COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Road trip i Frankrike – från Paris till Marseille

Alla artiklar

Road trip i Frankrike – från Paris till Marseille

Paris är vackert, den fantastiska arkitekturen och underbara sevärdheter men det finns ett helt land med unika sevärdheter och vackra platser som är väl värda en road trip. Börja din resa i vackra Paris, fortsätt sedan söderut till den galliska staden Orléans, ät lunch i pittoreska Bourges på vägen till Vichy. Njut sedan av det magiska vattnet i Vichy innan du beger dig till Lyon och till sist avslutar din road trip vid havet i Marseille.

Visst låter det härligt med en road trip? Och vad man än tycker så är Paris är dock ändå Paris och huvudstaden i Frankrike. Ta några dagar här innan du beger dig på din road trip. Passa på att besöka Louvren med en guide och se den berömda Mona Lisa och njuta av Venus de Milo.

Om du inte är sugen på turistmål – ta en promenad! Att promenera genom Paris är som att vara med i en film; de grandiosa byggnaderna och boulevarderna, alla parker, alléer och dofterna från den fantastiska maten… De välklädda franska männen och kvinnorna som sitter på caféer och restauranger. Detta är modets huvudstad nummer ett och det märks!

Eller varför inte göra en avstickare till Fontainebleu Forest som ligger precis utanför Paris. Det är en av de mest pittoreska skogar Frankrike har att erbjuda. Fågelsång bara ett stenkast från centrala Paris! Om du är sportig finns möjligheter till hiking och klättring här också. Och har du inte varit i Paris förut är Eiffeltornet ett måste liksom att äta nybakade croissanter med en kopp café au lait, precis som en lokalbo.

Paris till Orléans

Från Paris tar det 1 timme och 53 min (132,5 km) att köra till Orléans via A10. En hel del av Orléans förstördes under andra världskriget men lyckligtvis har många historiska byggnader överlevt och de, tillsammans med de som kommer för kopplingen Jeanne d’Arc, gör Orléans till en av de allra viktigaste turistdestinationerna i Loire dalen. Staden Orléans historia går tillbaka till gallisk tid och fick sitt namn Aurelianim (som senare blev Orléans) från Julius Caesar på 50-talet före Kristus. Orléans är dessutom huvudstaden i den centrala Loire-regionen. Staden ligger vackert vid stranden av Loire floden.

Fortsätt känna historiens vindslag och upplev landskapet där franska ikonen Jeanne d’Arc befann sig. Jeanne d’Arc är för övrigt så starkt kopplat till Orléans att man ägnar en stor festival till henne varje år.Man kan riktigt föreställa sig hur Jeanne d’Arc en gång ledde sina trupper här. Man har till och med en väg som är döpt efter Jeanne d’Arc.  Och vilken väg! Den leder rakt till katedralen i Sainte-Croix, ett gotiskt arkitektur mästerverk som du bör se när du kommer hit. De tre största sevärdheterna i Orléans flrutom detta är den imponerande katedralen Sainte-Croix, Hotel Groslot (tidigare Hotel de Ville) och det återskapade huset där Jeanne d’Arc  en gång bodde på Place General-de-Gaulle.

Orléans till Vichy

När du sett dig mätt på Orléans är det dags att köra ca 2 h 45 min (286,7 km) via A71 till den klassiska kurorten Vichy.  Denna spa-stad blev populär bland de rika och berömda efter att Napoleon III åkte hit på 1860-talet. Man erbjöd då bland annat gyttjebad och helande mineralvatten. Oavsett vad man tycker om gyttjebad har människor vallfärdats hit för att dricka Vichys helande vatten och kurera sig.

Den äldsta parken i Vichy, Parc des Sources är från 1730 och var avsedd som en plats för spa besökare att ta restaurerande promenader i mitten av orten. Parken är än idag en av Vichys främsta sevärdheter och många vallfärdar hit inte minst för Hall des Sources, som ligger i norra delen av parken. Detta är en glaspaviljong där du kan testa några av de sex olika springvatten som kommer från Vichy. Man kan också ta med sig några flaskor hem. Vem vet? Det är kanske bara detta du behöver inför nästa etapp av din road trip?

Om du väljer att stanna några dagar är Vichys fantastiska operahus, Opéra de Vichy, värd ett besök. Det är den enda i Frankrike som har en jugendstildesign. Om du inte tröttnat på att promenera, bege dig till Allier, promenadstråket vid vattnet. Du går längst med den lummiga gatan och kan göra stopp och ta en kaffe eller ett glas vin och vila fötterna medan du betraktar människorna, vattnet som flyter förbi och känner dig fransk i skuggan av träden.

Vichy till Lyon

När du druckit dig mätt på mineralvatten är det dags att köra nästa etapp till Lyon. Färden tar ca 2 timmar och 15 min (164,0 km) via N7 och A89. Lyon är den tredje största staden i Frankrike, efter Paris och Marseille. Detta är en pulserande stad, idealiskt beläget i hjärtat av Frankrike, inbäddat på en kuperad plats mellan Rhône och Saône floderna.  Lyons långa historia, staden grundades av romarna som de tre Galliska provinsernas huvudstad. En rolig detalj är att stadens invånare kallas Lyonnais.

Bland de offentliga byggnaderna man bör se i Lyon är Ainay Abbey Church från 1107 byggd i en ren romansk stil samt Katedralen i Johannes Döparen som byggdes 1160-1481 och som har en förvånansvärd stilistisk homogenitet, trots den långa konstruktionstiden. Den största och mest populära av alla parker i Lyon är Parc de la Tête d’Or. Parken invigdes år 1857 och är starkt inspirerad av engelska landskapet.  Det finns också gott om lokala museer som till exempel det arkeologiska museet i Fourvière. Det finns också ett museum för konstkunskaper och ett museum för tryckning och bankverksamhet.

Lyon är en miljömedveten stad och man har arbetat mycket med miljöfrågor och miljövänlig transport främjas i staden. Detta inkluderar Vélo’v-cykeluthyrningssystemet, e-scooters och Vaporetto flodbussen.

Lyon till Marseille

Det tar ca 3 timmar och 13 min (318,1 km) via A7 att köra från Lyon till Marseille men det finns gott om vackra stopp längst vägen. Marseille är Frankrikes näst största stad och är med sina 1,6 miljoner invånare landets tredje folkrikaste stad, efter Paris och Lyon. Staden ligger i Bouches-du-Rhône, Provence, i sydöstra Frankrike. Marseille är också den ”äldsta staden i Frankrike” och en av de äldsta i Västeuropa. Staden grundades som Massalia redan runt 600 f.Kr.

Le Vieux Port , den gamla hamnen, är något av turismens mecka i Marseille. Marseille-hamnen har funnits på samma plats i över två tusen år och är nu en stor småbåtshamn, flankerad på tre sidor av restauranger, charmiga bistros, mysiga caféer och affärer. Vid bassängens inre ände är nöjeskryssnings-terminal . Härifrån kan du ta båtturer runt hamnen, till ön If, eller längs kusten för att uppleva utsikten från havet och den dramatiska kusten mot sydost.

Andra saker som är värda att se är till exempel Museum of the Mediterranean, Medelhavsmuséet,som  är ett modernt kulturellt och historiskt museum som ägnas åt Medelhavets civilisationer och kultur. Biljetter till muséet kostar ungefär 9,50 euro – eller 14 € för en familjebiljett.  Fort Saint Jean är dock kanske den mest imponerande historiska platsen i Marseille. Fortet är en 1700-tals fästning, byggd av kung Louis XIV, som står vakt över ingången till Gamla hamnen. Eglise Saint Laurent är en av de äldre kyrkorna i Marseille från 1200-talet, byggd i provensalsk romansk stil är också värt ett besök innan du flyger tillbaka hem till Sverige.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.