Nyheter Estland, Lettland och Litauen – en guide till de baltiska länderna

Alla artiklar

Estland, Lettland och Litauen – en guide till de baltiska länderna

Att de gamla städerna i Tallin, Riga och Vilnius alla är med på UNESCO's världsarvslista säger en del om Baltikums tre huvudstäder. Men dessa länder bjuder på så mycket mer än bara dess huvudstäder. Här är vår guide till Estland, Lettland och Litauen.

Hämta vår gratis app

Estland

1. Narva

Vi börjar längst upp i staden Narva som ligger på gränsen till Ryssland. Här kan du ta en båttur och se över till den ryska sidan, men det som gör staden så fin att besöka är dess vackra gamla byggnader så som Narvaslottet, Ivangorods fästning och Hermannborg. Här finns även det återskapade monumentet Svenska Lejonet som symboliserar svenskarnas vinst mot Ryssland år 1700.

Narvaslottet i Estland

Foto © LHOON | Flickr.com

2. Lahemaa Nationalpark

På vägen västerut mot nationalparken Lahemaa, som är Estlands största samt äldsta nationalpark, kan det vara värt ett stopp vid de gamla ruinerna från slottet i Toolse.

3. Tallinn

Därefter nåt vi huvudstaden Tallinn som erbjuder en av Europas vackraste gamla städer. Vill du uppleva något helt annat så kan du promenera en kvart ifrån gamla stan till det spöklika och övergivna fängelset Patarei.

LÄS MER: 10 billiga weekenddestinationer inom Europa

tallinn utsikt i estland

4. Rummufängelset

Ännu ett gammalt övergivet fängelse i Estland. Detta är dock översvämmat och omringat av klarblått vatten. Du kan dessutom ligga på stranden intill och sola, bada eller till och med dyka.

Dyka i rummu

5. Ösel

Ösel eller Saaremaa som det heter på estniska är en ö som många ester åker till på sin semester. Här finns det både kultur-, spa- och naturupplevelser. Passa på att besöka Kuressaare biskopsborg, väderkvarnarna i Angla och någon av alla 7 gotiska kyrkor som finns på ön. Vill du gå på spa finns här nästan oändligt med alternativ. Folktomma stränder, de dramatiska Pangaklipporna och källorna i Odalätsi är ytterligare några av de saker som du kan uppleva på Ösel.

Väderkvarn i Angla

Lettland

1. Gauja Nationalpark

På vägen ner från Estland finns denna vackra nationalpark som dessutom gömmer två riktiga pärlor till städer – Cesis och Sigulda. Här finns både medeltida och nya slott att utforska.

Gauja nationalpark i Lettland

2. Riga

Gamla stan i Riga är även den en riktig dröm. Här kan du vandra runt på de slingriga kullerstensgatorna och sedan njuta av lunch på en uteservering och titta på alla människor som går förbi med blombuketter i hand. Här är det väldigt vanligt att ge bort blommor till vänner och bekanta, så det är för oss svenskar en ovan men väldigt trevlig syn. Det är även värt att ta ett besök till den centrala marknaden som huseras i gamla zeppelinhangarer.

Riga utsikt i lettland

3. Slitere nationalpark

Följ med norrut längs med kusten till nationalparken Slitere. Ett skyddat naturområde som bland annat täcker en 4 mil lång strand mot Östersjön, en 50 meter hög klippa som formats av Baltikums issjö samt en fridfull lövskog inåt land.

slitere nationalpark

4. Kuldiga

Söderut från Slitere finner vi den oerhört charmiga staden Kuldiga som definitivt är värd ett besök. Ruiner av ett gammalt slott, pittoreska hus och en vacker bro som går över floden Venta som längre fram bildar ett litet vattenfall, är bara några av de saker som du kan uppleva i Kuldiga.

Pittoreskt hus i Kuldiga

Foto © Bernt Rostad | Flickr.com

Litauen

1. Korskullen

I norra Litauen finns en mycket märklig men religiöst mäktig plats – ett pilgrimsmål som heter Korskullen, ellet . Man vet inte när första korset sattes upp, men här har kors satts upp sedan åtminstone 1300-talet. Idag finns det så många att det är omöjligt att räkna antalet men på 1990-talet räknade man till minst 12.000 kors som stod på egen hand, sedan finns det även kors upphängda på andra kors.

korskullen i litauen

2. Palanga och Klaipeda

Om du åker västerut från Korskullen når du till slut badorten Palanga och hamnstaden Klaipeda. Palanga är en av de mest berömda semesterorterna på den baltiska kusten men är trots det en relativt oupptäckt plats bland svenskar. Detsamma gäller för Klaipeda men är med sin kompakta och historiska stadskärna, flertalet museer och restaurangutbud ett måste på resan till Litauen.

LÄS MER: 10 otroliga östeuropeiska städer

Klaipeda hamnstad i Litauen

3. Kaunas

Tar du motorvägen kommer du raka vägen från Klaipeda till Kaunas som är Baltikums fjärde största stad. Här kan du uppleva Litauens sanna själ och betydligt färre turister än i huvudstaden Vilnius.

LÄS MER: Ännu fler hemliga städer i Europa

Kaunas i Litauen

4. Vilnius

Gamla stan i Vilnius är precis som Tallinn och Riga med på UNESCO’s världsarvslista, och är precis som dem full av charm och vackra torg.

Vilnius, Lettland

5. Trakai

Strax utanför huvudstaden finns Trakai, en stad som är mest känd för sin ikoniska slottsanläggning som ligger på en ö i insjön Galvé.

Trakai slott i Litauen

Kanske gillar du även följande artiklar?

Backpacka på Balkan

Europas mest underskattade resmål

7 okända men otroligt vackra städer i Europa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta