Nyheter Semester i Holland: 10 saker att se och göra i Amsterdam

Alla artiklar

Semester i Holland: 10 saker att se och göra i Amsterdam

Amsterdam är en legendarisk stad och det är inte utan orsak. Kanaler, kullerstensgator, cyklar och mysiga kaféer- och då har vi inte ens nämnt stadens museer, dess gömda trädgårdar och restauranger i världsklass. Få ut det bästa av Amsterdam med hjälp av vår guide till stadens 10 måsten.

Hitta flyg till Amsterdam

Hitta hotell i Amsterdam

1. Få en historisk inblick

Upplev hur det var att vara en förmögen Amsterdambo under den eleganta förindustriella tiden mellan 1700- och 1800-talet på Geelvinck Hinlopen Huis. Detta privata stadspalats är daterat tillbaka till 1687 och känt för sin samling historiska instrument. Besök palatset på en söndag för att lyssna på den vackra musiken under veckokonserten som börjar klockan 17.45. Konserten varar i en timme och efteråt kan du njuta av ett glas vin med musikerna. Boka i förväg genom via info@geelvinck.nl.

FOTO: ©Kotomi_/Flickr.com

2. Se en konstsamling i världsklass

Amsterdams Rijksmuseum uppfräschades nyligen, en renovering som tog 10 års och som gjorde byggnaden med gotisk konst och renässanskonst fullständigt moderniserad. Nya Atrium är en spektakulär entré som sätter tonen för en omfattande samling med verk från 1400-talet fram till 1900-talet och omfattar allt från fotografier till målningar. Museets stjärna är Rembrandts Nattvakten som är en jättestor tavla och som är den enda som fått hänga kvar på samma plats som före renoveringen. Faktum är att hela originalbyggnaden designades utifrån tavlan. Museet har öppet dagligen från 09.00 till 17.00. Inträdet är cirka 200 kronor för vuxna och gratis för barn.

Amsterdams Rijksmuseum

3. Upp på två hjul

Med sitt platta landskap och det omfattande nätverket av cykelvägar är Amsterdam världens mest cykelvänliga huvudstad och det finns inget bättre sätt att uppleva staden på än från just en cykel. Hyr en cykel från Bike City i stadsdelen Jordaan som hyr ut oansenliga cyklar som inte skriker ”turist” för ungefär 200 kronor per dag. Eller varför inte ta en tur med Yellow Bike som tar med stadens främsta sevärdheter under en tre timmar lång cykeltur (med 20 minuters vila). Turer körs dagligen klockan 13.30 och kostar cirka 300 kronor per person.

Hyr cykel i Amsterdam

4. Vondelpark

Tycker du att staden saknar grönska? Ta en promenad till Vondelpark, strax bortom Museumplein, och ta någon av de nätverk av vägar som går förbi träden, dammarna och vattendragen, musikpaviljongen och rosenträdgården. Håll utkik efter sjöfåglar, ekorrar, parakiter och massor med får. Barnen kommer att älska lekplatserna här och de vuxna kommer att vara mycket angelägna om att ta en drink på De Vondeltuin.

Vondelpark i Amsterdam

5. Ostfrossa

Älskar du ost? Amsterdam är definitivt en stad som kan skilja sin edam från sin gouda och Old Amsterdam Cheese Store är en oslagbar plats att komma till för holländsk ost. Här finns hylla efter hylla med deras egen Old Amsterdam-ost och du kan även boka en provsmakning som vara i en timme och kommer att göra dig till en ostprovar-mästare (cirka 180 kronor per person). Ett hjul med deras mogna gouda är en perfekt souvenir från din tid i staden.

Ost i Amsterdam

 

Redo att upptäcka Amsterdam?

## **6. Älska film**

Det iögonfallande EYE-filmmuseum på Amsterdams vatten är stadens nya hem för det omfattande arkivet med holländska filmer. Både holländska och internationella filmer visas regelbundet här (kolla kalendern online för att se vad som är på gång) och utställningsytan visar upp tillfälliga utställningar på filmskapare (för närvarande Michelangelo Antonini).

![EYE-filmmuseum i Amsterdam](http://content.skyscnr.com/1b0a2c459b9bd2979a70969789ed928d/eye.jpg ”EYE-filmmuseum”)

## **7. Shoppa**

Nieuwedijk och Kalverstraat har alltid varit Amsterdams fashionabla adresser och idag är dessa två gator, som ansluter till det centrala Dam-torget, stadens mest trafikerade shoppingdistrikt. Här hittar du de senaste trenderna och de bästa fynden, i synnerhet när det gäller kläder och skor. Vill du ha något mer designat? Bege dig till PC Hoofstraat istället.

![Shoppa i Amsterdam](http://content.skyscnr.com/65260b48d9443b0cb121ccaeb61f3834/kalverstraat.jpg ”Shoppa i Amsterdam”)

FOTO: ©Franklin Heijnen/Flickr.com

## **8. Bo i 1600-tals stil**

Londons über-hippa Hoxton Hotel öppnade nyligen upp sin första icke-London utpost på Amsterdams Herengracht. Hoxton Amsterdam har 111 rum fördelade på fem våningar. Du hittar massor av påhitt här, från lutande tak till synliga bjälkar och monumentala tak. Tubby är det bästa rummet och göms undan på vinden och innehåller bland annat märkets första egna badkar.

## **9. Tid för te**

De Bakkerswinkel är den perfekta platsen att slå sig ner på och värma upp sig med en kopp te och kaka. Besök det centrala bageriet på Warmoesstraat, en av stadens äldsta gator, där du hittar hembakade kakor, stora sallader och den bästa quiche i stan, serverad på träplankor. Ta en quiche till lunch eller njut av den holländska bröd och smör puddingen av brioche med karamell. Det finns också en stor frukostmeny och kakorm inklusive varm äppelpaj, morotskaka och cheesecake.

## **10. Ett rejält skratt**

Den bästa utekvällen i Amsterdam måste vara på Boom Chicago på Rozentheatre där en ständigt skiftande grupp författare skriver och utför både sketcher och improviserad komedi. Det är en fartfylld show (ja, du kan komma att få kallas upp ur publiken) där du placeras vid ett eget bord med många Heineken att värma upp dig mer. Dörrarna öppnas upp klockan 19.00 varje dag.

## **Behöver du mer reseinspiration? Läs här:**

[**Europas bästa drinkdestinationer**](http://www.skyscanner.se/nyheter/europas-baesta-drink-destinationer)

[**10 kreativa hotell i Amsterdam**](https://www.skyscanner.se/nyheter/10-kreativa-hotell-i-amsterdam)

[**10 billiga weekenddestinationer inom Europa**](http://www.skyscanner.se/nyheter/10-billiga-weekenddestinationer-inom-europa)

[Skyscanner](http://www.skyscanner.se) är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på [flyg](http://www.skyscanner.se), [hotell](http://www.skyscanner.se/hotell) och [hyrbilar](http://www.skyscanner.se/bil-hyra).