Nyheter Resa till Sri Lanka: 10 tips och måsten

Alla artiklar

Resa till Sri Lanka: 10 tips och måsten

Sri Lanka! Landet tog familjen Thunberg med storm under inledningen av deras jorden runt-resa. Ida och Patrik reser tillsammans med sönerna Milo, 8, och Jack, 6, runt jorden under nio månader. 25 dagars rundresa i Sri Lanka tog dem till både kustlandskap och inland, till paradisstränder och genom slående vacker natur. Här delar de med sig av sina 10 bästa tips från Sri Lanka, om resmål, budget och råd om att resa runt i landet.

1. Mirissa

En klassisk strandort i landets södra delar som är värd att uppleva om man gillar sol och bad! Trevliga små strandrestauranger ligger på rad, och erbjuder dessutom gratis solstolar.

Mirissa, Sri Lanka

Foto © Patrik Thunberg | Attresamedbarn.se

2. Sigiriya

Ett av UNESCO:s världsarv, där vi hade en otroligt häftig dag. Lejonets berg är det svenska namnet på denna mäktiga klippa med ruinerna från ett gammalt palats på toppen, 380 meter över havet. Vi klättrade upp för alla 1300 trappsteg och kom upp till en svindlande utsikt som sträckte sig många mil i alla riktningar. Entrépris: Cirka 250 kronor per vuxen.

Sigiriya, Sri Lanka

Foto © Patrik Thunberg | Attresamedbarn.se

3. Safari

Det finns en rad nationalparker i Sri Lanka som erbjuder safariupplevelser. Vi valde Minneriya nationalpark där vi fick se många vilda elefanter i sin naturliga miljö. ”Jag fick tårar i ögonen när jag såg elefantbebisarna”, sa Jack, 6, efteråt. Vi åkte runt i en jeep med chaufför, och såg även apor, påfåglar, vattenbufflar och många olika fåglar. En fin eftermiddag! Hotelltips i trakten, om man vill bo bekvämt med pool och ha relativt nära till Minneriya och Sigiriya: Camellia Resort och Spa. Pris runt cirka 1000 kronor per natt/dubbelrum. Enklare och billigare boenden finns också i flera av de små städerna och byarna i området.

Safari i Sri Lanka

Foto © Patrik Thunberg | Attresamedbarn.se

4. Trincomalee

För dig som vill upptäcka en bland turister mer okänd del av Sri Lanka. Här njöt vi av fin snorkling, långa vita sandstränder och enkelt boende på ett litet guesthouse, Dyke Rest, där vi blev behandlade som om vi ingick i familjen.

5. Galle Fort

Ytterligare ett världsarv. Som en egen stad innanför en gigantisk mur. Små gränder kantade av små butiker, caféer och restauranger. Och så själva muren, som är så bred att man kan promenera på den, med fördel i solnedgången då ljuset blir glödande varmt medan solen sjunker ner mot havet nedanför murens yttersida. Vi bodde i Galle i tre dagar och tillbringade varje eftermiddag och tidiga kväll här inne. Jättemysigt att gå och strosa här och äta på någon av de små restaurangerna.

Galle Fort, Sri Lanka

Foto © Patrik Thunberg | Attresamedbarn.se

6. Little Adam’s Peak

Denna bergstopp i Ella är inte särskilt tuff att bestiga och passar därför både stora och små, och man måste inte vara särskilt vältränad för att orka ta sig upp. Stigar och trappor genom teplantage, förbi en tefabrik och så småningom en sista stigning innan belöningen tar vid: utsikten! Det är fantastiskt att pusta ut uppe på toppen och blicka ut över ett fantastiskt grönskande landskap.

7. Tågresa mellan Ella och Kandy

En upplevelse! Vyerna är obeskrivliga, med en natur som böljar fram med teplantage, små byar, höga berg och mjuka kullar. Att åka hela sträckan, vilket vi gjorde, tar sex timmar. En del väljer också att åka en kortare bit. Rekommendationen är att försöka boka biljett i förväg – kan göras på vilken tågstation som helst i landet – och då kan det vara värt att lägga pengarna på att resa i så kallad ”Observation class” eller första klass. Vi köpte dock biljetter direkt på plats när vi skulle resa, vi tog andra klass-biljetter, och då gällde det att ta sig på snabbt och försöka hugga en plats… Vi hade tur och fick bra säten, och åkte den långa sträckan för cirka 15 kronor per person.

8. Maten

Våga frossa i alla smaker från Sri Lankas eget kök! Ris och curry finns överallt och innebär att det kommer in små skålar med olika små curryrätter tillsammans med ris. Gott! Längs kusterna finns det också massor av färsk fisk och skaldjur. Passa på att njuta av krabba, tonfisk, räkor och mycket annat.

9. Budget

För mellan cirka 300 – 500 kronor per natt för ett dubbelrum kan du hitta enkla vandrarhem, homestays och liknande som håller en godkänd nivå och erbjuder det mest nödvändiga. Det varierar förstås något beroende på plats och säsong, men generellt kan man säga att över 500 kronor per natt så blir det allt bättre standard, och från 600 kronor och uppåt hittar du högre standard och med faciliteter som pool. Pris för en middag på en vanlig restaurang: mellan 20 – 60 kronor för den inhemska maten. Västerländska rätter ligger nästan alltid högre i pris. På de finare hotellen får du plussa på minst några tior på priset för att äta.

Budget

10. Resa runt med chaufför

Ett vanligt sätt att resa runt på Sri Lanka är att anlita en chaufför som man, om man vill, kan ha med sig i flera dagar. Vi bokade detta tre dagar då vi ville upptäcka landets centrala delar, och vände oss då till en lokal reseagent som heter Aitken Spence Travels. Vi fick då åka med Channa, som vår chaufför hette, under dessa dagar och det var perfekt! Han fungerade nämligen också som guide och berättade massor om de platser vi besökte tillsammans med honom.

Artikeln är skriven av familjen Thunberg vars jorden runt-resa går att följa på deras blogg Att Resa Med Barn.

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta