Nyheter Så fixar du en uppgradering: 15 tips som tar dig till business class

Alla artiklar

Så fixar du en uppgradering: 15 tips som tar dig till business class

Få utbrott, flörta med check-in personalen och, eh, gå upp i vikt – Skyscanners medarbetare är frekventa flygresenärer och delar här med sig av sina bästa tips på hur du fixar en uppgradering. Vi ses i business class!

Hämta vår gratis app

1. Res under industrisemestern/helgdagar

Vår grafiske designer Clare McMonagle hävdar att chanserna till en uppgradering är större om man flyger på dagar då affärsresenärerna är hemma och då de bättre platserna därmed står tomma.

Sök flyg hos Skyscanner

LÄS MER: Bästa tiden att boka dina flygbiljetter och spara mest pengar

2. Spendera mer pengar

Ibland måste du investera för att få något tillbaka. Vår produktchef Matthew Smith berättar: ”Min fru och jag blev uppgraderade när vi flyttade från USA till Skottland. Jag tror att det hade något att göra med att vi betalade drygt 16 000 kronor i bagageavgifter.”

3. Var lojal

Gå med i flygbolagens lojalitetsprogram – det är gratis! Även om det är den lägsta nivån, belönas du först av alla. Se till att ordna ett seperat kort för varje flygbolag.

4. Var tidigt ute

Ditt flyg har kanske bara ett eller två uppgraderingsplatser tillgängliga så se till att maximera dina chanser genom att vara riktigt tidigt ute. Om din plan inte lyckas får du åtminstone gott om tid att slösa på Starbucks, men tipset fungerade faktiskt för Skyscanners produktchef David Low: ”Min fru och jag flög till Dominikanska Republiken. Vi anlände till flygplatsen i Glasgow en bra stund för tidigt men upptäckte också att vi inte behövde stå i kö till check in. Damen i check in upplyste oss om att de hade två platser över i första klass och då vi var de första på plats kunde vi få dem gratis, ett erbjudande vi glatt tog emot.” Tyvärr blev Davids resa förstörd av ett förödande oväder, men den började åtminstone bra.

Par ensamma i incheckningskön på flygplatsen

5. Var sent ute

Att vara sent ute utan att reservera din plats kan också fungera. Om du har tur är flyget överbokat och då får du en plats i första klass. Denna strategi kan dock leda till en del förödelse.. Enligt Joe Sarre, produktchef i APAC-regionen, ”fungerar detta bra vid hektiska tidpunkter, men kan också vara riktigt farligt! Om du är för sen så är risken att du missar incheckningstiden eller så har de redan löst överbokningsproblemen och gett uppgraderingar till de föregående passagerarna.”

LÄS MER: Jobbigt resande: 16 saker vi hatar med att resa

6. Kolla dina mejl

Joe minns även gångerna då Air France mejlade honom under avresedagen med erbjudanden om billiga (men inte gratis) uppgraderingar. ”Jag missade detta två gånger då jag inte kollade mina mejl strax innan avfärd. Någon av gångerna ringde jag till och med flygbolaget och kollade om de hade några erbjudanden och de sa nej. Så mitt tips är att hålla noggrann koll på mejlen timmarna innan avfärd.”

7. Bli arg

Marknadsföringschefen Douglas Cook lät sin mamma bli arg. Han förklarar: ”Min pappa hade jobbat i Australien i en månad och min mamma, min bror och jag skulle flyga och träffa honom. Qantas överbokade vårt första flyg, lät oss vänta på det andra för att därefter informera oss om att de tänkte göra exakt samma sak med vårt anslutande flyg. Min mamma tappade sitt humör när hon förstod att vi nu skulle bli flera dagar sena till vårt möte med pappa. Till slut fick vi platser i första klass på Singapore Airlines och kom faktiskt fram i tid!”

8. Bli ledsen

Om du blir desperat, prova känslomässig utpressning. Tika Larasati, Influencer marknadsföringschef tipsar: ”Tårar kan fungera, antingen av ren sympati eller för att få bort dig från de andra resenärerna.”

9. Få ett diplomatpass

Tika Larasati hävdar också att ett diplomatpass har ”magiska krafter”. ”Är du inte diplomat själv, gift dig med en”, är hennes tips.

10. Lägg på dig några kilon

Tika har ännu ett, ovanligt, tips. Hennes före detta make var tydligen ”något överviktig”. ”Han blev alltid uppgraderad, medan jag fick sitta i ekonomiklass. Så sluta banta, bli fet och uppgraderad.” Vi undrar ifall det här har hänt någon annan än Tika..?

11. Var snäll

Vänlighet kan löna sig, så ha i åtanke att ett extra leende kan sluta med att du placeras i första klass. Andrew Phillips, teknikchef och flerfaldigt uppgraderad, tipsar:

”När jag för några år sen flög till USA upptäckte jag att en äldre herre satt på min plats. Flygvärdinnan (som jag småpratade med när jag gick ombord) var i närheten och hörde mannen säga att han ville sitta bredvid sin fru. Jag sa åt flygvärdinnan att jag inte hade något emot att sitta på hans plats (som var i raden bakom). Flygvärdinnan försvann för en stund och när hon sen kom tillbaka fick jag beskedet om att jag istället kunde ta en plats i första klass.”

LÄS MER: Kabinpersonalens 10 bästa flygtips

12. Klä upp dig

Nej, vi menar inte att du ska slå på stort och ta på dig finklänning eller frack, bara du lämnar dina myskläder hemma. Fiona Nimmo, Skyscanners rekryteringskoordinator, och hennes pojkvän uppgraderades under ett flyg till Sydafrika tack vare ”prydligt yttre och ett leende”.

LÄS MER: Reseetikett – 10 oskrivna regler som varje resenär bör följa

13. Använd dig av din charm

Som sagt, ett rent och prydligt yttre kan ta dig långt men en komplimang till check-in personalen kan också hjälpa. Charlie Pank, ingenjör, tipsar: ”Min bror och jag fick först ingen uppgradering men efter att vi flörtat med flygvärdinnan under starten fick vi en enorm påse med överblivna miniflaskor med sprit OCH vi fick också sitta i cockpit under landningen i Frankfurt.”

14. Ha högt flygande vänner

Det är inte vad du känner till utan vem du känner som räknas. Tack vare en ”kontakt” på flygplatsen kunde Skyscanners rekryteringschef Lorraine Rew få en uppgradering till första klass under en flygning till Miami. ”Det var lyxigt,” sammanfattar hon.

Business class-mat

15. Arbeta på Skyscanners PR-avdelning

Sam Poullain, Sociala Medier-chef för Europa, kunde nyligen avnjuta den perfekta uppgraderingen. ”Det var under en flygning mellan London och Edinburgh som jag till min stora förvåning såg att jag blivit uppgraderad till plats 6A, som ni noggranna Skyscanner-läsare känner till som Den Bästa Platsen. Nu vet jag inte ifall personalen på British Airways kände till mitt engagemang med 6A-projektet eller om de bara helt enkelt uppgraderade mig då jag precis stigit av en 13-timmarsflygning från Singapore, men oavsett så var det en mycket härlig upplevelse att kunna sträcka ut benen efter den långa resan. Tyvärr blev jag överöst med croissanter och inte champagne då klockan var 07.00, men man kan ju inte få allt…”

Och till sist.. Bör du ens fråga efter en uppgradering?

Det finns många skilda uppfattningar om detta. Andrew Phillips insisterar: ”De kommer alltid att säga nej! Det funkar inte.”

Bryony Smith, marknadsutvecklingschef berättar: ”På vår smekmånadsresa till Mexico med Continental Airlines fick vi sitta i ekonomiklass. Tio minuter efter avgång upptäckte vi att flygplanet var halvtomt, inklusive i första klass. Vi berättade för flygvärdinnan att vi var på smekmånadsresa och frågade om de kunde uppgradera oss. Hon gick iväg för att kolla, kom tillbaka och sa nej. Men hon gratulerade oss och gav oss varsitt glass champagne. Alltså, flyget var ju halvtomt!”

Business Class-säten på flygplan

Behöver du fler restips? Kanske gillar du följande artiklar:

Så överlever du den långa flygresan

7 sovtips: så sover du som en bebis på långflyget

10 tips på hur du får economy att kännas som business class

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.