lowlands upp mot Isle of Skye tar dig genom Glencoe, en av högländernas kanske mest dramatiska dalgångar. Var beredd på att vilja stanna för fotografering var femte minut!

3. Portree, Isle of Skye

För den som vill utforska Isle of Skye är Portree en bra utgångspunkt då här finns flertalet boendealternativ i form av B&B och mindre hotell. Den pittoreska fiskebyn är full av färgglada hus, charmiga små caféer och trevliga restauranger i olika prisklasser.

Hitta hotell på Isle of Skye
färgglada radhus

4. Glenfinnan Monument & Loch Shiel, Lochaber

Monumentet vid Glenfinnan påminner om det sista jakobinerupproret 1745, utfört av skottarna i ett försök att frigöra sitt land från det engelska styret. Idag är monumentet och sjön intill, Loch Shiel, en populär utsiktsplats. Precis intill finner man även en järnvägsviadukt, mer känd som ”Harry Potter-bron”.

5. Dunnottar Castle

På en liten halvö i närheten av staden Aberdeen kan du besöka Dunnottar Castle och ta del av dess brutala historia. Flera kända skottar har bott här genom tiden, bland annat William Wallace och kung Charles den andre. Väl i Aberdeen får du dessutom inte missa att besöka det belönade maritimmuseet eller trädgården vid Balmoral Castle.

 

dunnottar castle aberdeen

6. Isle of Harris

Det är inte bara på Maldiverna du kan hitta kritvita stränder.. Till mångas förvåning består Skottland inte bara av smaragdgröna kullar, berg och sjöar, utan här finns även många kustbyar och öar där du kan fly undan allt vad stress heter. På Isle of Harris hittar du flertalet underbara sandstränder, exempelvis Luskentyre och Scarista Beach.

7. Quiraing, Isle of Skye

Med sina dolda platåer och höga klippor ser Quiraing ut att vara taget direkt ur en saga. Och precis som många andra delar av Skottland så har denna plats använts vid inspelning av flera kända filmer, exempelvis Stardust, Stora Vänliga Jätten och Snow White and the Huntsman.

Hitta hotell på Isle of Skye

8. Edinburgh

Edinburgh är en stad som trots sin storlek behållt sin mysiga charm. Om du håller dig till gamla stan är det lätt att tro att du har rest bak i tiden. Missa inte att ta en promenad vid änden av stan och ta dig upp för kullen Arthur’s seat där du kan njuta av en fantastisk utsikt över hela staden. Vill man ha lite lugn och ro eller en bra plats att jogga på så kan man följa ån Water of Leith som är en kort promenad från centrums fartfyllda gator. På tidig höst går trädens blad både i gröna, gula och starkt rosa färger vilket gör staden extra vacker.

Hitta hotell i Edinburgh

9. Fairy pools, Isle of Skye

Kristallblåa naturskapade pooler och vattenfall i olika storlekar – denna plats är känd för att vara magiskt vacker och det är även tillåtet att bada här. Vi rekommenderar en våtdräkt då Skottland knappast är känt för sitt vackra väder.

10. Fingals cave, Staffa

På den lilla ön Staffa finner man imponerande Fingals cave, vars mynning är hela 35 meter hög och 15 meter bred. Öppningen sträcker sig 89 meter in i berget och ibland går det att komma in i grottan med båt.