Nyheter Resa med körkort och nationellt ID-kort – vilka resedokument är giltiga?

Alla artiklar

Resa med körkort och nationellt ID-kort – vilka resedokument är giltiga?

Körkort, ID-kort eller pass? Skyscanner reder ut vad som gäller när man reser.

När kan man resa med körkort?

Körkortet fungerar utmärkt som ID-handling i många olika sammanhang. Ett giltigt körkort räcker också som reshandling för svenska medborgare som reser i Norden. Men, i vissa fall kan man även behöva styrka sitt svenska medborgarskap och då räcker inte körkortet.

Några exempel på när du kan komma att behöva styrka ditt medborgarskap är vid incheckning på hotell. Vid förstärkta gränskontroller räcker heller inte ett körkort som resehandling då det inte framgår vilket medborgarskap innehavaren har.

När kan man resa med ID-kort?

På det nationella ID-kortet framgår medborgarskapet och ID-kortet är därför likvärdigt med ett pass och fungerar vid resor inom EU. Tänk på att det nationella ID-kortet inte är samma sak som ett svenskt SIS-märkt id-kort, Skatteverkets id-kort för folkbokförda i Sverige eller ett svenskt tjänste- eller id-kort utfärdat av en bank. Det nationella ID-kortet utfärdas av polisen.

När kan man resa med pass?

Det svenska passet är ett av världens starkaste och ger tillträde till 157 länder. Så för dig som vill vara på den säkra sidan, oavsett om du ska resa till Danmark, Spanien eller Brasilien, är ett pass den bästa resehandlingen att ha med i fickan.

LÄS MER: Ansöka om turistvisum – dessa regler gäller för de populäraste destinationerna

Informationen i artikeln är korrekt per 18/10/2017 är erhållen från ud.se. Kontrollera alltid den senaste informationen på ambassadens hemsida innan du bokar en resa.

Letar du efter billiga flyg?

Karta

Behöver du fler tips inför din resa?

Borttappat pass – så här gör du

Visum till USA: Allt du behöver veta om ESTA och visum

Skyscanner guidar: Allt du behöver veta om reseförsäkringar

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.