Nyheter 18 saker att äta, göra och uppleva på de grekiska öarna

Alla artiklar

18 saker att äta, göra och uppleva på de grekiska öarna

I samarbete med Visit Greece

De grekiska öarna är en fest för alla sinnen och är fulla av upplevelser som du kommer njuta av länge. För att ge dig ett smakprov har vi satt samman en smaklig meny över vad du kan äta och se och vilka grekiska ö-upplevelser du kan lägga på din lista.

1. Upptäck månlandskapet Sarakiniko på Milos.

Pure white rock landscapes of Sarakinko, Milos

Den krämvita, släta, vulkaniska ytan på Sarkiniko kommer kanske få dig att glömma att det faktiskt finns en underbar strand alldeles i närheten. Gör dock inte det, det turkosa vattnet är inte någonting du vill missa. Den här platsen är så utomjordlig att till och med lokalborna kallar den ”månen”.

2. Andas in salt luft och talldoft på en yacht i Norra Sporaderna.

Yacht in calm turqoise waters, seen through lush green trees - Skopelos, Sporades Islands

Denna övärld, bestående av 24 öar, är ett hem för fantastiska stränder – som den gyllene Koukounaries eller Instagram- favoriten Lalaria – öarna är dessutom täckta av grönska. För att se denna idylliska del av de Egeiska öarna, följ med på en chartrad segeltur (eller chartra en egen båt) för att uppleva dessa obebodda öar likväl som de mer välkända Skiathos, Skopelos och Alonissos.

3. Smaka på de vin-färgade smakerna från mat-ön Sifnos

This image has an empty alt attribute; its file name is Sifnos_ManouraCheese_K-Kouzouni_49.jpg

Vin och ost är ett perfekt par – så varför inte kombinera dem? Det är vad folket på Sifnos gjorde med Manouras, en vinlagrad mjölkdelikatess och ett av Greklands måsten bland ostar. För någonting kraftigare, prova mastelo – saftigt lamm marinerad i mustigt rött vin, sedan långsamt grillad med ljuvliga örter. Generellt är frågan på denna grekiska ö inte ”vad ska vi äta” utan ”kan jag få mer, tack”.

4. Upplev den episka solnedgången i Santorini…

Santorini, Oia at sunset - what to eat and do in Greek islands

… med en sidorätt bestående av vit aubergine och PDO-värdig fava purée. Det gyllene skimret över Caldera och de drömlika vita väggarna på Oia kanske är legendariska – men glöm inte att njuta av signaturrätterna från Santorini också. Lita på oss, de är något av det bästa du kan äta på de grekiska öarna.

5. Smutta på Robola vin och lyssna på sång och mandoliner i Kefalonia.

Även i vin-underlandet på de Joniska öarna, står Kefalonia ut.  Det som står ut här är det sällsynta Rabola vinet. Förvänta dig söta, citroniga smaker och ett leende över hela ansiktet. Senare, när du promenerar, kanske du hör en grupp lokalbor sjunga en melodisk kantade, som kommer göra dig på ännu bättre humör. Extra passande för en ö där ”Captain Corelli’s Mandolin” filmades, eller hur?

6. Dansa till EDM musiken från mästarna på Mykonos.

Ibiza? Vaddå Ibiza? Mykonos är partycentret, inte bara på de grekiska öarna, men också i världen. Här kan du råka på Hollywood-kändisar, NBA spelare och Instagram kändisar, men de riktiga stjärnorna står bakom skivspelarna. EDM’s största namn, från Steve Aoki till Diplo till Ricardo Villalobos kommer hålla dig uppe på dansgolvet hela natten. Speciellt Cavo Paradiso och Paradise Beach Club är de hetaste ställena.

7. Njut av de söta dofterna av citrus och mastic kåda på Chios.

Chios, en av de bästa grekiska öarna som ännu inte har upptäckts, är en semester för ögonen, smaklökarna och själen. Det börjar, förstås, med den berömda kådan ”mastic gum”, gjord av kådan av Chois’ inhemska mastic träd. Den uppfriskande, ”gröna” smaken blandas med fläktar av citrusvindar från citrus odlingarna och själva kådan används i allt från sötsaker till kaffe. Och för ögats njutning, finns de hypnotiska mönstren från Pyrgi och Avri Volias svarta sandstrand.

8. Häng med på en berusande rakifest på Kreta

Letar du efter en bra anledning att åka senare på säsongen? Hösten markerar raki destillationssäsongen – och med tanke på att folket här älskar denna starka sprit och kallar den för ”nektar från Kreta”, är detta en anledning till att festa. Försök ta dig till en bullrande ”kittelfest” och boka in Raki Festival i Chania i november i din kalender. Men säkerställ att du äter någonting innan eller efter – som till exempel Kretas berömda friterade sniglar. Eller en dakos toppad med tomat och ost, om du är mindre äventyrlig.

9. Bada i Giola poolen (eller olivolja i världsklass) på Thassos

Undangömd i södra delen av Thassos är denna lilla lagun möjligen den enda giltiga ursäkten för att välja en pool över havet. När du är tillbaka i staden kan du sedan njuta av underbara rätter gjorda med Thassos prisvinnande, PDO graderade virgin olivolja. För att summera är detta en magisk plats där olja och vatten, faktiskt, kan blandas.

10. Para ihop eldig ouzo med grillad bläckfisk och färska saltade sardiner på Lesvos.

De flesta i Grekland är överens om att den bästa ouzon kommer från Lesvos, den älskade dryckens andliga hem. Som sådan vet de vad de gör med mezes – de smakliga vännerna till denna anis-tunga, starka sprit. Grillad bläckfisk eller sardeles pastes – läckra saltade sardiner, fångade samma dag – är dess bästa vän. Hur som helst, som varenda grek kommer säga; den bästa mezen är gott sällskap.

11. Klättra för att få denna utsikt vid Grande Grotta Cave på Kalymnos

Climber on top of Grande Grotta Cave in Kalymnos - what to eat and do in Greek islands

Stum. Det är vad du kommer bli efter att ha klättrat upp till toppen av detta fantasiska öga i himlen. Hur som helst, vi borde låta dig veta att detta inte är en enkel klättring så säkerställ att du har erfarenheten som krävs eller hjälp på vägen. Som tur är har ön leder för nybörjare också.

12. Upplev hur det känns att vara i öknen i Ammthones på Lemnos.

När du tänker på de grekiska öarna, tänker du förmodligen på alla nyanser av blått och grönt och kanske rött om du är en vinofil. Men på Lemnos kan du få allt det där plus en öken mitt i det Egeiska paradiset.

13. Solbada vid ett skeppsvrak i Navagio på Zakynthos (Zante).

Navagio, also known as Shipwreck Beach, in Zakynthos (Zante)

Det är exakt som att vara en hjälte i en av de där filmerna där du vaknar upp på stranden i ett exotiskt land… förutom att du bara är en kort båtfärd från civilisationen. Inte för att du kommer vilja återvända dit.

14. Hugg in i ris-fylld get och söta sesamgodsaker på Rhodos.

Den är också känd som kapama, denna rätt som är anledning nog att besöka Rhodos. Lite mindre kött och mer fisk-person? Vi kan rekommendera ugnsbakad fisk med sesampasta. När vi ändå pratar om sesam; den kaneliga, honungiga melekouni blir ett sött mellanmål för långa vandringar.

15. Ta ett fräscht bett av vattenmelonen på Ios.

Karpouzopita, gjord med saften från vattenmelon, mjöl, socker, sesam, honung och kanel, är ett måste under en varm sommardag på Ios. Eller för den delen, också på dess Cycladeskusin Milos. Det är också vad man ska äta på denna livliga del av de grekiska öarna om du behöver en fräsch boost för en vandring eller en utekväll.

16. Slappa med himmelsk honung och dolda stränder på Kythira.

Kaladi Beach, Kythira - best things to do in Greek islands

Gudinnan Afrodite föddes på denna söta ö enligt legenden. Vilket kan förklara varför det är så lätt att förälska sig i den. Huvudattraktionen för att få ditt hjärta att slå lite extra – trots att den är lite avsides – är Kaladi Beach. Den plus Kythiras smakrika timjanhonung, som är lättare att få tillgång till. Känner du dig lat? Blåflaggvinnaren Kapsali Beach är bara några minuter från Chora.

17. Ta ett vykortsvärdigt foto av de färgglada husen på Symi.

De grekiska öarna kryllar av ljusa, vackra byggnader. Men på Symi, den sötaste av Dodecaneseöarna, harman tagit denna (pastellfärgade) kaka ännu längre. Dess signatur, den lilla räkan, är lika smakrik som de små husen i hamnen. Åh, och om du är helt hänförd och inte klarar mer – ta en vattentaxi till en skyddad strand.

18. Tona in till lugnet och tystnaden i Port Katsiki på Lefkada.

Med en brant klippvägg som skyddar mot världen utanför – och med access endast via havet – kan du fokusera på att sola dig eller ta ett dopp i det lugna vattnet. Snart kanske du glömmer att du är på semester och känner att kommit till himlen.

Fått smak för de grekiska öarna? Kolla vilka flighter som kan ta dig dit billigast:

Karta