COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Skånes 10 vackraste platser

Alla artiklar

Skånes 10 vackraste platser

Vill du vandra med bästa kompisen, åka på utflykt med barnen eller beundra naturens bästa sevärdheter? Skyscanner listar Skånes vackraste besöksmål.

Skåne är en av de vackraste landskapen i Sverige och är full av fantastiska platser som varje skåne-resenär bör ha i åtanke när man planerar sin resa. Vi har listat de 10 vackraste platserna.

1. Häckeberga

Häckeberga Naturreservat bjuder inte bara på vackra vandringsleder och goda möjligheter att se både rådjur och rovfåglar; här finns även ett underbart renässansslott beläget mitt på en holme i Häckebergasjön. Vad sägs om att övernatta på slottet och njuta av de fantastiska solnedgångarna över sjön?

2. Fyledalen

Dalgången Fyledalen utanför Tomelilla i södra Skåne räknas till ett av Sveriges viktigaste naturområden. På vintrarna lockar Fyledalen mängder med fågelskådare; området räknas nämligen till ett av Europas bästa för örnskådning. Strosa runt bland ädellövskog, spana efter ovanliga rovfåglar och förundras över detta natursköna område som bildades redan för 15 000 år sedan i samband med istidens slut.

3. Skäralid

Ravinen Skäralid i Söderåsens nationalpark är åtta kilometer djup och känd för sin hänförande utsikt från Kopparhatten på 90 meters höjd. Ta på kängorna, packa ner termosen i ryggsäcken och ge dig ut på en härlig vandring bland klippor, ovanliga växter och urskogsliknande grönska.

4. Sandhammaren

En av Sveriges vackraste stränder ligger längst ner i Skånes sydöstra spets. Här möts du av en flera kilometer lång, bred strand med härlig vit sand och fina vågor. I naturområdet intill lever en älgstam; har du tur så får du kanske se en skymt av dem!

LÄS MER: Sveriges 10 vackraste stränder

Sandhammaren, Österlen

5. Mölle

Nästan längst ut på Kullahalvön ligger tätorten Mölle, en plats som lockat turister sedan 1800-talet. Detta idylliska fiskeläge är en underbar plats att besöka, inte minst under sommarmånaderna. Ett stenkast från Mölle, på andra sidan Kullahalvön, hittar du Lars Vilks kända konstverk Nimis, som också är ett av Skånes främsta turistmål.

LÄS MER: Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

6. Torup

Torups bokskog, cirka två mil utanför Malmö, räknas till ett av Sveriges vackraste platser. Skogen är ett stort rekreationsområde med flera vandringsleder, utegym och motionsslingor och lockar mängder med besökare året om. Passa på att besöka Torups slott och dess vackra trädgård.

7. Forsakar

Ravinen Forsakar vid Degeberga utanför Kristianstad lockar med två vattenfall; ett på 8 och ett på 10 meter. Denna trolska plats, som bland annat besökts av Linné, har länge ansetts vara en hemvist för både pysslingar och näcken och det är inte svårt att förstå att fantasin kan flöda här.

8. Wanås

Väster om Knislinge, i Östra Göinge kommun i norra Skåne, ligger Vanås slott från 1400-talet. Här kan du kombinera det bästa av två världar; konst och natur. Här finns nämligen en av världens främsta skulpturparker med över 50 verk av kända konstnärer, däribland Yoko Ono. I den omgivande bokskogen finns fina promenadstigar och vid slottet hittar du både gårdsbutik och restaurang.

9. Hallamölla

Skånes högsta vattenfall finns utanför Brösarp, i den östligaste delen av Christinehofs Ekopark. Hallamölla har en fallhöjd på hela 23 meter och bör helst besökas under våren för att upplevas i sin fulla prakt. Nedanför Hallamölla finns en kvarn, Hallamölla kvarn, från 1400-talet, och båda ingår i Verkeåns naturreservat.

10. Stenshuvud

Över en halv miljon besökare om året kan inte ha fel; Stenshuvud med sin kritvita strand, sitt berg och lummiga skogar är en plats värd ett besök. I området finns utöver den hänförande naturen även gamla kulturvärden såsom fornlämningar och stengärdsgårdar. Missa inte Orkidéängen som blommar under våren.

Vackra platser i Skåne

PlatsVar i Skåne?
HäckebergaGenarp
FyledalenUtanför Tomelilla
SkäralidSöderåsens nationalpark
SandhammarenÖsterlen
MölleHöganäs
TorupTvå mil utanför Malmö
ForsakarDegeberga
WanåsÖstra Göinge kommun

Behöver du mer reseinspiration?

Sveriges vackraste städer för en weekendresa 

Här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

Aktuella flygkampanjer just nu

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.