Nyheter Semester i Sverige: de 10 mest svenska platserna

Alla artiklar

Semester i Sverige: de 10 mest svenska platserna

Vad sägs om en semester i Sverige i sommar? Oavsett om du är sugen på att hyra stuga på Österlen, vandra i fjällen eller tillbringa en härlig barnsemester i Småland har vi på Skyscanner plockat fram alternativen för dig!

1. Skansen, Stockholm

Skansen i Stockholm är landets äldsta friluftsmuseum och slog upp portarna redan 1891. Hit kommer besökare från hela världen för att uppleva Sveriges historia. På Skansen hittar du byggnaden Vastveitloftet från 1300-talet, en djurpark med svenska djur och en mängd byggnader från de flesta svenska landskap och mycket mycket annat. Allsångs- och Midsommarfirandet på Skansen är två riktiga evenemangsklassiker.

Skansen, Stockholm

2. Kungsleden, Abisko – Hemavan

Den 425 kilometer långa vandringsleden som går genom fjällen i Lappland räknas till en av världens bästa leder. Den nyttjas året om; på vintern tar sig besökarna fram på skidor och på sommaren till fots. Det är långt ifrån alla som går hela sträckan och det går bra att börja och avsluta sin vandring lite hur man vill. Längs med Kungsleden finns det 16 fjällstugor att övernatta i.

Kungsleden

3. Fårö, Gotland

Sveriges åttonde största ö och ett av Gotlands populäraste besöksmål. Fårö sattes på världskartan inte minst tack vare Ingemars Bergsmans filminspelningar. Bergman bodde också själv på ön fram till sin bortgång och hans egendomar är idag ett kulturcentrum där bland annat festivaler och aktiviteter för barn anordnas. De speciella raukarna som finns på ön är ett av dess absoluta kännetecken och den långgrunda havsviken Sundersand är ett måste att besöka.

Raukar på Fårö, Gotland

4. Ullared

Hela Sveriges shoppingmecka; lågprisparadiset Ullared är något av en institution i Shoppingsverige och lockar tusentals och åter tusentals besökare året om. Proffsen stannar i flera dagar och övernattar på antingen campingplatsen eller på något av de hotell som finns i närområdet. Ett tips är att undvika de absoluta högsäsongerna sommaren och veckorna innan jul, om du vill slippa de värsta köerna.

Ullared

Foto © Håkan Dahlström| Flickr.com

5. Gränna

Ta dig till Gränna och njut av den svenska klassikern polkagrisen som tillverkats här sedan 1859. Det var i Gränna som de första polkagrisarna gjordes och orten har sedan dess starkt förknippats med detta hårda och randiga godis. Och polkagrisarna är big deal; varje år anordnas VM i polkagrisbakning i Gränna.

Polkagris

Foto © Franklin Heijnen | Flickr.com

6. Mårbacka, Sunne

Herrgården Mårbacka i Sunne är platsen där Selma Lagerlöf, en av Sveriges mest lästa och älskade författare, föddes. Idag är gården öppen för allmänheten och visas upp under guidade turer. På det natursköna området finns även ett kafé och soldattorpet där barnflickan Back-Kajsa bodde.

Marbacka

Foto © Ehrenberg Kommunikation | Flickr.com

7. Österlen

Österlen är något av Sveriges paradis under sommarmånaderna och det är här som ett flertal kändisar och kulturpersonligheter har sina sommarhus. Njut av områdets vackra sandstränder, ta en tur bland de charmiga gårdscaféerna eller besök Nordens bäst bevarade medeltidsborg, Glimmingehus. På Österlen finns en mängd utflyktsmål som exempelvis Kiviks Musteri, Stenshuvud Nationalpark, Brösarps Backar och Ales stenar. Tänk på att vara ute i god tid om du ska hyra stuga på Österlen, här blir det tidigt fullbokat!

Ales Stenar

Foto © Susanne Nilsson | Flickr.com

8. Astrid Lindgrens värld

Temaparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby i Småland är ett älskat utflyktsmål bland Sveriges barnfamiljer. Besök Villa Villekulla, Törnrosdalen eller varför inte Mattisborgen? I parken hittar du även en mängd lekplatser, teaterscener och får möjligheten att träffa de kända karaktärerna från de klassiska böckerna.

Astris Lindgrens Värld

Foto © Allie Caulfield | Flickr.com

9. Stora Alvaret, Öland

Det UNESCO-listade området Stora Alvaret utgör en fjärdedel av Ölands yta och är ett besöksmål med unika insikter och ryggradslösa djur. Området kännetecknas av den trädlösa marken med kalksten som är täckt med ett tunt jordlager. Stora Alvaret är ett världsunikt landskap som inte finns någon annan stans i världen i den omfattning som på Öland.

Eketorp

Foto © Allie Caulfield | Flickr.com

10. Göta Kanal

Den 190 kilometer långa kanalen som går genom Götaland har utsetts till Sveriges bästa upplevelse. Turen på Göta Kanal kan göras antingen med egen båt eller med en kryssning. På vägen passerar du sevärdheter som Klosterkyrkan i Vadstena och Läckö slott samt ett fantastiskt landskap med bland annat sjöarna Viken och Vänern.

Lacko Slott

Foto © Vandra på Kinnekulle | Flickr.com

Mer inspiration för dig som vill semestra i Sverige:

Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

Sveriges vackraste städer för en weekendresa

10 magiska platser i Sverige

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta