Nyheter Ensamresande: utforska världen själv

Alla artiklar

Ensamresande: utforska världen själv

“Att se världen i ett sandkorn” är en strof ur William Blaes dikt. En anledning till att just den strofen blivit så omtyckt är att den nuddar vid ett väldigt intressant fenomen: genom att vi noga observera världen omkring oss kan vi ibland känna oss som ett med den. Och det, i ett nötskal, är orsaken till att ensamresandet är så berikande för våra liv. 

Trots att Covid-19 har förhindrat många resplaner, hoppas vi att vårt reseinnehåll kan fortsätta att ge dig inspiration för dina framtida resor – så att, när detta är över, du kan vara redo att komma tillbaka till världen.

Ensamresande kan förstås verka lite skrämmande, om du aldrig gjort det förut. Det är så mycket att tänka på, planering, organisering…vad bör du ha med i packningen? Kommer du orka bära flera väskor själv under hela resan? Är det ens säkert att resa själv? Borde du knyta kontakter med människor möter eller hålla dig mer för dig själv?

Det är värt det

Oroa dig inte för ensamresande! För att besvara alla dina frågor och ge dig en skjuts på vägen har vi anlitat tre vana ensamresenärer. Fredric Nord, konstnär och författare från Värmland; Maria Iotova, en reseskribent och världsmedborgare från Bulgarien; Thomas Gravanis, fotograf och fotoredaktör från Grekland. Trots att alla tre har olika erfarenheter från sina ensamresor och olika sätt att planera dem var de helhjärtat eniga om att det är mödan värt att resa ensam. 

Du kommer aldrig glömma din första ensamresa

Den första gången du ger dig hän och bestämmer dig för att resa ensam är en erfarenhet du aldrig kommer glömma. Oavsett hur många år som passerar. Maria Iotova reste för första gången ensam när hon var 21.

“Jag minns att det fick mig att känna mig fri och oberoende. Jag hade ett mellanår mellan grundskola och universitet och reste till Cardiff, i Wales, där jag spenderade ungefär sju månader. Det var en spontan resa som jag ine tänkt igenom särskilt mycket. Det handlade mer om att ta lite risker och att få reda på om Storbritannien var en bra plats för mina fortsatta studier.”

Thomas Gravanis (@kapoi0s på Instagram) ältade inte heller särskilt mycket innan han bokade biljetterna till sin första ensamresa, som gick till Indien och Nepal.

“Jag minns att jag var väldigt avslappnad inför resan…men på själva dagen för resan tornade varje liten rädsla plötsligt upp sig. För att kämpa mig igenom rädslan fokuserade jag på en sak i taget och satte upp små delmål. Det första var att klä på mig och lämna min bostad. När jag väl lyckats med det blev nästa mål att ta mig till flygplatsen och så vidare. tills jag plötsligt fann mig själv liggande i en hotellsäng i Kolkata, i Indien, väldigt stolt över att jag klarat mig ända hit! Efter det var allt mycket enklare.” 

Upplev friheten

För Fredric Nord var ensamresande en total känsla av frihet. Detta genomsyrade hela den första ensamresan till New Orleans, i Louisiana.

“Jag hyrde en bil för att utforska alla små städer i Louisiana medan jag arbetade mig norrut, för att sedan vända tillbaka och följa Mississippi söderut igen. Jag minns friheten, vilken välsignelse det var med alla billiga motell! Att se alla platserna Lucinda Williams sjöng om. Men också att bli inbjuden till kyrkan av människor jag nyss mött, alla öppna och omtänksamma människor.“  

Du behöver känna efter först

Viss låter det spännande med ensamresande? Men innan du tänker dig att utforska världen ensam behöver du känna efter: ta reda på var dina gränser går och hur villig du är att kliva ur din trygghetszon.

“Börja med att göra något ensam i din egen stad, föreslår Thomas. “Gå på bio, ät på en restaurang, drick att glas på en bar. Så fort du slutar känna dig obekväm och inser att du kan ha kul även om du är själv, är du redo att ta nästa steg.” 

Börja lokalt

Maria tycker också att det är en bra idé att ta ett steg i taget och börja lokalt.

”Om du drar dig för att äta middag på restaurang ensam och du känner att det är meningslöst att uppleva nya erfarenheter när du inte har någon att dela dem med, så är kanske ensamresande inte ditt sätt att uppleva nya platser. Och det är helt i sin ordning! Alla är olika.”

Det är inte så farligt som du tror

Känner du att ensamresandet kan vara riskfyllt? Fredric,Thomas och Maria uttryckte alla att de aldrig känt sin säkerhet hotad under sina resor. Så länge du inte är onödigt nonchalant och vet vilka stadsdelar som är mindre bra att röra sig i ensam, kommer du klara dig fint. Om du är osäker på om ett specifikt område är säkert eller inte, rekommenderar Thomas att du frågar ortsborna på den plats du besöker. 

Använd sunt förnuft

Som kvinnlig ensamresenär tycker Maria att det sunda förnuftet är det enklaste sättet att värna om sin säkerhet.

“Jag ser till att förvara pass, pengar och telefon i innerfickorna eller i ett resebälte. Sedan försöker jat att vara så diskret som möjligt när jag använder pengar eller telefonen offentligt. Jag pratar gärna med främlingar och träffar nya människor när jag är ute och reser, men jag håller igen på de uppgifter jag delar med mig av om mig själv, var jag bor, var jag är på väg härnäst, mina morgonrutiner, etc. Och jag ser alltid till att mina närmaste vet var jag befinner mig och var jag är på väg när jag reser.” 

Det är personligt att planera för en ensamresa

När du planerar din ensamresa behöver du fundera på vart du är på väg — och vem du är. För en del, som Fredric, betyder det att vara spontan och flexibel, och inte planera för mycket.

“Lägg inte tid på att köa för biljetter till attraktioner som egentligen passar bättre att besöka i sällskap med någon annan. Ensamresande bör inbegripa ett minimum av fastlagda planer och maximal potential för infall i ögonblicket. Utnyttja fördelen av att inte behöva ta hänsyn till en medresenär och följ bara ditt eget hjärta.” 

Skapa en moodboard

Andra, som Thomas, behöver kunna visualisera sin resa i detalj.

“Jag har faktist en mood board med inspirerande foton från platser jag funderar på att besöka, som Asia. Sedan läser allt jag kan hitta på resebloggar om resmålet och skapar ett dokument på google docs med länkar om platser som är värda att besöka. Slutligen besöker jag forum och ber om råd från andra resenärer och lokala ortsbor. Allt detta för att förbereda mig för inför resan. När jag väl är på plats känner jag att jag redan vet tillräckligt om resmålet och går mer på känsla.”

Packa lätt

En sak som de alla är överens om: lätt packning. När du bär dina tillhörigheter i en ryggsäck istället för en resväska med hjul har du också händerna fria. För ensamresande underlättar det, både för att du ska kunna fota men också för att slippa dra med sig saker i onödan.

Det är alltid en bra idé att föra (någon sorts) resedagbok 

Visst, du kommer ta en massa bilder för Instagram på din resa. Men det bästa sättet att hålla dina reseminnen levande är förvånansvärt analogt. “Minnena från resan bleknar fortare än du kan ana,” varnar ensamresenären Maria, som aldrig låter mer än 24 timmar passera innan hon skriver ner dagens äventyr i resedagboken.

“På mindre händelserika dagar brukar jag skriva ner mina reflektioner över platsen och människorna, och även om mig själv som ensamresenär. Dagboken är trots allt den enda som alltid finns där vid min sida. Den finns där för att låna sitt öra till mina funderingar, under ensamresan.”

Också ensamresandeThomas rekommenderar att använda resedagboken som kompanjon på resan.

“Min är en sorts blandning av mina erfarenheter och slumpmässiga funderingar under resandet. Den har visat sig vara ett ovärderligt verktyg närhelst jag behövt spendera 12 timmar på ett tåg! Dessutom är det alltid en fin känsla att läsa vad jag skrivit när jag sitter på planet hemåt.”

…eller en Fotodagbok

Men tänk om skrivande inte riktigt är din grej? Fredric (@avian.variety på Instagram) har en lösning åt dig.

“Jag ser till att också ta bilder på det alldagliga under mina resor och alla biljetter och kvitton och liknande. De bilderna och kvittona fungerar som ingångar till mina minnen i efterhand.” 

Det är absolut möjligt att skaffa nya vänner på ensamresan

Ensamresande behöver inte vara ensamt. För reseskribenten Maria handlar det mycket om kulturöverskridande mänsklig interaktion.

“Jag tror att resandet gör oss till bättre personer. Det det ger oss chansen att påverka människor, som nyss var främlingar, på ett positivt sätt. Eftersom jag alltid sett fram emot det har jag också alltid haft lätt att få kontakt med ortsbor under mina resor. Några av de kontakterna jag fick har växt till starka vänskaper.”

Det är förstås så, vilket ensamresenären Thomas snabbt påpekar, att inte alla har en personlighet som gör det enkelt att öppna sig för främlingar. Men det är ändå värt att försöka.

“Mina bästa reseminnen kommer från att jag bott några nätter med lokala ortsbor. De har lagat mat åt mig och jag har försökt hjälpa till så gott jag kunnat… Vi kunde ta oss förbi språkbarriären med hjälp av gester och även om levnadsstandarden inte alltid varit den bästa skulle jag ändå inte vilja ändra på något i efterhand,” avslutar han.

Du kommer att skapa minnen som räcker en livstid

Resedagbok eller inte, dina ensamresor kommer alltid ha en speciell plats i ditt hjärta. Ensamresenären behöver också någonting att hänga upp sina minnen kring. Ensamresande handlar dock inte bara om att stora saker. Ibland är det mindre saker som ger minnen för livet.

Det bästa resmålet

Fredric, konstnären, kunde inte välja bara ett resmål som stod ut bland alla andra.

“Alla platser jag besökt har sin egen grej. Från att ena resan meditera en månad i bergen i Andalusien för att sedan spendera den mer klyschiga kvällen i New York. Men andra rangens stand-up komedi på klubb och nattligt taxiresande runt Times Square, allt har sitt eget värde.”

Fotografen Thomas skattar minnena från Kambodja 2015 allra högst.

“Jag reste in i Kambodja över gränsen från Vietnam. Sedan lämnade jag Kambodja via gränsen till Thailand och korsade bokstavligen hela landet. Huvudstaden Phnom Penh är vacker bortom all beskrivning och jag kommer aldrig glömma första gången jag såg Angkor Wat, en halvtimme innan soluppgången.”

Karta