Nyheter Prag guide: 7 måsten i den tjeckiska sagostaden

Alla artiklar

Prag guide: 7 måsten i den tjeckiska sagostaden

Absint, Kafka, sagoslott och jättestatyer av Stalin – Prag har verkligen allt. Tack vare sina häftiga nattklubbar och billiga (och mycket bra) öl har Prag gjort sig ett namn som en riktig partystad.

Prag är först och främst en medeltida stad med sagoslott och smala gator som överlevt mirakulöst intakta. Vi guidar dig till de bästa sakerna att hitta på i denna magiska stad.

1. Drick absint på Café Slavia

Absint uppfanns i Schweiz och blev synonymt med fritänkande parisiska konstnärer under Belle Epoque (tänk Moulin Rouge ). Men den blev också omåttligt populär bland bohemer och dissidenter i Prag och Café Slavia var deras favoritställe. Här syntes bland annat författaren Franz Kafka och filosofen Václav Havel (den senare blev den första demokratiskt valda tjeckoslovakiska presidenten).

Caféet har ett utmärkt läge mittemot Nationalteatern och en härlig art deco interiör – om du kan ta en fönsterplats, det är den perfekta platsen för att tillbringa en eftermiddag tittandes på folk och smuttandes på en drink. Och på tal om drycker kommer du kanske att inspireras av Viktor Olivas underbart makabra målning Absintsuparen som hänger här och prova lite absint?

Om du fattar tycke för drycken kan du bege dig till Absintherie som säljer 60 sorter av absint och som även har ett museum tillägnat denna gröna vätska.

2. Besök kommunistmuseet

Denna excentriska lilla utställning, strax utanför Vaclavplatsen, inhyser något som många museer saknar: en känsla för humor. I presentbutiken hittar du vykort med klassiska bilder av kommunistiska arbetare under parollen: ”Ibland fanns ingen toalettpapper i butikerna. Lyckligtvis var det inte mycket mat heller.”

Men trots en ibland lättsam ton, berättar museet en dyster, gripande berättelse om förtryck och umbäranden där informanter var överallt. Hemliga polisen var fruktad av massorna, det vill säga fram till tjeckiska kommunismen föll i den anmärkningsvärt oblodiga revolutionen 1989.

En av de mest intressanta delarna av utställningen är en enorm staty av Stalin som restes i Letná Park 1955, två år efter diktatorns död. Vid den tiden började attityden till Stalin bli allt kyligare. Den 15 meter höga statyn blev snabbt genant för den tjeckoslovakiska regeringen. Så i 1962, bara sju år efter den byggdes, sprängdes statyn med 800 kilo dynamit. En jätte metronom intar nu plats – tydligen är det en påminnelse om den långa kampen i Prags förflutna och tidens gång.

3. Beundra den astronomiska klockan

Turister flockas vid denna häpnadsväckande klocka som byggdes 1410 och som är det äldsta fungerande astronomiska uret i världen. Den visar inte bara tid utan också positionen för månen och solen, dag på året och det nuvarande stjärntecknet.

När klockan slår drar de mekaniska marionetterna av de 12 apostlarna förbi, men mest intressanta är de fyra representanterna för det som oroade medeltidens Pragbor allra mest: fåfänga, girighet, död och invasion (som förkroppsligas av en turk).

Du kan också klättra upp i klocktornet för några fantastiska vyer över Gamla stan, som ser ut att vara tagen ur en sagobok.

Astronomiska klockan i Prag

4. Vandra över Karlsbron

Det är ofta fullt med folk på denna populära bro som till råga på det är en favorit bland gatuförsäljare och underhållare, vilket kan göra det till en mindre kamp att komma över till andra sidan. Men trots massorna, är det väl värt att ta sig till denna unika bro vars historia sträcker sig tillbaka till 1390.

Inte minst för att beundra de vackra gotiska tornen samt paraden av helgonstatyer. Den mest kända statyn är att S: t Johannes av Nepomuk, som finns i mitten på den norra sidan av bron och som är lätt att upptäcka tack vare de fem stjärnorna runt huvudet.

Karlsbron i Prag

5. Strosa runt Pragborgen

När du går uppför kullen från Karlsbron, dominerar Pragborgen vyn framför dig. Den är 570 meter lång och det största kvarvarande gamla slottet i världen. Under årens lopp har olika monarker byggt om slottet och idag utgör det ett smörgåsbord av nästan alla arkitektoniska stilar från de senaste 1000 åren.

När du kliver genom slottsgrindarna är St Vituskatedralen den första byggnaden du möter och den gör ett bra jobb med att kapsla in de olika stilarna i en och samma byggnad. Bygget startade 1344 men arbetet upphörde på 1400-talet på grund av krig och brist på medel och påbörjades igen först under 1800-talet. Katedralen stod klar 1929, alltså cirka 600 år efter att den påbörjades. När du går runt i byggnaden kan du spekulera om vilka delar som byggdes vid vilken tidpunkt (vissa delar sattes dit så sent som 1953). Och glöm inte att kolla in de underbara glasmålningarna i Art Nouveau-stil.

I Pragborgen finns det gott om attraktioner som kan hålla dig sysselsatt en hel dag eller till och med två – ta en titt på slottets hemsida för en komplett lista och priser. En höjdpunkt är Golden Lane, en pittoresk gata där Franz Kafka hyrde ett hus i två år. Och på tal om Kafka …

Slottet i Prag

6. Gå på jakt efter Kafka

Författaren till ”Förvandlingen”, ”Processen” och ”Slottet” föddes 1883 nära torget i Gamla stan, hans födelseplats på Náměstí Franze Kafky är märkt med en plakett. Han flyttade runt en hel del under sitt relativt korta liv. Att gå i spåren av hans olika bostäder och arbetsplatser är ett bra sätt att se staden. På promenaden passerar du kända landmärken Golden Lane, Vaclavplatsen och den judiska kyrkogården.

Olika dedikerade Kafka-vandringar finns, men du kan också försöka att styra upp en på egen hand (denna lista från Prag Post över landmärken är ett bra ställe att börja på). Franz Kafka Museum, som öppnades 2005, är ett beundransvärt försök att fånga andan i författarens verk. Det finns en permanent utställning som heter ”The City of K”, som innehåller oroande representationer från hans arbete, däribland speglar, labyrinter, mörka ritningar och även en tortyrmaskin.

Precis utanför entrén finns en oförglömlig staty av Prag-konstnären David Cerny, som visar två män som urinerar på en karta över Tjeckien. Om du vill se mer av Cernys kritikerrosade verk (som inkluderar nyckfulla, gravitationstrotsande barn, ett foster i ett stuprör och Saddam Hussein i formaldehyd) kan du klicka här för en guide över var du hittar dem.

7. Ta en dagstur till den sagolika staden Cesky Krumlov

Cesky Krumlov som ligger cirka tre timmas bilväg bort från Prag tar det här med sagokänslan till en helt annan nivå. Staden var bland annat inspelningsplats för filmen Pinocchio 1996 (även om det var också platsen för den något mindre sagoliknande film Vandrarhem).

Kluster av färgglada hus omger ett enormt slott med ett ljusrosa torn vilket gör att denna stad känns som ett verklighetens Disneyland.

Slottet är verkligen värt en närmare titt, inte minst för sin blandning av arkitektoniska stilar. Men det huvudsakliga dragplåstret i Cesky Krumlov är dess smala gator som är perfekta för planlöst strosande.

Försök att undvika att besöka Cesky Krumlov under augusti som är den månad som lockar flest turister. Juni däremot är en utmärkt tid för ett besök och det är under denna månad som populära Rose Festival anordnas. Iinvånarna klär ut sig i medeltida dräkter och håller i turneringar, fäktnings dueller och försäljning av hantverk.

Cesky Krumlov i Tjeckien

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.