Nyheter Inspiration Game of Thrones inspelningsplatser: 15 fantastiska destinationer

Alla artiklar

Game of Thrones inspelningsplatser: 15 fantastiska destinationer

Är du ett av Game of Thrones många fans? Då ser du säkert fram emot premiären av säsong 8 nu i vår! Under tiden kan du kolla in några av inspelningsplatserna där den hyllade serien spelats in, kanske blir någon av dessa destinationen för din nästa resa?

Game of Thrones inspelningsplatser i Spanien

1. Alcázar de Sevilla (Water Palaces of Dorne)

Detta är den rätta platsen att föreställa sig Water Gardens i Konungariket Dorne. Alcázar de Sevilla har på ett magiskt sätt förvandlas till det palatsliknande privata hemmet Martell i huvudstaden Lanza del Sol. Det är inte svårt att föreställa sig Doran Martells framfart i de vackra trädgårdarna och privata rum där som en gång var ockuperade av katolska monarker och innan dem av kalifer. Besök även vackra Baños de Doña María de Padilla och Sultan-grottan när du väl är på plats. I säsong 8 är det Anfiteatro de Itálica at Santiponce, nära Sevilla, som våra hjältar återvänder till. Ruinerna av den romerska amfiteatern var också med i säsong 7 som King’s Landing’s Dragonpit.

Hitta billiga flyg till Sevilla
Andalusien

2. Plaza de toros de Osuna, Sevilla, Andalusien (Arena of Meereen)

Tjurfäktningsarenan Osuna syns på TV-skärmar runt om i världen och är en av Sevillas främsta landmärken och även centrum för en av seriens största scener – och en av de dyraste inspelningarna i TV-historien! Om du besöker Osuna så får du inte missa Casa Curro, den första restaurangen i stan som erbjuder en temameny för fans som vill äta lika gott som Stark och Targaryen.

Osuna

3. Den romerska bron, Cordoba, Andalusien (Long Bridge of Volantis)

Den majestätiska romerska bron i Cordoba är den långa bron Volantis i Game of Thrones. Scener som innehåller denna unika bro har spelats in med flera kameror och även en drönare, för att få den att se ännu längre ut. Romerska bron i Cordoba byggdes av soldater under det första århundradet för att ersätta en träbro. Bron är hela 247 meter lång.

Cordoba

Game of Thrones inspelningsplatser i Marocko

4. Aït-Ben-Haddou (Yunkai och Pentos)

Följ i Daenerys Targyens fotspår genom Slaves Bay och de fria städerna i verklighetens Ait-Ben-Haddou, en befäst stad belägen cirka 100 km söder om Marrakech. Den har ett majestätiskt läge på en kulle och utsikt över en öken och dess antika utseende lockar både turister och filmskapare. I den fiktiva världen Esso i Game of Thrones är Ait-Ben-Haddou lika med Yunkal, den minsta av de tre städerna i Slaver Bay och Pentos och den största av de fria städerna. Ait-Ben-Haddou är dock inte ny i filmens värld. Sedan 1960 har den varit inspelningsplats för många Hollywoodfilmer och tv-serier, däribland imponerande titlar som Lawrence av Arabien, Jesus från Nasaret, Mumien, Gladiator, Alexander, Babylon och Prince of Persia – bara för att nämna några.

Hitta billiga flyg till Marrakech
aitbenhaddou

5. Essaouira (Astapor)

Game of Thornes staden Astapor ligger söder om Yunkal, men den verkliga Essaouira ligger väster om Ait-Ben-Haddou och cirka 100 km väster om Marrakech, vid Marockos Atlantkust. Stadens landmärke är dess murar som gör den fiktiva Astapor oerhört kännetecknande. Till skillnad från filmens Astapor är den verkliga Essaouira känd för en mer avslappnad atmosfär. På 1960-talet var staden en favorit bland hippies och besöktes bland annat av Cat Stevens och Jimi Hendrix. Det är också en vacker fiskeby där du kan festa på otroligt goda skaldjur.

essaouira

6. Atlas Corporation Studios, Ouarzazate

Atlas Studios, som ligger i den marockanska öknen strax utanför Ouarzazate, är en av världens största inspelningsplatser. Bortsett från att vara en otrolig inspelningsplats är studiorna är också populära turistattraktioner där många filmscener fortfarande står intakta. Förutom scener från Game of Thrones scener finns här också scener från bland annat Babel, Gladiator och Asterix & Obelix: Uppdrag Cleopatra.

Game of Thrones inspelningsplatser på Island

7. Grjótagjá (Thermal Spring eller ”Jon and Ygritte’s kärleksnäste”)

Grjótagjá är en liten lavagrotta nära Mývatn på nordöstra Island. Medan utsidan är täckt av snö och is når vattnet här temperaturer på upp till 50°C (vilket förklarar varför scenerna mellan Jon och Ygritte var så heta …). Varför inte göra en egen version av scenen med någon som står dig riktigt nära? I säsong 8 spelas en rad scener in runt om på Island.

Hitta billiga flyg till Island

8. Dimmuborgir (Wildling Camp)

I närheten av Grjótagjá och Mývatn hittar du Dimmuborgir, ett lavafält med stenar i de mest ovanliga former. Detta område spelar en viktig roll i den isländska folklore traditionen: det sägs att Dimmuborgir på något sätt är förbundet med helvetet och det är också hem till mördartroll. Men i fiktiva Westeros är Dimmuburgir den plats där Mance Rayder slår läger.

9. Vatnajökull (North of the Wall)

Detta stora fjällområde på sydöstra Island bildar Europas största glaciär, Vatnajökull, som ligger i Europas största nationalpark som över 13 600 km² stor. I Westeros är Vatnajökull Landet bortom muren och en plats där mystiska varelser bor.

10. Höfðabrekka (Frostfangs Mountains)

Höfðabrekka ligger nära Vik, Islands sydligaste stad och vid foten av glaciären Mýrdalsjökull på vulkanen Katia. I Game of Thrones användes denna plats för att spela in scener i förrädiska Frostfangs.

Vik

11. Thingvellir National Park

Thingvellir National Park är ett av UNESCO: s världsarv och det var här som Alþingi – det isländska parlamentet – grundades 930. Här fortsatte mötena fram till 1798 då man flyttade till Reykjavik. Thingvellir National Park användes också som inspelningsplats när Aryas och Sandor Cleganes reste från by till by i Westeros. På ön hittar du också den sällsynta draken Glass…

Game of Thrones inspelningsplatser i Kroatien

12. Dubrovnik (King’s Landing)

Detta var det officiella sätet för kungarna i Westeros: Kings Landing, dvs. Dubrovnik. Det är inte konstigt att denna monumentala stad valdes för att vara en av Westeros främsta sevärdheter: Dubrovniks gamla stadskärna är omgärdad av en tjock stenmur och vackert belägen på en halvö omgiven av dramatiska klippor. I Game of Thrones är Kings Landing en viktig plats som visas i de flesta episoder och den dyker självklart upp igen i säsong 8. Det är också platsen för dig som gillar intriger, hemligheter, dolda agendor och illavarslande planer.

Hitta billiga flyg till Dubrovnik
Dubrovnik

13. Kaštel Gomilica (Braavos)

Kaštel Gomilica, väster om Split, användes i säsong 5 som kuliss för staden Braavos. Braavos, sjöfararnas och svärdmännens stad, är den rikaste och mäktigaste av alla Free Cities. Kaštel Gomilica syns bland annat i scenen där Arya Stark säljer ostron.

14. Lovrijenac-fortet (The Red Keep)

The Red Keep – hjärtat av Kings Landing – är egentligen Lovijenac-fortet som ligger vid kusten utanför Dubrovnik på en 37 meter hög klippa. Kul fakta: ”Frihet är inte till salu för allt världens guld” lyder en gammal inskription vid ingången. Kanske betalade sig inte Lannis metod i det långa loppet…

15. Lokrum (Quarth)

Bara några hundra meter från Dubrovniks kust ligger den gröna och frodiga ön Lokrum, en 10-minuters båtfärd från den gamla hamnen. Fortet här är den högsta punkten på ön och har en fantastisk utsikt över den skyddade nationalparken.
I Game of Thrones är Lokrum Quarth, ”Queen of Cities ”, som ligger på kontinenten Esso.

Game of Thrones inspelningsplatser

Plats i Game of ThronesInspelningsplats
Water Palaces of DorneAlcázar de Sevilla, Spanien
Arena of MeereenPlaza de toros de Osuna, Sevilla, Spanien
Long Bridge of VolantisDen romerska bron, Cordoba, Spanien
Yunkai och PentosAït-Ben-Haddou, Marocko
AstaporEssaouira, Marocko
OuarzazateAtlas Corporation Studios, Marocko
Thermal SpringGrjótagjá, Island
Wildling CampDimmuborgir, Island
North of the WallVatnajökull, Island
Frostfangs MountainsHöfðabrekka, Island
Thingvellir National ParkIsland
King’s LandingDubrovnik, Kroatien
BraavosKaštel Gomilica, Kroatien
The Red KeepLovrijenac-fortet, Kroatien
QuarthLokrum, Kroatien

Redo att hitta billiga flyg?

Karta

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.