Nyheter Roadtrip UK – Upplev England, Wales och Skottland

Alla artiklar

Roadtrip UK – Upplev England, Wales och Skottland

Börja din roadtrip i Englands pulserande huvudstad London och kör tvärs över landet till Cardiff, huvudstaden i Wales och kör sedan längst västkusten hela vägen upp till Skottland och avsluta din roadtrip i historiska Edinburgh. På vägen hinner du se på nationalparker, städer och museer.

Roadtrip etapp 1: Flyg till London

London är huvudstad i Storbritannien och i riksdelen England och den perfekta platsen att påbörja din roadtrip genom UK. London grundades under namnet Londinium och var huvudstaden i den romerska provinsen Britannia. Då liksom nu är London en hamnstad vid floden Themsen. Londonbor älskar sitt Themsen och det finns promenadvägar nästan längst med hela floden. För den som är sugen på att promenera och se det Londonborna gillar att göra under lediga dagar är Thames Path ett tips. Det finns en hel karta som sträcker sig från Richmond till Dickensian. Thames path erbjuder mycket att se och göra längst vägen så du kommer inte hinna bli uttråkad. För de riktigt morgonpigga är soluppgången över Themsen en fantastisk syn.

En upplevelse man inte vill missa i London är Borough Market som är en av de största och äldsta matmarknaderna i London. Det vimlar av både turister och lokalbor på denna marknad som erbjuder ett utbud av gastronomiska läckerheter och gratis prover förutom en känsla av att ha färdats tillbaka i tiden. Om du gillar trädgårdar är Kew Gardens ett 300 tunnland vackert grönt utrymme, fylld med fantastiska sällsynta växter, ett nyrenoverat viktorianskt växthus, en kinesisk pagod, en treetop gångväg. Nyligen restaurerade Temperate House är också en trädgårdsälskares dröm.

Någonting mer kulturellt för den som gillar teater är Shakespeare’s Globe, en rekonstruktion av William Shakespeares cirkulära teater, som brann ner, bara några hundra meter från sin ursprungliga plats. Carnaby Street och Oxfort Street är givna för den som älskar shopping. Om du stannar över natten i London kan du passa på att träna skrattmusklerna och gå på  The Top Secret Comedy Club där stamgästerna inkluderar Jack Whitehall, Omid Djalili och Simon Amstell.

TIPS! De flesta museer i London har gratis inträde. Har du en tight budget kan du verkligen äta dina ögon mätta bara genom att gå på några av dem. Victoria & Albert Museum, The Picture Gallery, Science Museum, National History Museum, Tate Modern, National Gallery…listan kan göras lång! Ibland har de speciella utställningar inne i museerna som kan vara avgiftsbelagda men med tanke på att bara Victoria & Albert Museum tar mins ten dag att gå igenom (om du vill se allt!) så kan man lätt spendera flera dagar på att utforska museer – helt gratis.

Om du är sugen på mer info om London kan du läsa vår artikel om London med både budget och lyxalternativ.

Roadtrip etapp 2: Från London till Cardiff

När du sett och ätit dig mätt på London är det dags att köra 3 h (150,6 m) via M4 till Cardiff. Njut av vyerna på vägen, stanna på vägen och ät lunch i någon av de pittoreska småorterna på vägen. Och vad vore en roadtrip utan spontana stopp? Det finns massor att se och göra på vägen.

När du väl kommer fram till vackra Cardiff kan du riktigt känna historiens vingslag. Cardiffs historia sträcker sig från romarriket och normanerna under antiken, genom industrirevolutionen och kolindustrin från 20-talet till dagens moderna stad. Staden, som förvandlats från ett litet romerskt fort till den moderna huvudstaden Wales har mycket attraktioner och sevärdheter. Ordet Caerdyf (Cardiff) har sitt ursprung i post-romerska Brytonic ord som betyder ”Fort of the Taff” och det hänger ihop med Cardiff Castle som är en av Wales ledande världsarvsattraktioner. Cardiff Castle är beläget i den vackra parken i hjärtat av huvudstaden. Vid ingången döljer sig ett romerskt fort, en normandisk högborg och ett viktorianskt gotiska mästerverk. Cardiff-slottets väggar och torn bär verkligen på stadens 2000 års historia.

St. Fagans är en elisabetansk herrgård med utbredda trädgårdar, fontäner, en italiensk trädgård och en rosenträdgård. Herrgården från slutet av 1600-talet donerade till Walesens folk av Earl of Plymouth. Under de senaste femtio åren har över femtio ursprungliga byggnader från olika platser i Wales och från olika historiska perioder återuppbyggts i 100 hektar stor park. Varje byggnad öppnar en dörr till historien och erbjuder en fascinerande inblick i det förflutna. Här finns också friluftsmuseet St Fagans National Museum of History som är ett av världens ledande utomhusmuseer.

Om du tröttnar på att promenera så finns det också många museer i Cardiff. Ett av de bästa är Techniquest, det interaktiva vetenskapsforskningscentret i hjärtat av Cardiff Bay med över 120 utställningar, spektakulära teatrar och planetarium.

TIPS! Bara fem miles utanför kusten ligger den fantastiska ön Flat Holm. Att resa hit är som att komma till en annan värld. Flat Holm har varit en reträtt för munkar och har också fungerat som en fristad för vikingar, anglosaxare, silvergruvarbetare och smugglare. On förstärktes under den viktorianska tiden och under andra världskriget, med det är kanske mest känt för att tagit emot det första radiobrevet någonsin över vatten av Guglielmo Marconi 1897. Kanske är värt en avstickare på din roadtrip?

Roadtrip etapp 3: Från Cardiff till Birmingham

Nu är det dags att ta bilen och köra 2 timmar och 10 min (115,3 m) via M5 till Birmingham, den näst största staden i Storbritannien.  Här kan du tillbringa dagen vid en vacker kanal eller flod och bara slappna av. Vill du ha lite mer rörelse kan du besöka Birmingham Wildlife Conservation Park som är ett hem för en unik samling djur från hela världen, inklusive röda pandor, lemurer, reptiler, meerkats, uttrar, fåglar, wallabies och en stor samling apor. I staden finns många livliga konstgallerier som visar upp de finaste lokala talangerna, både de allra senaste och äldre talanger. Det finns över 40 gallerier att utforska den visade konst, tillämpad konst, socialhistoria, arkeologi och etnografi.

Det finns många museer som ger en inblick i den lokala historien.  Några av de museer som är värda att besöka är bland annat Birmingham Museum and Art Gallery (BMAG) som öppnade 1885. Det är inrymt i en klass II-byggnad som ligger i stadens centrum. Utforska British Motor Museum och se världens största samling av historiska brittiska bilar från den allra första Land Rover till Lady Penelopes FAB1. Om Monet, Manet och Magritte; Renoir, Rubens, Rosetti och Rodin; Degas, Delacroix och Van Dyck – liksom Botticelli, Poussin, Turner, Gainsborough, Gauguin, Van Gogh och många andra berömda konstnärer är din grej kan du se arbeten av alla dessa i gallerierna på Barber Institute of Fine Arts – helt gratis. Där finns också ett fantastiskt myntgalleri och ett spännande program med utställningar, konserter, föreläsningar, workshops och familjeaktiviteter. Om du inte är så sugen på museer varför inte besöka Shakespeares födelseplats? Du kan gå i Shakespeares fotspår och utforska huset där han föddes och växte upp.

TIPS! Passa på att göra en avstickare till Brecon Beacons nationalpark, den ligger bara 55 min från Cardiff (38,4 m) och du tar dig dit via A470. Spendera några härliga timmar i parken och kör sedan 2 h 30 min (114,3 m) via A40 och M5 till Birmingham.

Roadtrip etapp 4: Från Birmingham till Liverpool

Ta bilen och kör 1 timme och 59 min (98,4 m) via M6 till Liverpool från Birmingham.  Liverpool är en stad där av kreativa typer, musikälskare, kultur och vänliga ansikten. Oavsett vad du älskar att göra finns det någonting för dig. Oavsett om du vill gå vilse på ett av många museer och gallerier eller bara promenera runt och låta slumpen avgöra kommer du gilla Liverpool. Här hittar du vacker och intressant arkitektur, galet god gatu-mat och fina restauranger och ett härligt folkliv.

Om du vill ha en lite lugnare känsla under din roadtrip finns den vackra Formby kusten. Kustremsan sträcker sig över 20 km och är en perfekt plats för promenader, med långa breda sandstränder, natursköna sanddyner och tallskogar. Ravenmeols Sandhills lokala naturreservat är också värt ett besök. Du kanske har tur och får se sällsynta röda ekorrar på Formby Freshfield naturreservat ? Håll blicken riktad högt upp bland träden i tallskogen. Ett annat tips är Liverpool Anglican Cathedral som är Storbritanniens största katedral och den femte största i Europa. Katedralen är gratis att gå in in.

TIPS! För dig som vill nerda ner dig i musikhistorien och specifikt är intresserad av Beatles är Magical History Museum stället för dig. De har en samling av över 300 sällsynta och autentiska föremål på tre våningar och är en otrolig resa genom Beatles karriärer. Världsmuseet i Liverpool tar dig ”från havet till stjärnorna” och visar miljontals år av jordens historia genom tusentals utställningar och praktiska aktiviteter.

Roadtrip etapp 5: Från Liverpool till Carlisle

Det tar cirka 2 timmar och 9 minuter (123,6 m) att köra från Liverpool till Carlisle via M58 eller M56 och M5. Carlisle är en 2000 år gammal stad med enastående naturskönhet och är med på världsarvslistan. Kelter, romare och invaderande arméer har alla lämnat ett spännande arv för dig att utforska. Carlisle har så mycket att erbjuda från extrema sporter till kvalitetstid och attraktioner att besöka. För dem som är intresserade av  historia är staden full av historiska sevärdheter, viktiga byggnader och intressanta sevärdheter. Om du letar efter en mer avslappnad tid under din roadtrip, har Carlisle massor av fantastiska ställen att äta och dricka innan du går ut på kvällen för att uppleva ett myllrande krogliv.

De tre mest kända attraktionerna i staden är 900 år gamla slottet Carlisle Castle och katedralen Carlisle Cathedral och det prisbelönta Tullie House Museum & Art Gallery. Bara detta är värt din roadrip. Carlisle Castle byggdes 1092 av William Rufus och har spelat en viktig roll i Carlisles historia i århundraden. Slottet ligger strategiskt vid gränsen mellan England och Skottland och har bevittnat många attacker under sin 900-åriga historia. Tullies husmuseum och konstgalleri är Carlisles finaste besökareattraktion och rymmer betydande samlingar av fin och dekorativ konst, mänsklig historia och naturvetenskap. De rika samlingarna är av lokal, regional och nationell betydelse.

Carlisle Cathedral är en imponerande katedral som ligger i hjärtat av det historiska kvarteret. Sedan den först byggdes 1122 har katedralen byggts om flera gånger; en gång i 1292 efter en förödande eld och igen i 14-talet. Det storslagna öst-fönstret innehåller fint glas från det 14: e århundradet. Det finns också invecklade träsniderier, medeltida målade paneler och Brougham Triptych – ett flamländsk altare från 1500-talet. Katedralen har fri entré och oftast från måndag till lördag finns frivilliga guider för att hjälpa dig att få ut det mesta av ditt besök i denna vackra kyrkliga byggnad.

TIPS! Cumbria Museum of Military Life berättar den 300-åriga historien om Cumbria’s arméregiment. Du hittar detta museum under Carlisle Castle.

Roadtrip etapp 6: Från Carlisle till Edinburgh

Kör 2 timmar och 13 minuter (98,3 m) via A74(M) och A702 och du är framme i Edinburgh som med sina medeltida gator och slottssilhuetten är huvudstad i Skottland. Edinburgh är den näst största staden, efter Glasgow. Edinburgh har en fängslande blandning av rik historia, naturlig skönhet och äventyr. Dessutom är ryktet sant; skottar är några av de trevligaste människor man kan träffa och här bjuds det på öppenhet och värme. Stanna till på en klassisk skotsk pub där öl- och whiskyångor blandas med härlig atmosfär och få några nya vänner på köpet. En roadtrip handlar ju faktiskt om det också: att träffa lokalbor.

Ett måste att se på en roadtrip hit är Edinburgh Castle som är byggt på vulkanklippan Castle Rock. Det ser ut som att slottet vakar majestätiskt över Edinburgh. Läget är också valt ur detta perspektiv; utsikt över hela staden gjorde det lätt att försvara staden mot fiender. Fästningen är en symbol för Skottland och en viktig del av landets historia. Någonting annat som är värt att se i Edinburgh, förutom den fantastiska arkitekturen, är den magnifika Palladian herrgården Arniston House i Gorebridge och Gladstone’s Land på toppen av Edinburghs Royal Mile. Royal Mille är ett trevligt turiststråk och går från Edinburgh Castle genom Edinburghs gamla stad till Palace of Holyroodhouse, drottningen av Englands officiella skotska residens, som också är en sevärdhet.

För dig som gillar historia är National Museum of Scotland ett måste. Här hittar du allt möjligt historiskt från kelterna, romarna och vikingarnas tid och framåt. Här finns också naturhistoriska delar där du kan se dinosaurieskelett, mumier från Antiken och det klonade fåret Dolly. Missa inte museets takterrass för en av de allra vackraste vyerna över Edinburghs fantastiska hus.  

TIPS! För mer tips om vad du kan se och göra i Edinburgh under din roadtrip kan du kolla in den officiella turistguiden.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta