Nyheter Nya spännande destinationer lockade ressugna svenskar 2013

Alla artiklar

Nya spännande destinationer lockade ressugna svenskar 2013

Skyscanner har sammanställt listan över resmålen som ökade mest i popularitet under 2013.

Att svenskarna älskar att resa är ingen nyhet, men vilka destinationer är det egentligen som ökat mest i popularitet i år? En ny kartläggning från resesöksajten Skyscanner visar att Makedoniens huvudstad Skopje är det resmål som ökat mest under 2013 jämfört med förra året. Högt upp på listan placerar sig även storstäderna Dublin och Hamburg samt exotiska Manila.

Med bara ett par dagar kvar till det nya året har Europas största oberoende resesöksajt, Skyscanner, sammanställt statistik över vilka destinationer dit sökningar har ökat mest under året jämfört med föregående år. Kartläggningen visar att svenskarna har varit mest sugna på att upptäcka det spännande resmålet Skopje i Makedonien. De blågula resenärerna har även fått ett ökat intresse för de europeiska storstäderna Dublin och Hamburg samt soliga Manila i Filippinerna.

– Det är roligt att se att svenskarna börjar upptäcka nya resmål runt om i världen. Det beror till stor del på att vi blir allt mer beresta och börjar se oss om efter nya spännande destinationer att besöka. Många fokuserar också på att hitta resor som passar plånboken eller kalendern, snarare än att låta destinationen bestämma pris och avgångstid, säger Annica Jansson, Nordenchef på Skyscanner.

Sett till hur många procent som sökningarna har ökat så är Skopje nu nästan dubbelt så populärt som föregående år. Hit ökade sökningarna på Skyscanners webbsida och mobilapplikation med hela 75 procent jämfört med 2012. Dublin har också fått sig ett rejält uppsving med 63 procent fler sökningar under 2013. Till Hamburg ville 52 procent fler svenskar resa i år jämfört med förra året.

– Vi har under de senaste åren sett ett ökat intresse för Balkan-regionen. Många svenskar har redan upptäckt Kroatien men nu har resenärerna även fått upp ögonen för Makedonien. De riktar även blicken mot storstäder som Hamburg och Dublin, som ännu inte är lika turisttätt som de mest populära städerna London, Bangkok och Paris. Kanske är många trötta på de klassiska ”svensk-destinationerna”, säger Annica Jansson.

Städerna dit sökningarna ökade mest under 2013 – Topp 10

  1. Skopje
  2. Dublin
  3. Hamburg
  4. Manila
  5. Teheran
  6. Izmir
  7. Cancun
  8. Split
  9. Brisbane
  10. Kapstaden