Nyheter Semesterplanering: 10 tips för en stressfri semester

Alla artiklar

Semesterplanering: 10 tips för en stressfri semester

Vill du ha en stressfri semester? Då gäller det att planera rätt och i god tid! Kolla in våra bästa tips för inspiration till din semesterplanering.

1. Sätt upp en budget

Ett av de viktigaste stegen i en semesterplanering är pengarna. Det är din budget som avgör var du kan resa, hur du kan bo och vilka aktiviteter du kan hänge dig åt. Tyvärr är en resa till Bora Bora inte möjlig om du bara har 5000 kronor att röra dig med. Men du kan få en riktigt bra långweekend i Barcelona för den summan.

Men det betyder inte att du inte kan resa lång på en mindre budget. Flygbiljetten må kosta mer om du ska till Indien eller Thailand än till Paris, men levnadskostnaderna är betydligt lägre där. Glöm inte att räkna med eventuella transportkostnader, souvenirer och annat som du kanske inte tänker på i första taget.

Indien är ett bra alternativ för en långresa.

2. Bestäm destination

Det här är det svåraste beslutet, det finns ju så mycket som lockar! Börja med att bestämma vad du vill få ut av din semester. Är det en sol & bad-resa till en destination med fint väder? Eller längtar du efter ett kulturellt storstadsbesök? Behöver du inspiration?

Vi gör ditt val lättare! Välj den flygplats du vill resa från, välj avresemånad och använd Skyscanners kartfunktion. Här får du en världskarta med alla möjliga destinationer färgkodade efter pris – en grön punkt visar att ett direktflyg är tillgängligt medan rött är ett flyg med ett stopp och ofta mycket billigare. Använd prisfältet för att ställa in din budget och rulla sedan över kartan för att välja ett land som passar.

Om du fortfarande inte kan bestämma dig, välj datum och sök ”Överallt”. Denna praktiska funktion visar de billigaste flygen på dina valda datum.

Prova att söka efter flyg till ”Överallt”

3. Skapa en prisbevakning

När du väl har bestämt dig för vart du ska åka, är det viktigaste att hitta de billigaste flygbiljetterna. Samma flygbiljetter kan kosta olika mycket beroende på när du bokar dem. Hur vet man då när det bäst att boka? Kolla in vårt verktyg Bästa tiden att boka! Du kan spara 5 % genom att boka åtta veckor före avresedatum, men bokning 10 veckor i förväg kan vara 2 % dyrare än genomsnittet. Det kan låta förvirrande, men testa vårt verktyg i din semesterplanering och det kan hjälpa dig att få tag på ett riktigt fynd.

Nu när du vet vilken den bästa tiden att boka är, är det dags att sätta upp en Skyscanner-prisbevakning. Leta efter den lilla klockikonen ”Få prisbevakningar” i det övre vänstra hörnet på din flygsökningssida. Du får ett e-postmeddelande direkt när det finns en prisnedgång på dina föredragna datum – lätt som en plätt!

Prisbevaka de flyg du är intresserad av innan du bokar.

4. Var strikt med dig själv, och andra

Visst kan det kännas lockande att hinna med så mycket som möjligt under semesterresan. Men tänk på att det också krävs en hel del research kring länder, kulturer och hotell om du vill besöka flera destinationer. Istället för sex-sju, välj två och fokusera på dessa. Om du reser i ett sällskap, se till att sätta tydliga deadlines för att göra planeringen uthärdlig.

Gör upp om vad som gäller när du reser i ett sällskap.

5. Boka flera kortare resor istället för en lång

En två veckor lång roadtrip i USA kommer att kräva betydligt mer planering än en vecka i Chicago. Att besöka flera destinationer under en och samma resa kan också bli mer komplicerat och dyrare. Om du vill minimera stressen som en mega-semester kan innebära, kan du istället dela upp din ledighet i flera kortare. Boka en weekendresa till en storstad, en strandsemester och en upplevelseresa. Varje resa kan ha ett specifikt syfte för att minimera planering.

Paris är ett utmärkt alternativ för en storstadsweekend.

6. Läs Skyscanners reseguider

Skyscanner är mer än billiga flyg och hotellerbjudanden, vi har också en hel del resetips och råd kring allt från hur du kan resa med en begränsad budget till den bästa gatumaten i världen. Börja din semesterplanering med att kolla in vårt nyhetsarkiv och hitta inspiration till din nästa resa!

Kolla in Skyscanners reseguider när du sätter igång din semesterplanering.

7. Leta efter hotell med extra allt

Alla älskar vi ett fynd och ett hotell med något extra som är gratis är inget undantag. Under din semesterplanering kan det vara värt att ta en extra koll på vad som ingår när du bokar hotell. Ingår det till exempel frukost innebär det också att du får en mindre aspekt att planera för. En hotellpool kan vara en prioritet men det finns andra saker som kan visa sig vara minst lika viktiga, exempelvis flygplatstransfer och möjligheter till barnpassning.

Med vår hotellsökning kan du filtrerar boenden efter pris, betyg och faciliteter. Bokar du ditt flyg genom Skyscanner låser du också upp en Fly, Stay, Save-rabatt som ger dig tillgång till speciella hotellerbjudanden.

Hitta ditt bästa hotell med Skyscanners hotellsökning.

8. Var organiserad…

Din semesterplanering måste inte vara minut för minut, men det finns saker som du kan göra för att göra resandet mer friktionsfritt. Kontrollera din reseförsäkring och om du inte har en, se till att skaffa den. Kontrollera om du behöver eventuella vaccinationer och boka tid för sådana, helst åtta veckor innan avresa. Beställ eventuell valuta och kolla vilka av dina bankkort som är mest fördelaktiga att använda utomlands.

Kontrollera också giltighetstiden på ditt pass och glöm inte att vissa länder som t.ex. USA kräver att du har en giltighetstid kvar på minst 6 månader. Ansök om visum om detta är aktuellt. Checka in online om du har det som alternativ.

Glöm inte att kolla giltighetstiden på ditt pass.

9…men inte överorganiserad

Din måstelista är längre än Nilen och din weekendresa ser ut att bli allt annat än avslappnande. För att försäkra dig om att du också får vila lite, se till att planera in ledig tid i anslutning till dina aktiviteter. Hitta en bar och beställ en drink, ta en picknick eller utforska okända gator. Avsätt tid för spontanitet, vem vet vad du kan hitta?

Avsätt tid för spontana aktiviteter.

10. Innan du reser

Om din vanliga taktik är att slänga ner allt i resväskan kvällen innan kommer du förmodligen att behöva komplettera din packning. Kolla in våra tips på hur du kan packa smart och skriv gärna en lista på allt du behöver. Det kan låta extremt att börja packa en vecka innan avresa, men det innebär också att du hinner tvätta det som behövs, prova allt ordentligt och eventuellt komplettera det som inte passar.

Och du, glöm inte passet!

Packa rätt och lätt, kolla in Skyscanners artiklar för mer inspiration!

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta