Nyheter Otroliga Polen – saker att se och göra

Alla artiklar

Otroliga Polen – saker att se och göra

Vårt grannland Polen är en fantastisk turistdestination året runt. Här är våra bästa tips på vad du kan hitta på och uppleva i detta centraleuropeiska land.

Hämta vår gratis app

Krakow

Rik på historia och ett välbesökt kulturcentrum; staden Krakow är inte bara en riktigt vacker destination, den bjuder också på ett fullspäckat utbud för besökaren som vill tillbringa ett par dagar med god mat, bra shopping och mängder med aktiviteter. Här finns närmare 30 museer av hög klass, vad sägs om ett besök på slottet Wawel där du kan beskåda konst av stora namn som Rembrandt och Leonardo da Vinci. Det finns mängder med hotell i Krakow för alla smaker och budgetar och det går att äta gott, och dricka mer än gott, för mycket rimliga summor här. Staden lockar besökare från hela världen och funkar lika bra oavsett tidpunkt på året.

Hitta flyg till Krakow

Krakow

Hancza

Högt uppe i landets nordöstra hörn ligger sjön Hancza. Det är Polens djupaste sjö med ett djup på 108.5 meter. Hancza är en mycket populär destination bland dykare som kommer hit året runt (att dyka under is sägs vara något alldeles extra).

Hitta flyg till Gdansk

Beskiderna

Beskiderna är en del av bergskedjan Karpaterna som sträcker sig från Tjeckien längs med södra Polen, Slovakien och Ukraina. I den polska delen av bergskedjan finns ett flertal populära skidorter, nationalparker, inklusive Babia Góra National Park, och många traditionella träkyrkor. Området är rikt på vilda djur och har du tur (eller otur…) kan du stöta på allt från rävar till vargar, vildsvin och björnar.

Hitta flyg till Katowice

Gryning i Beskiderna

Masurien

Polens kändiselit så väl som barnfamiljer, par på smekmånad och naturentusiaster vallfärdar till sjöriket Masurien i nordöstra Polen året om. Under sommarmånaderna fylls områdets sjöar med segelbåtar och kajaker och under vintern njuter besökarna av traditionella jul- och nyårshelger med mycket snö, djupa skogar och rejäl polsk husmanskost. Här kan du bo i charmiga stugor vid vattnet, på bekväma femstjärniga spahotell eller varför inte på en gammal upprustad herrgård? För att ta dig hit kan du ta ett flyg till Warszawa eller Gdansk och därefter ta en hyrbil. En hyrbil är det smidigaste sättet att ta sig runt på i regionen men det går också att ta sig mellan de större orterna med tåg eller lokalbussar.

Hitta flyg till Warszawa

Masurien

Wieliczka

Saltgruvan i Wieliczka är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv och är en av de äldsta gruvorna som är i drift än idag. Gruvan är en av landets främsta turistattraktioner och är en viktig del av Polens historia. Följ med ner på en guidad tur, ta en tupplur (!) och andas in den välgörande saltluften eller unna dig en spa-behandling där saltet spelar huvudrollen. Det finns övernattningsmöjligheter i anslutning till gruvan i form av ett fyrstjärnigt hotell, Grand Sal Hotel, eller gästrummen ”Salt Mill”. Det finns också möjligheter att övernatta i kammare under jord för besökaren som verkligen går ”all in”. Du tar dig enklast till Wieliczka med flyg till Krakow; gruvan ligger strax söder om staden.

Hitta flyg till Krakow

Kapellet i Wieliczka

Sopot

Breda och milslånga sandstränder, i Polen? Jovisst! Få känner till att Polen har en otrolig kust med mängder av badorter, spahotell och livlig sommarturism. Staden Sopot är en av de mest kända och bjuder på ett helspäckat utbud av nöjen, restauranger, fina hotell och mängder av evenemang, däribland en riktigt uppskattad musikfestival som anordnas varje sommar. Sopot ligger alldeles intill storstaden Gdansk, perfekt om du vill varva sol & bad med lite kultur och shopping.

Hitta flyg till Gdansk

Sopot

Agroturism

Det finns över 10 000 gårdar runt om i Polen som arbetar med Agroturism och tar emot gäster från hela världen. Här kan du njuta av en härlig sommarsemester på den polska landsbygden fylld med exempelvis ridning, närodlat mat, djur och underbar natur. Varför inte prova på och lära dig laga några av Polens traditionella rätter? Många gårdar erbjuder möjligheten att delta i matlagningen och där kan du snappa upp de bästa tipsen för att lyckas med läckerheterna! Att bo på en gård i Polen kostar mellan 100 kr – 400 kronor för ett dubbelrum. Kostnaden för helpension brukar ligga på mellan 50 kr – 120 kronor per person och dygn. På agrotourism.pl hittar du mängder med alternativ.

Traditionellt hus i östra Polen

Planerar du din nästa semester? Här får du några bra tips & råd:

24 ultimata resetips som gör din semester ännu bättre

Nya reseprylar: det här kommer under 2016

7 sovtips: Så sover du som en bebis på långflyget

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta