Nyheter Året runt; en semesterguide för vart i Grekland du kan åka och när

Alla artiklar

Året runt; en semesterguide för vart i Grekland du kan åka och när

I samarbete med Visit Greece

Du kanske tänker på de grekiska öarna som sommarresmål. Men tack vare det milda klimatet, den avslappnade livsstilen och de naturliga underverken är Grekland värt ett besök oavsett månad. Du kan hitta lugnet i januari på en ö nära Aten, eller njuta av turistresemålen när folkmassorna är borta i oktober.

Här är en lista över när man ska besöka vilka grekiska öar, och vad man ska göra, efter säsong:

Bästa grekiska öarna att besöka på sommaren

Sommar på grekiska öarna är legendariska. Och som de flesta legender är det något många känner till. Men med över 6600 öar utspridda över Egeiska havet, de Joniska öarna och i Medelhavet, kan du vara säker på att hitta en plats för dig själv. Det är därför vi rekommenderar dessa dolda pärlor och mindre kända grekiska ö-destinationer för sommaren:

Samothraki, (Samothrace) – Norra Egeiska havet

Calm beach with two trees, Samothraki - best Greek islands in summer

Samothraki har länge varit en lokal favorit, men har ännu inte blivit upptäckt internationellt. Där kan du njuta av en autentisk grekisk sommar. 14 km från huvudstaden ligger Therma, känd för sina varma källor och helande pooler. Det ligger också nära ett campingområde, om du vill tillbringa natten under stjärnorna. När det gäller stränder, är den lugna Pachia Ammos och dykningsvänliga Kipos några vi rekommenderar starkt. Vill du ha några klassiska förslag? The Sanctuary of the Gods erbjuder spår av för-olympisk grekisk mytologi.

Vädret i Samothraki på sommaren: Eftersom Samothraki ligger i norra Egeiska havet, blir det trevligt och varmt – men aldrig för varmt – från juni till augusti. Juli är den varmaste månaden, med temperaturer som mest på cirka +28 C men medeltalet ligger på + 23 C.

Hur du tar dig till Samothraki: Det mest direkta alternativet är att ta flyget till Kavala och sedan ta en färja därifrån. Det finns dock snabbare och mer frekventa alternativ från Alexandropouli, som kan nås med buss från Aten, Thessaloniki eller Kavala.

Kastellorizo – Dodekanesos

Kastellorizos namn brukade vara ”Megisti”, vilket betyder bra på grekiska. Vilket det absolut är. Du kommer först bli förälskad i denna ö på Greklands östra gräns när du ser dess sagolika hamn, med den vita och terrakotta färgade moskén och pastellfärgade hus. Huvudstaden är också den enda befolkade delen av ön. Resten är grönska, kullar och stigar fulla med små överraskningar – som gamla ruiner eller hemliga vikar. Detta, plus den steniga kusten som är perfekt för dykning och simning i klart vatten. Det medeltida slottet som byggdes på de röda klipporna ovanför hamnen – och som ger ön sitt namn – är också väl värd ett besök.

Vädret i Kastellorizo ​​på sommaren: Kastellorizo ​​ligger precis vid Turkiets sydkust och erbjuder det typiskt soliga medelhavsvädret. Höjdpunkten under sommaren är augusti, med temperaturer som regelbundet hamnar mellan +20 till +30 grader.

Hur du tar dig till Kastellorizo: Du kan välja att flyga eller ta en färja från antingen Aten eller Rhodos – för det senare alternativet är det en 4 timmarsresa med båt eller en halvtimmes flygning.

Alonissos – Sporaderna

View of boats in pale blue waters in Alonissos - best Greek islands to visit in summer

Alonissos är med ett ord; idylliskt. Här sträcker sig tallarna ända ner till stranden och olivlundar kantar vandringslederna. Dess rena vatten är en fristad för den utrotningshotade Mediterranean Monk sälen. Du kan besöka National Marine Park för att snorkla och att se var dessa fantastiska djur – plus andra sällsynta havsfåglar och delfiner – bor. En båttur från Patatiri, huvudstaden, till de många öarna är ett måste, liksom att se den blå grottan (Blue Cave). Det kan vara en okonventionell grekisk ö, men det onekligen harmoniskt här.

Vädret i Alonissos på sommaren: Sommartemperaturerna är vanligtvis i mitten till höga +20 grader. Men det känns mer uppfriskande tack vare tallskogarna och de milda nordliga vindarna från slutet av juli till början av augusti.

Hur du tar dig till Alonissos: Du kan ta en färja från Aten. Eller ännu bättre, du kan ta en färja från Skiathos och se ännu en vacker Sporaderna ö.

Bästa grekiska öarna att besöka på hösten

Hösten är en perfekt tid för att undvika de största folkmassorna på de största attraktionerna – och även för att göra fynd. I oktober kan du fortfarande njuta av bra väder och varmt vatten. Bara mellan oss? Hösten kan vara den bästa tiden att besöka de grekiska öarna. Shhh!

Santorini – Kykladerna

Stunning view from Oia, Santorini - best Greek islands in autumn

Den världsberömda solnedgången över Santorini? Det är ännu mer speciell med färre människor. Du kommer också att ha mindre folkmassor i restauranger, barer och på turistattraktioner. Ännu viktigare är att det kallare vädret ger mindre svettiga vandringar och tommare stränder. Den berömda Red Sand Beach, i synnerhet, kan bara vara bäst på hösten. Och låt oss erkänna det: vår vitare än vitkalkade-grekiska svenska hud kommer troligen att tacka oss för att vi undviker maximalt solsken.

Vädret i Santorini på hösten: Santorini är mycket trevligt under hösten med temperaturer mellan +22 till +26 C, ett torrt klimat och generösa mängder sen säsongs sol.

Hur du tar dig till Santorini: Även om det fortfarande är lätt att hitta flyg, kan det finnas färre direkta från flygplatser i Sverige. Stockholm undantaget.

Mykonos – Kykladerna

Windmills of Mykonos - Greek islands to visit in autumn

När ska du åka till Mykonos? Om du vill ta det lugnt med nattlivet och njut av allt annat ön erbjuder, är hösten perfekt. Det är då lokalbefolkningen och Mykonos stamgäster kommer ut för att leka. Det finns mer utrymme att andas, både i Chora och på stränderna. Du kan prova mer aktiva saker – som kajakpaddling eller ridning – eller ta saker långsamt. Du kan till och med besöka den lokala favoriten Bakoyia Cafe för att sippa på kaffe och lyssna på diskussioner. Denna version av Mykonos, som du kan se under hösten, är mer Fleet Foxes och mindre Diplo.

Vädret i Mykonos hösten: september och oktober når som högst + 27 C respektive + 23 C. Vattnet är fint och varmt också, runt + 22C. Säsongsberoende Meltemi vindar från norr kan ibland göra att det känns lite svalare, men det är inte nödvändigtvis dåligt.

Att ta sig till Mykonos: Som en av de mest populära grekiska ö-destinationerna, finns det gott om flyg från Sverige till Mykonos. Det är dock bättre att ha framförhållning, eftersom de kanske är mindre frekventa under hösten än under sommaren.

Korfu – Joniska öarna

Den bländande sommarsolen och lockande stränder kan göra dig blind för detta, men Korfu är faktiskt en helt fantastisk, grekisk ö för alla slags semestrar och ett slags paradis för upptäcktsresande. Det kan betyda långa promenader bland grönskande kullar och bergsbyar, provsmakning av det italiensk-inspirerade köket eller lugnare promenader genom den venetianska Gamla stan. Lokalbefolkningen är också mer avslappnad under hösten och till och med vänligare. Åh och stränderna i Palaiokastritsa är lika vackra som alltid.

Vädret på Korfu på hösten: Soliga september medför medeltemperaturer på +28C. Oktober är något svalare, temperaturerna går ner till en genomsnittliga +23C. Det kan komma någon enstaka regnskur eller storm, men de brukar snabbt dra förbi.

Hur du tar dig till Korfu: Flyg från Sverige från de flesta större flygplatserna tar dig till Korfu.

Bästa grekiska öarna att besöka på vintern

”Vinter” är ett relativt begrepp här. De lägsta temperaturerna som du sannolikt kommer att stöta på är +10C – vilket, vissa i Sverige (hej Norrland!) – kan kalla sommar. Ännu viktigare, du kommer att få en autentisk grekisk ö upplevelse när bara lokalbefolkningen är kvar. Det är dags för avslappnade promenader, mysiga kvällar och att ladda batterierna. Liksom många poeter, målare, romanförfattare och musiker före dig kan du också hitta din inspiration här.

Ett annat plus? Vintermånaderna är också de billigaste för flyg och logi.

Poros – Saroniska öarna

Houses and tower of Poros, Saronic Islands - best Greek Islands to visit in winter

Poros ger dig det bästa av båda världar – en snabb anslutning till Aten och den avslappnade miljön på en grekisk ö. Varför är det bäst att besöka Poros på vintern? Först och främst är det så lokalt som det kan bli. De enda besökarna är atenare på korta helgresor … och du. Ta ett djupt andetag av den citron- och furu doftande luften och titta på en tidig solnedgång över det underbara klocktornet. Om du vill ha lite fart och fläkt, åk till Aten för att se en mindre turistisk sida av staden – det är nämligen särskilt livligt under julen.

Vädret i Poros på vintern: Det kan komma några regnskurar – i genomsnitt 4-5 dagar under vintermånaderna – men dessa drar förbi snabbt. Genomsnittliga temperaturer varierar mellan +12C till behagliga +16C.

Hur du tar dig till Poros: Hydrofoilerna är snabbaste sättet men vatten på vintern kan vara lite väl vågigt. Då det är bättre att ta 2,5 timmar färjan från Piraeus hamn i Aten.

Kreta

Rock arch overlooking Balos Beach, Chania, Crete - best Greek islands to visit in winter

Det finns ingen bättre tid än vinteren för att utforska de hundratals stränderna på Kreta. Även i ett paradis som Balos Lagoon, nära Kissamos, är du sannolikt den enda personen inom synhåll. Och fast det kan vara för kallt att simma (för de flesta) är det högsäsong för att surfa på Falassarna. Alternativt kan du åka skidor (ja, skidåkning) i Vita bergen. Eller satsa på den kretensiska ”outbacken”, förundras vid fosserna i Ricthis-klyftan eller bland klipporna och av  Samaria-klyftans snabba vattenflöde – ett UNESCO-noterat biosfärreservat. En sista anledning att besöka Kreta på vintern? Inga köer för att se historiska underverk som Bronze Age City of Knossos.

Vädret på Kreta på vintern: Även mitt i vintern, i januari och februari, kan dagtemperaturen bli så hög som +16 ° C. Men det kan vara blåsigt och regnigt. December är i synnerhet en av de blötare månaderna.

Hur du tar dig till Kreta: På grund av lågsäsongen kan det vara svårt att hitta direktflyg från Sverige. Men som ett plus kommer du sannolikt att hitta de bästa erbjudandena.

Chios

Ornate facades of Pyrgi village, Chios

Med den uppfriskande lukten av citroner, apelsiner och mandariner i luften är det lätt att stänga dina ögon och föreställa sig sommaren igen. Chios är en grekisk ö som är känd för att tilltala sinnena och vintern betyder att det är citrus säsong. I allmänhet är det mindre stränderna och mer det som finns på land som gör den här platsen värd att besöka. Till exempel, de byar där dess berömda mastic kådan är gjord, utsmyckade mönstren på Pyrgi husen och Nea Moni klostret som finns med på UNESCO världsarvslista.

Vädret på Chios på vintern: Chios är lite mer på den kyliga sidan på vintern, med som lägst +7C och högst +15C. Man kan också förvänta sig regn, även om den våta säsongen inte varar länge. Ett tips är att packa ner en hoodie och en lättare vindjacka.

Hur du tar dig till Chios: Flyg från Aten eller Thessaloniki kommer ta dig till den här gömda pärlan till grekisk ö.

Bästa grekiska öarna att besöka på våren

Det finns många skäl att besöka de grekiska öarna under våren. Till att börja med är öarna fulla med ljusrosa, söta gula och djupt röda blommor som lyser upp landskapet. Öarna känns också mycket livligare, med lokalbefolkningen som förbereder inför påsken och de kommande intensiva månaderna. Men det är inte trångt och vattnet har blivit varmt nog för att simma i redan så tidigt som i slutet av april.

Andros – Kykladerna

Faro Tourlitis - beautiful lighthouse perched on curved rock platform in Andros, Greece

Andros, en mindre känd medlem av Kykladerna, är en ö av raffinerad skönhet. Förälska dig i den otroligt vackra Tourlitis fyren, som du kan se från huvudstaden. Där finns också Springs of Dionysos; mineralvatten rinner från stenlejonhuvudstatyer. Enligt legenden strömmade dessa fontänder med vin under de dagar som man firade guden men tyvärr verkar det inte vara så längre. Detta är dock en av de bästa platserna att fira grekisk påsk på. Höjdpunkterna inkluderar stora processioner, fyrverkerier och den traditionella maträtten Labriati – lamm fylld med örter, ost och ägg.

Vädret på Andros på våren: Det kan vara lite kyligt i mars. Det kan bli så höga temperaturer som +28C under den sena våren (slutet av april till maj), och det kommer inte mycket regn.

Hur du tar dig till Andros: Det finns ingen flygplats, så du måste ta en färja från Rafinas hamn i Aten. Du kan komma dit från flygplatsen på 30 till 40 minuter med buss.

Rhodos – Dodekanisos

Dodekaneses ros, Rhodos, är en fantastisk grekisk ö att besöka under våren. Vandra genom de medeltida underverken i Gamla stan, där gatstenarna är heta från solen och rosa blommor börjar visa upp sig. För en mer seriös vandring, ta dig upp längst de 300 trappstegen i Tsambikas kloster och njut av den fantastiska utsikten. Det kan till och med vara varmt nog för att simma. Lindos, med sina 3 stränder och Akropolis, erbjuder en fantastisk kombination av hav och historia.

Vädret på Rhodos på våren: De genomsnittliga temperaturerna från mars till maj varierar från +17C till +23C. Det börjar bli varmt ganska tidigt, men det är fortfarande säkrare att resa senare i maj om du planerar att plaska i havet.

Hur du tar dig till Rhodos: Det finns direkta flyg från många svenska flygplatser till Rhodos – men kom ihåg att påsken är en helgdag, där de flesta studenterna har en veckas ledighet. Det kan påverka både priser och tillgänglighet för boende.

Spetses, Sardoniska öarna

Dess kollage av klassisk och modern arkitektur gör den gamla hamnen i Spetses till en fantastisk syn. Spetses sticker ut i den grekiska historien, eftersom självständighetsrevolutionens flagg restes här 1821, under självständighetskriget. Idag är det dock mer känt för lugna turkosa vatten, fredliga promenader och frodig grönska – som blir ännu mer levande på våren när vildblommorna blommar. Russinet i kakan? Det tar mindre än 3 timmar från Aten hit med färja.

Vädret i Spetses på våren: Du kan förvänta dig ett behagligt varmt väder i april och maj, med temperaturer mellan +15C till +25C. Men det kommer ibland plötsliga regnskurar, så ta med ett paraply.

Hur du tar dig till Spetses: Du kan ta en hydrofoil (t.ex. en snabb färja) från Piraeus till Spetses. Restiden är cirka 2-3 timmar. Samma linje kan också ta dig till Poros och Hydra. Var det någon som sa dagsutflykt?

Nu när du vet när är den bästa tiden att besöka dessa grekiska öar, kan du börja leta efter flyg för att få dig dit:

Karta