Nyheter De vackraste öarna i Sverige

Alla artiklar

De vackraste öarna i Sverige

Längs våra kuster och i många av våra insjöar finns flera vackra öar i Sverige att upptäcka. Du behöver alltså inte flyga långt bort till främmande vatten för att hitta dessa vackra pärlor att njuta av. Här är 10 öar som vi gillar skarpt.

Hämta Skyscanner-appen

1. Tjärö i Blekinge

I skärgården utanför Blekinge hittar du en av alla vackra öar i Sverige, nämligen Tjärö som är ett naturreservat med bokskog, dramatiska berg, ängar och betesmarker för djur. På våren färgas slätterna blåa av alla violer och i luften hör man ejder, vigg och kanadagåsen. Chansen är även stor att du ser en örn eller till och med flera. På en finns en restaurang och mycket vacker natur att breda ut picknick-filten över.

Så tar du dig hit: Det finns färjor som går från Karlshamn till Tjärö och även från Matvik till Tjärö, så ta dig till en av dessa platser och sedan färjan över. Största flygplatsen i Blekinge kommun där Tjärö ligger är Ronneby flygplats.

Hitta billiga flyg till Ronneby Hitta hotell i Karlshamn

2. Getskär i Norrbotten

I Kalix skärgård i Norrbotten hittar du en annan av vackra öar i Sverige att besöka. Denna heter Getskär-Renskär och du hittar den strax söder om Rånön som är den största ön i närheten.

Landskapet är mäktigt, stämningen fridfull. Det finns en skyddad naturhamn, en vacker sandstrand och flera grillplatser. Dessutom likskärs naturreservat och ett litet fiskeläge. En rolig grej att pröva på är att gå in i stenlabyrinterna på ön som sägs ge fiskelycka.

Så tar du dit hit: Det går en taxibåt från Båtskärsnäs, men många åker hit med egen båt. Närmsta flygplats i detta området är Luleå Kallax flygplats.

Hitta billiga flyg till Luleå Kallax Hitta boende i Luleå Kallax

3. Resö och Galtö i Bohuslän

Resö och Galtö är två platser som absolut kvalar in bland vackra öar i Sverige att spana in. Dessa ligger i Bohuslän i Tanums kommuns norra skärgård. Här finns Sveriges första nationalpark med marint fokus, nämligen Kosterhavets Nationalpark som är över 400 kvadratkilometer stor och till största del består av marina miljöer. Det man vill med parken är att beskydda det artrika havs-och skärgårdsområdet här.

På ön finns även charmiga sjöbodar och vackra naturbad.

Så tar du dig hit: Du kan köra hit över broar eller åka buss och även komma med egen båt. Det finns en gästhamn. Närmsta större flygplats till Tanum Kommun är Göteborgs flygplats.

Hitta billiga flyg till Göteborg Hitta boende i Tanum

4. Hållö i Bohuslän

En annan ö i Bohuslän, som vi absolut tycker ska vara med på listan över vackra öar i Sverige, är Hållö. Här finns Hållö fyr, som sägs vara Bohusläns äldsta fyr men också fina badklippor och en Marmorbassängen, formad av naturen, med sitt turkosa vatten. Ön har därtill ett vandrarhem som serverar gott kaffe och utmärkta våfflor.

Så tar du dig hit: Under sommaren går det en färja från Smögens brygga, ungefär varje halvtimme. Du kan även boka färjan i förväg som en slags taxibåt. Närmsta större flygplats i området är Göteborgs flygplats.

Hitta billiga flyg till Göteborg

5. Lurö i Säffle kommun

Ön Lurö hittar du i Vänern och är en del av Lurö skärgård. Detta är en historisk ö med många intressanta berättelser att ta del av. På ön har man exempelvis hittat rester av en romersk absidkyrka från 1100-talet och man tror även att det funnits ett kloster här. Dessutom att ön varit befolkad sedan järnåldern. Det som gör ön väldigt rofylld är att det inte finns några vägar eller bilar. På sommaren finns däremot en vedeldad bastukåta som du kan boka med badtunna och grillkåta.

Så tar du dig hit: Från Ekenäs gästhamn går det en färja med dagliga turer och fasta avgångar under sommaren från midsommar till slutet av augusti. Närmsta större flygplats för inrikesresor ligger i Karlstad.

Hitta billiga flyg till Karlstad Hitta boende i Säffle

6. Fjäderholmarna i Stockholms län

Många har besökt Fjäderholmarna i Stockholms skärgård, och vi förstår varför så många tycker att de är vackra öar i Sverige att besöka. Det är charmigt och mysigt och så somrigt här. Och med en färja från både Slussen och Strandvägen kan ta dig hit på enbart 20 minuter.

Det är till Stora Fjäderholmen färjan går och här finns flera restauranger, en mysig glass-stuga, Fjäderholmarnas bryggeri men även fina och släta klippor att bada från. Och när du myst klart, är det bara att ta färjan tillbaka.

Så tar du dig hit: Under sommaren går färjan från Slussen och Strandvägen en gång i halvtimmen.

Hitta billiga flyg till Stockholm Hitta hotell i Stockholm

7. Brännö i Göteborg

I Göteborgs skärgård hittar du många av alla vackra öar i Sverige som vi tycker att är riktigt sköna. En favorit är Brännö som ju är känd i sången om Brännöbrygga och där det fortfarande hålls danser på sommaren. Här finns flera vackra badplatser, ett litet hembygdsmuseum och gula cyklar som du praktiskt nog kan hyra med ett sms. Även ett värdshus som serverar fantastiska skaldjurslådor.

Så tar du dig hit: Åk till Saltholmen och ta därifrån en av båtarna till Brännö. De ingår i Göteborgs kollektivtrafik så om du har ett kort med dem, kostar det ingenting extra. Färjan avgår varje timme, året runt.

Hitta billiga flyg till Göteborg Hitta hotell i Göteborg

8. Gullholmen i Orust kommun

Ett annat mysigt ställe på Västkusten är Gullholmen som har ett gammal charmigt fiskeläge och en intressant historia som innefattar en nerlagd konservfabrik, ett salteri och segelmakeri. Det sägs att folk bodde här redan på 1200-talet och än i dag är cirka hundra personer fast bosatta på ön året runt. På ön finns museet Skepparhuset och ett konstmuseum vid torget på Hermanö.

Så tar du dig hit: Det går en båt från Tuvesviksfärjeläge, en gång i timmen. Närmsta största flygplats till Orust är Göteborgs flygplats.

Billiga flyg till Göteborg Hitta boende i Orust

9. Torpön i Ydre kommun

Sveriges största alm, hittar man på Torpön i sjön Sommen i Ydre kommun. Men det som vi tycker att gör Torpön till en av alla vackra öar i Sverige som du borde utforska är Torpöns naturreservat på den södra änden av ön. Här är jättevackert och det finns fina badplatser på sommaren. På ön finns även ett spännande myrområde, där så kallade flytöar kan uppstå på när det är varmt under sommar-månaderna. Det är sumpgasen från botten som stiger upp av värmen och bildar öar som bara varar tillfälligt.

Så här tar du dig hit: Om du kommer söderifrån kan du köra hit via en bro från fastlandet. Kommer du norrifrån kan du ta linfärjan ”Victoria” som går över sundet till ön. Närmsta flygplats ligger i Lindköping eller i Jönköping.

Hitta billiga flyg till Lindköping Hitta boende i Ydre kommun

10. Harstena i Valdermarsvik kommun

I Gryts norra skärgård i Östergötland i Valdermarsvik kommun hittar du ön Harstena, som är sist ut på vår lista över vackra öar i Sverige att besöka. Den är omtalad för sin sötvattenstjärn med röda näckrosor, som är otroligt vacker när den blommar. Harstena har enbart några få åretruntboende i dagsläget, men förr i tiden var säljakten stor på ön och på 1800-talet bodde ungefär 70 personer här och levde på försäljningen av sälskinn. Den gamla skolan i byn är numera ett museum och där kan du lära dig mer om öns intressanta historia.

Så tar du dig hit: Varje dag går det färjor hit från Fyrudden, Tyrislöt och Arkösund. Man kan även reservera en taxibåt och betala privat för det. En av de större flygplatserna i närheten för inrikesresor är Lindköpings flygplats.

Hitta billiga resor till Lindköping

Läs mer:

10 fantastiska öar i Stockholms skärgård

5 orsaker att åka till Tromsö

Trendiga hotell i Stockholm

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.