COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Flyga med hund? Så mycket kostar det att ta med husdjur på flyget

Alla artiklar

Flyga med hund? Så mycket kostar det att ta med husdjur på flyget

Skyscanner har sammanställt vad det kostar att ta med sig husdjur på flyget, både i kabinen och lastutrymmet, och vilka flygbolag som faktiskt tillåter sällskapsdjur ombord.

Att flyga med husdjur: restriktioner och avgifter

Det finns olika regler och regler för att resa med flyg med djur, beroende på destinationen. Så boka din resa med gott om tid och presentera de ursprungliga versionerna av ditt husdjurs dokument. Dokumenten omfattar import-, export- och transitpapper samt hälso- och vaccinationsbevis och även ett husdjurs-pass som du kan skaffa hos din veterinär. Om ett djur inte får komma in i ett land eftersom det inte har fått de nödvändiga vaccinationerna måste ägaren betala för returflyg.

1. Air France

Husdjur i kabinen: Katten/hunden får väga max 8 kg (inkl. väska med maxmåtten 46 x 28 x 24 cm). Notera att Air France kräver en godkänd bur.

För detaljer kontrollera alltid med Air France innan du bokar biljetten.

Avgift för djur i kabinen är mellan €30-125 beroende på flyg.

Husdjur i lastrummet: Maxvikt på djur är 75 kg. 

Avgift för djur i lastutrymmet är mellan 60-200 € beroende på flyg.

Glöm inte att ditt djur måste vara vaccinerat innan resan!

2. British Airways

Husdjur i kabinen: Servicehundar får följa i kabinen. De reser gratis. För övriga husjur kostar det olika beroende på resa, prata med flygbolaget när du köper biljett så hjälper de dig. Maxvikt: 6 kg för både djur & väska.Maxmått för väska/bur: 45x30x24 cm (LxBxH).

Husdjur i lastrummet: Sällskapsdjur får resa med IAG World Cargo. Priset för att frakta djuret bekräftas några veckor innan avresa och beror bland annat på djurets storlek.

Kontakta British Airways innan du ska resa för att vara på den säkra sidan!

Brittish Airways erbjuder också en tjänst via sin Pet Air service som kan vara värd att titta på!

3. Easyjet

Husdjur i kabinen: Easyjet tillåter endast ledar- och servicehundar på sina flygningar. Ledarhundar reser utan extra kostnad.

Husdjur i lastrummet: Easyjet tillåter endast ledar- och servicehundar på sina flygningar.

4. Finnair

Husdjur i kabinen: Små hundar, katter samt kaniner får följa med i kabinen så länge den totala vikten för djuret och transportburen inte överskrider 8 kg. Även servicedjur får tas med i kabinen. Tjänstehundar reser gratis i kabinen medan en kostnad för icke-servicedjur tillkommer på 40 € vid kortdistansflyg och 75 € på långdistansflyg

Husdjur i lastrummet: Maxvikt inklusive bur är 50 kg. 

Djuret måste transporteras i en IATA-godkändbur. Finnair rekommenderar en mjuk kabinväska som även är flexibel. Sällskapsdjur kan även resa som frakt med Finnair Cargo.

Avgift 75 € kortdistans och 300 € långdistans.

5. KLM

Husdjur i kabinen: En liten katt eller hund får tas med in i kabinen i Economy Class på de flesta KLM-flygningar och i Business Class på de flesta KLM-flygningar inom Europa. Djuret ska sitta i en resväska för djur, maxmått: 46 (längd) x 28 (bredd) x 24 (höjd) cm. Total vikt max 8 kg (djur + väska). Djur i kabinen ska alltid förbokas. 

Använd KLM:s avgiftkalkylator för att se kostnaden för djur i kabinen/lastutrummet.

Husdjur i lastrummet: Maxvikt på djur + bur är 75 kg. 

Max tre djur per passagerare som incheckat bagage. Gör dock alltid en separat bokning för ditt djur via KLMs kundtjänst.

6. Lufthansa

Husdjur i kabinen: Ledarhundar och servicehundar får transporteras i kabinen. Det går även bra att ta med katter och hundar i kabinen, förutsett att storleken på deras bur inte överskrider maxmåtten på 55 x 40 x 23 cm eller maxvikten på 8 kg.

Tjänstehundar reser gratis i kabinen medan en kostnad för icke-servicedjur tillkommer på 50 € inom Europa/ tredjeländer och 110 € på interkontinentala flyg

Husdjur i lastrummet: Det går bra att transportera husdjur i lastutrymmet och avgiften varierar beroende på destination och storlek på transportburen.

Medelstora burar (60 x 45 x 40 cm): avgift 80 € – 190 €.

Stora burar (125 x 75 x 85 cm): avgift 160 € – 380 €.

Glöm inte att kontakta Lufthansa INNAN du bokar!

7. Norwegian

Husdjur i kabinen: Mindre hundar och katter får lov att flyga i kabinen på inrikesflyg inom Argentina och på flygningar inom Schengen och / eller EU (exkl. Storbritannien och Irland).* Maxvikt för djur + väska är 8 kg. Maxmått på väska: 43 x 31 x 20 cm. Det går bra att ha upp till två husdjur i kabinen per flyg. Även servicehundar får följa med i kabinen.

Ledarhundar reser gratis medan icke-servicehundar kostar 400-600 kr vid bokning online och 500-700 kr vid bokning på flygplatsen

Husdjur i lastrummet: Bur får ha en maxstorlek på 125 x 81 x 86 cm. Kostnader för att transportera ditt husdjur i lastrummet: 550 – 750 SEK (online) 650 – 850 SEK (flygplatsen) per djur/väg.

Katter och hundar kan resa i lasten på följande flygningar:

Flyg till / från Svalbard (endast hundar) Flyg inom Schengen och / eller EU (Storbritannien och Irland uteslutna) samt inrikesflyg inom Argentina. *

Upp till två katter eller två hundar kan dela bur om de är vana vid varandra. De måste vara minst 8 veckor gamla och ha ungefär samma storlek (maxvikt: 14 kg/djur). Katt och hund får inte dela bur.

8. Ryanair

Husdjur i kabinen: Endast ledar/service-hund får tas med på vissa av Ryanairs flyg inom EU/EES och alla Ryanairs inrikesflygningar. Kontakta Ryanair för information om vad som gäller.

9. SAS

Husdjur i kabinen: Endast hundar och katter får följa med i kabinen (med undantag för SAS Business, där inga husdjur är tillåtna). Övriga djur måste placeras i lastutrymmet. Djur som reser i kabinen räknas som handbagage. Maxmått bur/väska är 40 x 25 x 23 cm, maxvikt djur + bur är 8 kg. Avgift för husdjur i kabinen är 425 kr (inrikesflyg), 650 kr (Skandinavien/Europa), 890 kr (långdistansflyg).

Husdjur i lastrummet: 620 kr (inrikes), 850 kr (Skandinavien/Europa), 1100 kr (långdistansflyg).

Kontakta SAS innan du bokar din resa för exakta priser och vad som gäller per destination. Glöm heller inte att vaccinera ditt djur i god tid innan resan.

10. Swiss Air

Husdjur i kabinen: Ledarhundar och servicehundar får alltid följa med i kabinen. Övriga husdjur i kabinen får väga max 8 kg och färdas i bur med maxmått 55 x 23 x 40 cm. 

Avgift: 60-80 € (inom Europa), 90-110 € (Interkontinentala flyg).

Husdjur i lastrummet: Hundar, katter och kaniner som reser i latsutrymmet ska färdas i en bur med maxmåtten 55 x 23 x 40 cm. 

Avgifter:
100-260 € (inom Europa)
150-380 € (Interkontinentala flyg). 
Avgiften varierar beroende på burstorlek.

11. Wizz Air

Husdjur i kabinen: Endast ledarhundar får tas med ombord på Wizz Airs flyg.

Husdjur i lastrummet: Tjänstehundar reser gratis i kabinen.

Pass för sällskapsdjur

Observera att alla husdjur som ska resa inom EU numera behöver ett eget pass. EU-passet kan också användas när ditt sällskapsdjur reser till ett land utanför EU. Passet kan införskaffas hos veterinären. Tänk dock på att ditt djur måste vara identifikationsmärkt och vaccinerat mot rabies innan passet kan beviljas.

Transportbur för ditt husdjur

De flesta flygbolag kräver att du måste ha en IATA-godkänd bur vid transport av sällskapsdjur. Dessa hyrs i enstaka fall ut av flygbolaget mot en avgift. En majoritet av flygbolagen rekommenderar en så kallad ”Sherpa bag”, det vill säga en halvhård väska/bur. Dessa finns att köpas hos bland annat Arken Zoo.

Prisuppgifterna och informationen i artikeln är sammanställda av Skyscanner och hämtades den 20:e juli 2018, länkar uppdaterade 2019. För närmare information besök respektive flygbolags hemsida där du bland annat hittar flygbolagens krav på burar, tillbehör och handlingar som du ska kunna visa upp vid resa.

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Flyg till AtenFlyg till Los AngelesFlyg till Faro
Flyg till SplitFlyg till TokyoFlyg till Dubrovnik
Flyg till Gran CanariaFlyg till MoskvaFlyg till Krabi

*uppdaterat 2020-01-22