COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Europas billigaste länder

Alla artiklar

Europas billigaste länder

Letar du efter billiga weekendresor i Europa? Skyscanner tipsar om 7 länder där prisnivån är riktigt låg och där du kan uppleva en annorlunda semester.

Glöm Monaco, Schweiz och Norge – här är 7 länder där din reskassa räcker betydligt längre.*

1. Makedonien

Flyg till Makedonien och upplev en mindre känd del av Europa. Prisnivån i Makedonien är drygt 70 procent lägre än i Sverige. Huvudstaden Skopje har länge varit ett populärt besöksmål på Balkan och är känd för sin kafékultur och sin orientaliska atmosfär. Den gamla stadsdelen Stara Carisija påminner lite om Istanbul och är en perfekt utgångspunkt för förstagångsbesökaren. Cirka två mil sydväst om Skopje ligger sjön Ohrid som under sommarmånaderna lockar mängder med turister.

2. Bulgarien

Den gamla charterfavoriten Bulgarien är en av Europas allra billigaste destinationer och bjuder på både sol och bad, storstad och skidåkning. Badorterna Albena och Sunny Beach har fina sandstränder och ett stort utbud av aktiviteter. Albena är ett lugnare alternativ, perfekt för barnfamiljen, medan Sunny Beach är destinationen för de som uppskattar ett intensivt nattliv. Golden Sands är ett annat av Bulgariens mest kända besöksmål, också kallat för Svarta havets riviera. Prisnivån i Bulgarien är cirka 60 procent lägre än i Sverige.

3. Serbien

Vacker natur, gamla kyrkor och ett nattliv som fått ett rykte om sig att vara ett av de mest spännande i Europa. Serbien är ett litet land med mycket att erbjuda. Huvudstaden Belgrad är känd för sina nattklubbar och restauranger som serverar det bästa av det lokala köket. I Belgrad hittar du också St. Sava-katedralen som är den största ortodoxa katedralen i världen. Kulturstaden Novi Sad är landets näst största stad där du kan uppleva intressant arkitektur, spännande konstgallerier och unika butiker.

LÄS MER: Backpacka på Balkan

4. Albanien

Prisnivån i Albanien är ungefär densamma som i Serbien, det vill säga riktigt låg. Landet har de senaste åren sakta men säkert börjat etablera sig på turistkartan och lockar besökare inte minst tack vare sina fina stränder och goda mat. Kuststaden Saranda är en av de mest kända destinationerna i Albanien. I närheten av Saranda hittar du också en rad spännande utflyktsmål, däribland den historiska staden Gjirokastër och vattenkällan Blå ögat. Mittemot Saranda ligger den grekiska ön Korfu.

LÄS MER: 5 platser du inte får missa på din resa till Albanien

5. Rumänien

Rumänien är ett land som du med fördel kan besöka året om. Under vintern kan du passa på att utforska skidorterna och på sommaren väntar de fina sandstränderna vid havet. Huvudstaden Bukarest och badorten Mamaia är de två populäraste besöksmålen i Rumänien, men även natursköna Transsylvanien och Karpaterna lockar turister. Prisnivån i Rumänien är ungefär den halva jämfört med Sveriges och landet trafikeras av lågprisflygbolag med direktflyg från Sverige.

LÄS MER: Topp 10 saker att göra i Rumänien

6. Montenegro

Vad sägs om en semester i Montenegro? Detta lilla land på Balkan har en storslagen natur, vackra stränder på den Budvanska rivieran och världens näst högsta ravin; Tara. Reseguiden Lonely Planet har utsett Montenegro till en av världens mest spännande länder att besöka och Skyscanner kan inget annat än hålla med; dessutom är prisnivån i Montenegro drygt halva jämfört med den som vi har hemma i Sverige.

LÄS MER: Skyscanner tipsar: 8 måsten i Kotor

7. Polen

En weekend i Warszawa, eller varför inte i kuststaden Gdansk? Polen ligger en kort flygresa från Sverige och är ett land där du kan uppleva både stränder, berg och sjöar. Åk skidor, eller vandra, i Karpaterna, shoppa (till halva priset jämfört med Sverige) i Warszawa eller utforska Polens riviera och de lyxiga spaanläggningarna vid kusten. Det är dessutom lätt att få tag på billiga flygbiljetter till Polen, då landet har flera direktförbindelser med lågprisflyg från Sverige.

LÄS MER: Spa i Polen: 5 hotell för en mysig spaweekend

*Uppgifterna om prisnivån i länderna är baserade på uppgifter från FOREX Banks senaste semesterindex.

Behöver du mer inspiration? Kolla in de här artiklarna:

De 10 billigaste länderna att semestra i

10 billiga weekenddestinationer inom Europa

7 okända men otroligt vackra städer i Europa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.