Nyheter Roadtrip genom Toscana, Italien

Alla artiklar

Roadtrip genom Toscana, Italien

Drömmer du om en roadtrip i Italien? Varför inte en satsa på en genom Toscana? Med böljande kullar och massor att upptäcka kan Toscana erbjuda betydligt mer än bara fantastiska vingårdar, världsberömda maträtter och hänförande viner. Följ med på en roadtrip som du kan köra på en dag eller dela upp i flera!

Toscana, med sin naturliga skönhet och sin intressanta historia, är ett populärt resmål för besökare från hela världen. Det toskanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino. Skäm bort smaklökarna med lokala och närproducerade specialiteter, köp med dig lokala viner och toskanska läckerheter under stoppen. Glöm inte att stanna till och utforska vackra slott och göra avstickare till vingårdar längs med vägen.

1. Börja resan i Toscanas huvudstad Florens

Påbörja din resa genom att uppleva regionens huvudstad, som också är den största i Toscana, Florens. Ljuvliga Florens är känt för konst och är också renässans vagga och är på många sätt mer som ett museum än stad. Här kan du se italiensk arkitektur i sin fulla prakt och se dig mätt på vackra byggnader. Men det finns också mängder av kända sevärdheter.

Tidigare invånare i Florens inkluderar Dante, Machiavelli, Michelangelo och Leonardo da Vinci och bara detta ger en försmak på vilken fantastisk stad detta är. Förutom sina berömdheter är också Florens känt för sin mat, mode och monument som Duomo, den enorma katedralen. En annan fantastisk sevärdhet är Palazzo Vecchio som också är den viktigaste administrativa byggnaden i Florens.

Som en enorm båge spänner sig Vecchio-bron över floden Arno. I själva bron kan du shoppa i någon av de många affärer som är inbyggda i brons sidor!

2. Från Florens till Pontassieve

Kör västerut till Pontassieve, det tar ca 51 min (22,8 km) via Via di Rosano/SP34 från Florens. Det bästa är att köra i en lugn takt så du verkligen hinner njuta av den vackra omgivningen längst vägen.

Under andra världskriget drabbades staden av väsentliga skador: staden bombades upprepade gånger av allierade plan, vilket förstörde det nästan helt. Staden har sedan dess återuppbyggts. Trots detta har staden har behållit sitt ursprungliga medeltida utseende i stadens centrum.

I Pomtassieve finns så mycket sevärdheter att du kan spendera veckor här men någonting av ett måste är Sanctuary of Madonna delle Grazie. Denna helgedom är också känd som ”Madonna del Sasso” på grund av en serie uppenbarelser av Jungfru Maria i 1484. Bland andra av de viktigaste sevärdheterna som är värda att besöka är det fantastiska naturreservatet Poggio Ripaghera. Reservet är fullt av växter och vilda djur, en mängd gamla konstgjorda reliker. Det som är riktigt speciellt är flera ”burraie”. Dessa gamla stenstrukturer användes en gång, som namnet antyder, för att göra smör.

I Pontassieve finns ett antal charmiga Bed & Breakfast och billiga hotell på lagom avstånd från den bullriga stadskärnan. Vi rekommenderar att du spenderar minst en natt i Pontassieve – det finns massor att se och uppleva här.

3. Från Pontassieve till Poppi

Börja dagen med att köra 50 min (38,3 km) via Via Casentinese Bassa och Strada Regionale 70 della Consuma från Pontassieve till det charmiga lilla samhället Poppi. Poppi lockar sina besökare med terrakotta-villor och omgivningar med grönskande fält och ängar.

Kombinationen av historiska platser, sportanläggningar och en bedårande landsbygd gör Poppi till ett ställe med mycket att se och upptäcka. Poppis slott tornar sig över staden och bjuder på en överraskning. Här kan du se den gamla innergården och det rikt utsmyckade kapellet. I museet på gatuplan finns en utställning om slaget i Campaldino.

Kyrkan Madonna del Morbo hittar du på gångavstånd. Här finns fina verk av renässansmålaren Filippino Lippi. På det ornitologiska museet och den botaniska trädgården Carlo Siemoni lär du dig mer om ekosystemet.

4. Från Poppi till Stia

Den italienska byn Stia ligger vid foten av Falterona och vid floden Arno, Stia stad kallas ofta ”Arno-källan” trots att själva källan är cirka 1.200 meter högre upp på sluttningarna av Monte Falterona.  Du behöver bara köra i ynka 16 min (11,2 km) via Via Arno och SS310 för att komma från Poppi till Stia men även om det bara är en kort sträcka för din roadtrip är detta en stad värd att lägga tid på.

När du ska upptäcka Stia är det en bra idé att börja på det centrala torget som kallas Piazza Tanucci. Detta torg, som är mer som en stor gata, är oregelbundet formad och omges av vackra arkader. På torget kan du se stenbrunnen med metallpynt och en fresco av Saint Francis av konstnären Pietro Annigoni. Parish Church of Stia från 1500-talet är också intressant att se med en glaserad terrakotta som visar ”Madonna och barn med St. Roch och St. Sebastian” av Santi Buglioni.

5. Från Stia tillbaka till Florens

Kör raka vägen tillbaka till Florens. Det tar ca 1 h och 13 min (51,4 km) via Strada Regionale 70 della Consuma. Passa på att stanna några dagar i Florens och ät god mat och njut lite till av Italien innan du beger dig tillbaka hem till Sverige igen – vi lovar att du inte kommer ångra dig!

Var kan jag hyra en bil?

Det bästa med att göra en roadtrip i ett annat land är att det är så enkelt att hämta upp en a hyrbil och man behöver inte leta länge för att hitta flera internationella biluthyrningsföretag i Florens.

Vårt tips är så klart att använda dig av Skyscanners sök för hyrbilar i Florens eftersom du får många olika att välja mellan. Förutom att söka efter hyrbil med oss på Skyscanner finns det en massa olika biluthyrningsföretag där du kan söka direkt på varje företags hemsida.Några av dessa är tex. Rentalcars, Holidayautos och Economycarrentals.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta