Nyheter Inspelningsplatser: 5 häftiga ställen att besöka

Alla artiklar

Inspelningsplatser: 5 häftiga ställen att besöka

I år har en rad storfilmer premiär. Vi listar några häftiga inspelningsplatser världen över som garanterat kommer att få dig att vilja lämna filmfåtöljen!

1. Aladdin: Wadi Rum-öknen, Jordanien

Premiär: 24 maj 2019

Den animerade originalversionen från 1992 får i år sin makeover av ingen mindre än Guy Richie. Filmteamet ställde in siktet på Wadi Rum-öknen i Jordanien och förvandlade det till den påhittade staden Agrabah. Med sin orangea sand, svepande dyner och mars-liknande berg är det inte konstigt att denna öken ibland kallas för ”Mån-dalen”. Det är heller inte konstigt att den hör till populära inspelningsplatser, här har både Lawrence of Arabia (1962) och Star Wars: Rogue One spelats in. Vill du besöka öknen är tidig vår och sen höst de bästa perioderna. En höjdpunkt är Burdah Rock Bridge, en utmanande vandring över hög och stenig terräng.

Övernattningsalternativ:

Om du besöker Wadi Rum som en del av en större resa i Jordanien kan du tillbringa en natt sovandes under stjärnorna på lyxiga Wadi Rum Night Luxury Camp. Satsa på antingen ett lyxigt tält med soldrivna faciliteter och en privat terass med utsikt över bergen, eller en futuristisk ”pod”. Från de häftiga bubblorna har du en klar utsikt över natthimlen direkt från din bekväma säng. Om du kan klara dig med lite mindre lyx kan du testa Jamal Rum Camp där en övernattning kostar så lite som 150 kronor. Övernattningen må vara av det enklare slaget, men oavsett hur du bor i öken kommer de fantastiska vyerna på köpet.

2. Lejonkungen: Hell´s Gate National Park, Kenya

Premiär: 19 juli 2019

Om du tror att Lejonkungen bara en en tecknad film är du fel ute. Hell´s Gate National Park i Kenya, som fått sitt namn på grund av den intensiva geotermiska aktivitet som pågår där, var inspirationskällan till orginalfilmen som gjordes drygt 25 år sen. Ett kvarts sekel senare kommer den nya liveanimerade filmen äntligen till världens biografer. Vill du uppleva parken i verkligheten? Den är en perfekt destination för en dagsutflykt från Nairobi. Gillar du att klättra? Då rekommenderas Fischer´s Tower som är en favorit bland klättrare. I parken finns också utmärkta möjligheter till vandring, både för nybörjare och mer vana vandrare.

Övernattningsalternativ:

Om du bokar ett rum på Sarova Stanley kommer du att få en femstjärnig hotellupplevelse för bara drygt 1000 kronor natten. Läget är utmärkt och hotellet ligger bara ett stenkast från City Square och Nairobis Central Park. Härifrån har du också nära till stadens shoppingutbud.

3. Joker: Bronx, New York

Premiär: 4 oktober 2019

Får du fortfarande rysningar när du tänker på Heath Ledgers ikoniska porträtt av Jokern i The Dark Knight? Nu tar Joaquin Phoenix över manteln och den tunga clownsminkningen. Gotham City utspelar sig i New York, närmare bestämt i The Bronx. Besök 167th Street och Brooklyn Army Terminal på 58th Street (där du hittar Arkham State Hospital) och Bedford Park Boulevard Subway Station för att uppleva några av inspelningsplatserna på riktigt.

Övernattningsalternativ:

Opera House Hotel i South Bronx är ett modernt boutiquehotell mellan två tunnelbanestationer och nära St Marys Park. Hotellet ligger också på promenadavstånd från Yankee Stadium. Rummen kostar från cirka 1500 kronor natten.

4. Star Wars: Argyll, Skottland

Premiär: 19 december 2019

Under åren har Star Wars platscouter sökt jorden runt efter destinationer att förvandla till utomjordliga inspelningsplatser. Till den mycket efterlängtade nionde och sista filmen, The Rise of Skywalker, har man valt det Skotska höglandet som favorit. Det vilda och imponerande landskapet med sitt rika djurliv passar utmärkt för ändamålet. Vill du också uppleva det? Hyr en bil och ställ in siktet på Argyll Forest Park. Parken är känd för sina dramatiska vyer och även för sin unika, röda ekorre.

Övernattningsalternativ:

Knockderry Country House Hotel liknar inget annat än ett sagoslott. Läget är också fantastiskt och med utmärkta förutsättningar för vandringar. Ett tips är att vandra Millennium Forest Path. Priser från cirka 1200 kronor natten.

5. Wonder Woman 2: Amalfikusten

Premiär: 5 juni 2020

Har du redan planerat din semester i år? Då är det hög tid att sätta igång att planera nästa års ledighet i enighet med premiären av Wonder Woman 2: 1984. Fans av den episka filmen från 2017 får tålmodigt vänta på premiären som skjutits upp från november 2019 till sommaren 2020. Om du var tillräckligt uppmärksam såg du kanske att huvudscenerna i den första filmen spelades in i den vackra italienska staden Ravello med utsikt över den underbara Amalfikusten. Besöker du Ravello under juli eller augusti kan du ta del av den årliga festivalen med allt från föreställningar till filmvisningar. Behöver du något förfriskande rekommenderas Profumi della Costiera och deras limoncello som är gjord av lokala citroner.

Övernattningsalternativ:

Hotel Bonadies ligger nära stadens centrum och dess huvudtorg och har riktigt fin utsikt över staden. Inredningen och rummen är enkla, men takterassen, poolen och det klassiska italienska köket kompenserar detta med råge. Ett rum kostar från cirka 1500 kronor natten.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta