COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Norge – Vår vackra och (ibland) bortglömda granne

Alla artiklar

Norge – Vår vackra och (ibland) bortglömda granne

För de flesta av oss är Norge bara en kort resa bort. Men när vi planerar våra semestrar är det ändå lätt hänt att vi glömmer bort vårt vackra grannland. Ibland till förmån för mer “exotiska” destinationer. Vi på Skyscanner hoppas att den här artikeln ska ändra på det!

Trots att Covid-19 har förhindrat många resplaner, hoppas vi att vårt reseinnehåll kan fortsätta att ge dig inspiration för dina framtida resor – så att, när detta är över, du kan vara redo att komma tillbaka till världen.

Norge är vansinnigt vackert. Från den frusna Finnmarken till stränderna i söder. Men precis som Sverige är Norge också ett till ytan väldigt stort land. Detta innebär att det blir svårt att utforska allt på en gång och att du behöver planera din resa.

Här presenterar vi tre olika destinationer i Norge som erbjuder en uppsjö av sevärdheter och aktiviteter. Allt ifrån friluftsäventyr till mat och mode, som garanterar dig en spännande reseupplevelse. Är du redo att dra västerut?

Norge, destination 1: De vansinnigt vackra öarna på Lofoten

Det har inte kallats “världens vackraste arkipelag” utan anledning. Öarna kring Lofoten, som ligger norr om polcirkeln, kombinerar majestätiska berg med surfvänliga stränder. De erbjuder en levande vikingahistoria, pittoreska fiskebyar och de bästa platserna att se norrskenet på. Vilket förstås innebär en ändlös räcka av instagramvänliga ögonblick.

Då de flesta av öarna knyts samman av broar och tunnlar. Flera, som räknas bland Norges vackraste turistvägar. Därför är det fullt möjligt att utforska alla sevärdheterna med bil.Fördelen med bil är så klart att du också kan stanna och verkligen njuta under vägens gång!

Första anhalt: Vestvågøy

Som en oas omringad av berg är Vestvågøy själva hjärtat i Lofotens skärgård. Här hittar du några av Europas bästa surfstränder: Haukland, Unstad och Uttakleiv. Den sistnämndaär en av de mest fotograferade platserna i Lofoten. Och ja, du är faktiskt norr om polcirkeln! Men på grund av Gulfströmmen är klimatet här mildare än i andra arktiska områden. Det vore väl synd att inte ta sig ett dopp!

Är badliv och surfing inte riktigt din grej? Varför inte besöka Lofotr Vikingmuseum? Ett av Norges främsta vikingabaserade upplevelser. Här kan du förundras över de arkeologiska fynden från det största vikingahus som någonsin upptäckts. Du kan också träda in en gilleshall och andra rekonstruerade delar. Ja, till och med åka med i ett rekonstruerat vikingaskepp. Dessutom äta vikingamat och leka med gårdsdjuren. Om du är i Norge under Augusti får du inte missa den årliga vikingafestivalen.

Om du är ute efter att äta riktigt bra på ön, sök upp Låven på Hov. Detta är en gammal ladugård från femtiotalen som byggts om till restaurang med traditionella rätter på menyn. Eftersom restaurangen är en del av en gård kan du också rida på hästar och campa här.

Nästa anhalt: Moskenesøya

Moskenesøya är definitivt den vackraste av öarna i Lofotens skärgård. Byn Reine, med sina pittoreska röda hus är troligen en av landets mest fotograferade. Här hittar du också Kvalvika, ännu en fantastisk strand omgiven av bergen och fylld av surfare.

Du borde också stanna till på Holmen Lofoten, öppet från Mars och framåt. Där serveras rätter direkt från gård till bord, baserade på säsongens ingredienser. Om du är en foodie kan du verkligen utforska områdets kulinariska historia här. Projektet Kitchen at the Edge of the World är tillgängligt i Juni och i September. Det erbjuder en 5-dagars intensiv erfarenhet av samlande, fiskande och lärande om hållbarhet. Men också matlagnings- och cocktail-workshops som hålls av kända kockar och bartenders.

Det bästa sättet att besöka Lofoten är att ta flyget till Oslo eller Tromsö. Därifrån kan du ta lokalt flyg eller en färja sista biten.

Norge, destination 2: Fjordlandets många underverk

Vår granne i väst lider definitivt ingen brist på fjordar. En av de mest spektakulära är kungen av fjordar, Sognefjord, liksom det omgivande Sogn og Fjordane. Själva fjorden är med sina 20 mil Norges längsta och därmed den näst längsta i världen. Oräkneliga färjor korsar fjorden och du bör passa på att ta en tur med en av dem.

Fjorden är delvis täckt av kontinentala Europas största glaciär, Jostedalsbreen. Den är väl värt ett besök. Området har en nationalpark som erbjuder allt från glaciärvandringar till diskussioner om klimatpåverkan. Två av Sognefjordens mindre armar, Aurlandsfjord and Nærøyfjord, är minst lika intressanta.

Utforska Aurlandsfjorden

Aurlandsfjorden börjar vid den natursköna lilla staden Flåm. Där du kan hoppa på en av de mest pittoreska tågresorna i hela Europa. Flåmsbana, den ikoniska järnvägen som går mellan Flåm och Myrdal, färdigställdes 1940 och är full av den gamla världens charm. Resan är så brant att den anses vara “ett storverk av ingenjörskap“. När du stiger på i Flåm är du på havsnivå. Under den en timme långa resan stiger du ända upp tilll 867 meters höjd. Själva tågresan är mer än vacker. Frodiga skogar, berg som tornar upp sig, vilda vattenfall och inte mindre än 20 olika tunnlar. Lyckligtvis har du gott om tid att ta till dig all skönhet. Tåget går långsamt och dessutom stannar till vid de viktigaste sevärdheterna.

Från Myrdals station kan du också, om du känner dig extra äventyrlig, vandra eller cykla tillbaka längs järnvägen genom Flåmsdalen. Det här är troligen Norges mest spektakulära cykelrutt. Här finns gårdar att stanna till vid efter vägen, vattenfalll du kan beundra. Det finns en djup klyfta att se och en kyrka, byggd 1667. Aurlandsfjorden har också en av de vackraste utkikspunkterna i Norge: plattformen i Stegastein.

Nærøyfjorden och det omgivande Sogn og Fjordane

Sognefjordens andra arm är kanske den mest populära av alla och har utsetts till världsarv av UNESCO. Den 17 kilometer långa men endast 250 meter breda Nærøyfjorden är omgiven av snötäckta berg. Med flödande vattenfall är detta en syn du aldrig kommer glömma.

Området Sogn og Fjordane är också hemvist för spännande öar, inte minst Norges västligaste ö, Solund. Här kan du besöka fyren Utvær som har väglett båtar längs kusten i över hundra år. Ön Vågsøy med byn Hoddevika har ett rykte som ett av de mest exotiska surfställena i världen. Detta är en surfardröm!

Är inte surfing din grej? På Vågsøy stöter du också på Kannesteinen, en gigantisk klippformation som reser sig likt en jätte ur havet.

Norge, destination 3: Mångfacetterade södra Norge

Södra Norge är ofta förbisett som resmål. Det är synd eftersom här finns så mycket att göra! Till att börja med kan du besöka Bergen, Kristiansand och Stavanger och njuta av områdets alla sevärdheter. 

Konst, arkitektur och mode i Bergen

I Norges näst största stad hittar du vackra Bryggen. Den gamla kajen från hansatiden är idag är ett UNESCOs världsarv. Besök Det Hanseatiske Museum för att lära dig mer. 

När vi ändå är inne på muséer, varför inte ta en tur till Edvard Grieg Museum i Troldhaugen? Eller besöka de fyra muséerna som samlas under namnet KODE. De ligger i centrala Bergen. De har 50 000 objekt i form av måleri, skulptur, installationer, musikinstrument, etc. Detta är ett kulturellt måste under ditt Norge äventyr.

Haute couture, avant garde och mat

Bergen är också hemvist för norsk haute couture, med avante garde-märken som T-Michael/Norwegian Rain. Den dynamiska duon Alexander Helle och T-Michael slog sig samman för tio år sedan för att designa vattenavvisande kläder. Kläderna, som är både snygga och praktiska, för klimatet (Bergen är trots allt Europas regnhuvudstad). De har utökat sitt märke med butiker i många städer och vunnit priser för sin design.

Sist men inte minst: Bergens matkultur är definitivt minnesvärd. Ge dig av till Lysverket, som ligger inom ett av KODE muséerna. Här hittar du en av Norges bästa kockar, Christopher Haatuft. Han arbetar här sin “neo-fjordiska” matlagning: uppfinningsrika nordiska maträttter lagade med lokala ingredienser.

Parker och rekreation i Kristiansand

I södra delen av Norge ligger också Kristiansand. Med sin pittoreska Gamla Stad från 1641 en utmärkt badstrand som fått blått flagg: Bystranda. Kristiansand stoltserar dessutom med Dyreparken, ett av Norges största Zoon och vattenparker, som ligger bara 11 km utanför stadskärnan.

Strax utanför Kristiansand ligger ön Bragdeøya. Den kommer få dig att känna dig som om du är på Sicilien, eller någon annan kust i Medelhavet. Du hittar grönt, grunt vatten och grönskande träd ända ner till vattenbrynet. Här finns också möjligheter att fotvandra och campa.

Historia och Michelinstjärnor i Stavanger

Under ditt resande i södra Norge kan du stanna till i Stavanger. Här kan du ta en titt på monumentet Sverd i fjell, som du hittar vid Hafrsfjorden. De tre enorma svärden symboliserar fred, enhet och frihet. Det var här som Harald Hårfager samlade Norge till ett enda rike genom att vinna slaget i Hafrsfjorden år 872.

Men Stavanger har inte bara en händelserik historia utan också en levande nutid. Det är en universitetsstad med extraordinär matlagningskultur; här har du chansen att äta på restauranger som belönats med Michelinstjärnor. Besök Sabi Omakase, en superb restaurang som serverar sushi i Edomae-stil. Re-Naa, som skapats av prisade kocken Sven Erik Renaa är en upplevelse. Detta är dessutom den första norska restaurangen utanför Oslo som tilldelats en Michelinstjärna.

Nyfiken på fler destinationer som ligger nära? Läs om weekdestinationer i något av våra andra grannländer?