COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Road trip i Spanien: tips & inspiration för din resa

Alla artiklar

Road trip i Spanien: tips & inspiration för din resa

En road trip i Spanien kommer att ge dig chansen att uppleva helt nya sidor av detta populära land. Kolla in vår guide med tips och inspiration för din nästa resa!

Tips på rutter:

Malaga-Granada

Upplev det bästa av Andalusien med denna rutt som tar cirka två veckor att göra. Ta ett flyg till Malaga och hämta upp din hyrbil direkt på flygplatsen, det blir knappast smidiager än så. Vill du inte stanna en dag eller två i Malaga innan du beger dig iväg kan du ge dig av direkt mot stranden i Nerja och njuta. I Sierra Nevada National Park kan du tillbringa några timmar till fots och vandra bland vacker natur.

Hamnstaden Almeria och stränderna vid Cabo de Gata är två andra stopp på vägen innan du kör in till Murcia, staden som är känd för sina goda tapas. Cordoba och Sevilla är ytterligare två spännande platser du hinner utforska innan du kommer till slutdestinationen Granada.

Madrid-Caceres

Denna rutt börjar och slutar i Madrid och tar cirka 15 timmar att köra, vilket gör den till ett perfekt alternativ för en kortare road trip i Spanien. Du hämtar upp din hyrbil på Barajas Airport i Madrid och kör därefter till det första stoppet universitetsstaden Alcala de Henares som är känd för sin arkitektur.

Nästa stopp är Cuenca, en stad med ett fantastiskt läge uppe på klippor. Historiska Toledo, vackra Cordoba och Sevilla är stoppen som följer på denna rutt. I dessa städer kan du planera in lite extra tid för att hinna uppleva åtminstone en del av alla måsten. Innan det blir dags att köra tillbaka till Madrid kommer du att stanna i Merida där några fantastiska arkeologiska platser väntar, däribland en romersk amfiteater och en imponerande bro. I Caceres får du inte missa ett besök på klostret The Royal Monastery of Santa Maria de Guadalupe.

Barcelona-Alicante

Vill du kombinera din road trip i Spanien med mycket sol och bad? Rutten mellan Barcelona och Alicante bjuder inte bara på fina badmöjligheter utan också på medeltida slott, pinjeskogar och charmiga fiskebyar där du kan stanna för en lunch. Rutten tar cirka fem och en halv timme att köra utan stopp, men om du ska få ut det mesta av din road trip bör du avsätta åtminstone en långhelg. Bland stoppen finns den populära badorten Sitges, den vackra hamnstaden Tarragona och storstaden Valencia.

Håll koll på lokala lagar & regler

Innan du ger dig av på din road trip i Spanien kan det vara bra att bekanta sig med de lokala lagarna och traditionerna på de spanska vägarna. I Spanien hör det till exempel till god etikett att blinka med långljusen för att varna föraren framför när du planerar en omkörning. Förare som bär glasögon måste ha ett extra par med sig.

De som tänkt att det kan vara bra att ha koll på fartkameror bör tänka om; i Spanien är radardetektorer förbjudna och innehav kan leda till stora böter. Om du har med dig din hund på din road trip i Spanien kan det vara bra att veta att den måste vara säkrad under bilfärd, det vill säga med antingen ett bälte eller i bur.

Parkering i Spanien

Bekanta dig också med de lokala parkeringsreglerna för att undvika dyra överraskningar på din road trip i Spanien. I vissa städer omfattas parkering på enkelriktade gator av följande regler: på jämna dagar parkerar man på sidan med jämna gatunummer. På ojämna dagar, på sidan med ojämna nummer. En annan variant är gator där man får parkera på en sida den första halvan av månaden och den andra sidan de resterande två veckorna.

I Spanien parkerar du i så kallade zoner. Blå zoner är lika med två timmars parkering. På söndagar och helgdagar brukar det vara gratis att parkera. Bekanta dig med parkeringsskyltarna, de brukar vara lätta att förstå.

Vägtullar i Spanien

En del vägar i Spanien är avgiftsbelagda. På autopistas.com kan du se vilka de är och vilka avgifter som gäller. Avgifterna varierar men ligger uppskattningsvis på cirka 1 Euro per mil. Avgiften kan betalas kontant eller med kort. Det smidigaste är dock att skaffa en automatisk avläsare i bilen.

Böter i Spanien

Det kan vara bra att veta att bötesbeloppen i Spanien är rätt så höga. Skulle du till exempel köra påverkad av alkohol, med en promillehalt på över 0,8 promille, landar böteslappen på 1000 Euro. I Spanien är max tillåtna alkoholhalt i blodet 0.5 g/l.

Redo att hitta billiga flyg?

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.