COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Madrid: så får du ut det mesta av din weekendresa

Alla artiklar

Madrid: så får du ut det mesta av din weekendresa

Madrid är livfullt, innerligt och passionerat. Lena stjärnklara kvällar fylls av myllrande folkliv, vackra torg och ljudet av middagar som aldrig tycks vilja ta slut. Låt stegen föra dig från den ena stadsdelen till den andra, under en weekend hinner du uppleva mycket! Guiden är skriven av Annika Myhre som driver resebloggen Resfredag. Annikas weekendresa till Madrid bokades i samband med att hon testade den senaste versionen av Skyscanners app.

Hitta flyg till Madrid

Hitta hotell i Madrid

Ät dig genom staden

I Madrid handlar i princip allt om maten, som tycks vara själva essensen av spanjorernas kultur. Familj och vänner, gammal som ung, samlas runt borden för att avnjuta maträtt efter maträtt i varandras sällskap. Middagarna ska avnjutas länge och väl, begreppet ”snabbmat” lär definieras som ett skällsord.

Du kan knappt ta ett steg i staden utan att mötas av mat i olika utformningar. Madrid myllrar av caféer, prisbelönta restauranger, ostbutiker, jamónerias, saluhallar och tapasbarer. Vill du få en ingående matupplevelse rekommenderas en Food Tour genom staden. Missa för all del inte att kika in på någon av alla fantastiska saluhallar: Mercado de San Miguel, Mercado de San Antón och Mercado de San Ildefonso för att nämna några. Även matgatorna Cava Baja och Cava Alta är värda att besöka. Är du ute efter en finare matupplevelse? Boka bord på El TriCiclo som finns med i Michelinguiden.

LÄS MER: Europas 12 bästa saluhallar

Spansk tapas

Med utsikt över tinnar och torn

Det är något visst med att uppleva en stad från högre höjder. I Madrid har du flera chanser att uppleva huvudstaden från ovan. Ta sikte på en av alla takterasser, välj och vraka på allt från populära Mercado de San Antón i Chueca, den trendiga takterassen vid Gymage Lounge Resort eller en betydligt lugnare variant vid kulturcentret La Casa Encendida.

Madrid från ovan

Arkitektur och storslagna byggander

Spanjorerna snålar inte med prakten, staden är full av vackra kyrkor och byggnader. En given favorit är det respektingivande och pampiga Palacio Real som är en mäktig syn där det tronar i all sin prakt. Allra bäst gör sig palatset i skimret av en guldgul kvällssol.

Palacio Real i Madrid

Gå på torgsafari

Madrid är torgtätt, här hittar du ”plazas” överallt och ingenstans. Spanjorerna umgås ofta och gärna vid sina torg, vart och ett med sin unika charm. Kvarteret La Latina har ett flertal torg som är värda att besöka. Det går heller inte att missa torgens torg: det stora och överdådiga Plaza Mayor.

LÄS MER: Världens 17 vackraste torg

Torget Plaza Mayor i Madrid

Det gröna Madrid

Madrid är mycket stad och lite vatten, men staden snålar för den sakens skull inte med det gröna och sköna. Stadens egen Central Park heter Parque del Retiro och är en riktig oas där du kan slå dig ner och koppla av efter en fullspäckad dag på stan. Intill parken ligger den botaniska trädgården Real Jardín Botánico de Madrid. Inträdet kostar några euro, men upplevelsen av blommor, blad och porlande fontäner är klart värd småslantarna. En annan grön höjdare är den vackra slottsträdgården Jardines del Campo del Moro bakom Palacio Real.

LÄS MER: 12 städer för en vacker höstresa

Jardines del Campo del Moro i Madrid

Shoppa loss

I Madrid finns shopping för alla smaker, må det vara dyra märkeskläder längs den stora paradgatan Gran Vía eller alternativa hipsterbutiker i kvarteret Chueca. För dig som gillar loppisfynd bör ett söndagsbesök på loppmarknaden El Rastro vara obligatoriskt. På söndagarna byter ett helt gäng kvarter i La Latina och Lavapiés skepnad till en loppmarknad av sällan skådad karaktär – då oräkneliga bås och stånd fylls med diverse nödiga och onödiga prylar.

Läderväskor på marknad i Madrid

Eldiga toner och klappande kastanjetter

Hitta din inre spanjor/spanjorska genom att dansa loss till rytmen av kastanjetter och låt dig förföras av trånande spanska kärleksserenader. På flera ställen runt om i staden kan du avnjuta en eldig flamencoshow. Föredrar du att äga dansgolvet på eget bevåg rekommenderas istället att bege dig till något av stadens salsaställen: Tropical House, El Son Cubano och Azúcar lär samtliga bjuda på en oförglömlig upplevelse!

Flamenco-klänningar hängandes på balkong

Kultur för alla

Spanien har fostrat många stjärnor på konsthimlen och har verkligen lämnat ett avtryck till eftervärlden. Faktum är att konsten genomsyrar hela Madrid, med allt från färgglad gatukonst på gator och torg till konstmuseum i världsklass. Planera gärna in ett stopp på kulturcentrumet La Casa Encendida eller något av museerna längs den storslagna avenyn Paseo del Prado. Det vackra kristallpalatset tillika konsthallen Palacio de Cristal vid Parque del Retiro är också sevärt. Avslutningsvis vore väl rubriken ”Kultur för alla” ofullständig utan att i vart fall nämna fotbollskulturen. Fotbollslagen Real Madrid och Atlético Madrid har definitivt satt Madrid på kartan – och det med besked!

Palacio de Cristal i Madrid

Vill du läsa mer om Annikas resor? Besök hennes blogg Resfredag eller lyssna på hennes resepodcast.

Kanske gillar du även följande artiklar:

10 billiga weekendresor inom Europa

Sveriges vackraste städer för en weekendresa

Att resa ensam: 8 resmål för ding singelweekend

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.