COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter 15 tips på hur du överlever den långa flygresan

Alla artiklar

15 tips på hur du överlever den långa flygresan

Sol, värme och äventyr i all ära men för att ta sig till favoritdestinationer såsom Thailand, USA och Australien måste man först genomlida en lång resa. Sömnproblem, obekväma stolar och tråkig flygplansmat gör att många fasar inför själva flygresan. Men låt inte den långa flygresan avskräcka dig från din drömresa – Skyscanner bjuder här på sina bästa tips inför långflyget!

Planering inför flygresan

1. Flygbolag

Det behöver inte kosta en förmögenhet att flyga med ett bättre flygbolag. Bekvämligheten ökar definitivt och oftast är det även bättre servicekvalitet och mat vilket leder till att den långa flygresan till och med kan kännas riktigt behaglig. Skytrax utnämner årligen världens bästa flygbolag och i toppen finns bland annat Singapore Airlines, Qatar Airways och Emirates.

LÄS MER: Så fixar du en uppgradering: 15 tips som tar dig till business class

2. Flyg vid rätt tidpunkt!

Flyger du västerut (åt USA) är det bäst att anlända sent på kvällen eftersom du då efter en lång resdag kan sova gott och vakna utvilad nästa morgon. Flyger du åt Asien, det vill säga österut, blir det däremot lite svårare med tidsomställningen eftersom du flyger ”mot klockan”. Har du lätt för att sova på flygplan så landar du med fördel på morgonen och kan från första början njuta av semestern. Vet du däremot med dig att du kommer vara sömnlös så välj i stället att flyga så att du landar på kvällen.

3. Förbeställ specialmat/ta med egen mat

Vet du med dig att du inte äter vissa saker så se till att förbeställa exempelvis vegetarisk mat, glutenfritt eller annan specialkost. Har du svårt för flygplansmat överlag? Då rekommenderar vi att du tar med en liten matsäck med din favoritmat hemifrån. Se dock till så att flygbolaget tillåter detta.

LÄS MER: Kabinpersonalens 10 bästa flygtips

4. Ta på dig bekväma (och varma) kläder

Många passagerare upplever ofta att det är väldigt kallt på flygplan och därför är det bäst att ta med kläder som är både varma och bekväma. Men se till att ha med dig ett utbyte så att du inte anländer i 30-graders värme och har på dig en fleecetröja och ullstrumpor!

5. Boka din favoritplats

Om du brukar ha svårt för att somna, välj fönsterplatsen så slipper du bekymra dig över att andra passagerare ska väcka dig på sin väg till toaletten. Har du däremot väldigt liten blåsa kan det vara en god idé att boka platsen i gången i stället. För extra benutrymme bör du sitta vid någon av nödutgångarna. Ett tips är att avända dig av SeatGuru . då kan du söka på ditt specifika flyg och få rekommendationer om de bästa samt sämsta platserna.

LÄS MER: 6 tips på hur du får den bästa platsen ombord på flyget

Under flygresan

6. Underhållning

Varför inte passa på att se filmen som du inte hann med på bio? Se till att utnyttja det ofta gigantiska utbudet av filmer, serier och spel som de flesta flygbolag oftast erbjuder utan extra kostnad. Det kommer definitivt göra så att tiden går fortare! Ett tips är också att ladda upp med någon bra bok och en uppdaterad musiklista.

7. Rör på dig!

Att sitta stilla alldeles för länge är inte bra för blodciruklationen så se till att röra på dig emellan åt. Kör några yogaövningar med stolsgrannen eller ta en liten promenad i gångarna.

8. Undvik koffein och alkohol

Svenskar dricker näst mest kaffe i världen så att njuta av en kopp både på flygplatsen och under flyget kan ofta verka som en god idé. Men koffeinet kommer definitivt inte hjälpa dig att sluta ögonen under flygresan! Välj en koffeinfri variant om du verkligen inte kan unvika att dricka kaffe helt och hållet. På samma sätt ska man helst försöka att undvika alkohol under flygresan då det torkar ut kroppen.

9. Drick vatten (i mängder)

Att dricka massor med vatten på långflyget är ett måste. Den torra luften i flygplan leder under längre flygningar till att kroppen torkar ut och jetlagen förvärras.

10. Hälsa på grannen

Ska man sitta brevid någon i 8 timmar eller mer skadar det inte att säga hej. Det kanske blir det enda ni säger till varandra på hela resan eller vem vet, kanske öppnar isbrytaren upp en ny vänskap?

LÄS MER: Reseetikett: 10 oskrivna men viktiga regler som varje resenär bör följa

Reseprylar för en bekväm resa

11. Öronproppar/brusreducerande hörlurar

Öronproppar är ett måste för alla som hoppas på att ta sig en lur medan de flyger. Gapiga passagerare, gråtande barn och rastlösa passagerare som vandrar fram och tillbaka i mittgången gör det svårt att finna ro. Är du villig att spendera lite mer pengar så är brusreducerande hörlurar även ett bra alternativ.

LÄS MER: Nya reseprylar: det här kommer under 2016

12. Nackkudde och ögonbindel

En bra nackkudde på resan gör att du slipper ömmande nackar efter tupplurar i sittande ställning. Har du inte en sedan innan så finns dessa att köpa på flygplatsen. En ögonbindel kan också vara bra för att stänga ute ljuset.

13. Stödstrumpor

Stödstrumpor kan vara bra att använda under flygresor då de genom kompression motverkar svullna ben och förbättrar blodcirkulationen i benen. De finns att köpa på Apoteket och kostar cirka 150 kronor.

14. Insomningstabletter

Vet du redan nu att du inte finns någon som helst chans att du ska kunna somna utan hjälp? Då kan det hjälpa med någon sorts insomningstablett. Det finns flera receptfria samt receptbelagda alternativ att köpa på de flesta apotek, men se alltid till att ha koll på potentiella biverkningar genom att rådfråga en apotekare eller din läkare.

LÄS MER: 7 sovtips: Så sover du som en bebis på långflyget

15. Resenecessär

Det är alltid bra att packa med sig en liten necessär med produkter som får dig att känna dig fräsch under flygresan. Några måsten är handsprit, hudlotion, tandkräm och tandborste, och våtservetter. Vissa flygbolag erbjuder det ovannämda men det kan vara bra att ha med sig för säkerhets skull. Se dock till att följa vätskereglerna!

LÄS MER: De 15 bästa packningstipsen någonsin

Har du några bra tips för att göra den långa flygresan så bekväm som möjligt? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Behöver du fler restips? Kanske gillar du följande artiklar:

10 tips på hur du får en lång flygresa i Economy att kännas som Business Class

Skyscanners överlevnadsguide: flygresa med barn

10 tips för bekvämare flygresor

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Flyg till AtenFlyg till Los AngelesFlyg till Faro
Flyg till SplitFlyg till TokyoFlyg till Dubrovnik
Flyg till Gran CanariaFlyg till MoskvaFlyg till Krabi