Nyheter Första semestern tillsammans – så blir den lyckad

Alla artiklar

Första semestern tillsammans – så blir den lyckad

Från budget-snack till olämpligt stirrande på snyggingar på stranden. Kolla in dessa tips innan ni ger er av på er första gemensamma semester.

Det sägs att den första gemensamma semesterresan antingen kan stärka eller förstöra relationen helt. Ni tillbringar 24 timmar om dygnet tillsammans och ser varandra från den bästa, den sämsta och den jobbigt solbrända sidan.

Här är 10 tips på hur ni kan undvika de värsta missödena.

1. Åk på en ”provsemester”

Istället för att hoppa ut i djupt vatten direkt och ger er av på en tvåveckorssemester, varför inte prova med en weekendresa? Gör det enkelt: kort flyg, bra hotell, Paris? På så sätt kan ni testa på hur det är att vara tillsammans dygnet runt och få en uppfattning om vilka saker ni stör er på hos varandra.

LÄS MER: 12 anledningar att semestra i Sverige

2. Använd varandras styrkor och kunskaper när ni planerar inför semestern

Istället för att bråka om vem som ska göra vad, ta en stund och fundera på vilka era styrkor är och använd dem till er fördel. Till exempel: om du är en bättre organisatör bör du boka resan. Om din partner är bra på språk kan hen vara tolk. Om någon av er har ett bra lokalsinne kan denne ansvara för kartan.

3. Kolla upp destinationen i förväg och se om den möter bådas förväntningar

När ni bokar en gemensam semester är det viktigt att den passar er båda. Om en av er är en golffantast och den andra älskar att åka på utflykter kan ni inte bara boka en vecka på en golfresort. Om det är en överraskningsresa bör du se till att boka en som inte bara du tycker verkar kul, utan en som också passar din partner.

4. Planera inte ett för tight schema

Om ert semesterschema är för fullt kommer resan kännas mer som en uppgift än en semester. En av er kanske är bakfull och inte sugen på att gå upp med tuppen, en annan dag kanske du vill hänga på stranden istället för att åka på sightseeing. Det bästa är att ha ett schema med generöst av ledig tid och att acceptera varandras skiljaktigheter.

5. Kompromissa

Ingen av er bör ta på sig rollen som ledare på semestern. Det spelar ingen roll vem som bokade resan, bådas önskemål är lika mycket värda. Därför bör varje beslut tas gemensamt. Om du är kräsen när det kommer till mat, försök att vara lite mer äventyrlig nu när du är på semester – det finns säkert något på menyn som du kommer att tycka om. Samma sak om du ogillar sport men din partner är fanatisk – häng med och kolla på match en dag och ägna nästa dag åt sådant som du tycker om.

LÄS MER: Världens mest romantiska öar

6. Bli inte svartsjuk

Om vädret är hett och stranden fylld med besökare finns risken att din partner låter ögonen vila en stund för länge på en vacker person i solstolen bredvid, vilket troligtvis kommer att göra dig lite småsur. Eller så kan du göra samma sak. Alternativt kan ni undvika att semestra där solen skiner.

7. Frestas inte av att fria

Ni har inte varit tillsammans särskilt länge, vädret är underbart, stranden sagolik och drinkarna tar aldrig slut – det är lätt att svepas med stunden. Men kom ihåg: det tar tid att lära känna varandra och även om det kändes som en bra idé när ni stod där vid drive in-kapellet i Las Vegas så betyder det inte att det kommer vara lika bra hemma i Sverige.

8. Drick inte varje dag

Det är lätt att hamna i baren varje kväll – i synnerhet om du åker på en all inclusive-resa. Men ta det lugnt med de där drinkarna, du kommer att ha mer skoj om du vaknar pigg och fräsch om morgnarna.

9. Om kris uppstår – skyll inte på den andre

När något tråkigt händer (exempelvis att ni tappar bort något eller får något stulet), låt bli att skylla på varandra. Det gör inte saken bättre och skapar bara en massa frustration mellan er. Ni ska vara ett team, inte rivaler.

LÄS MER: 10 vanliga reseproblem (och 10 lösningar)

10. Prata om pengar

Pengar kan vara ett känsligt ämne, i synnerhet under semestern, så det bästa är att göra upp reglerna tidigare. Kommer ni att ha en gemensam plånbok där ni lägger er respektive semesterkassa och därefter plockar ut en daglig budget eller kommer var och en att betala för sig? Om en av er vill dela och den andre betala för sig själv kan det bli problematiskt. Det är oftast bäst att lägga ihop bådas pengar när man åker på semester tillsammans eller åtminstone turas om att betala. På så sätt undviker ni att den ene äter hummer och dricker champagne och den andre knaprar på kex för att pengarna är slut. Gör upp pengafrågan i förväg!

Skyscanner är världens ledande resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta