Nyheter De magiska ljusen i västra Texas

Alla artiklar

De magiska ljusen i västra Texas

Vad är det första du tänker på när du hör ordet Texas? Cowboys och Barbecue? Båda företeelserna är givetvis en del av Texas DNA, men den näst största delstaten (och ett av de tio främsta resmålen) i USA har så mycket mer. Till exempel Marfa-ljusen i Texas. Dessa klotliknande ljusfenomen uppenbarar sig då och då på natthimlen kring Marfa, en liten stad ungefär 8 mil från den mexikanska gränsen. De har förbryllat både ortsbefolkning och besökare sedan 1800-talet.

Trots att Covid-19 har förhindrat många resplaner, hoppas vi att vårt reseinnehåll kan fortsätta att ge dig inspiration för dina framtida resor – så att, när detta är över, du kan vara redo att komma tillbaka till världen.

Enligt de lyckligt lottade som fått se dem tycks Marfa-ljusen i Texas dansa runt, flimra och ändra färg men vad är de egentligen? Kan de vara ufon? Vilsegångna vålnader av spanska conquistadorer, som en lokal legend berättar? Eller helt enkelt atmosfäriska reflektioner från billjus och lägereldar i området? Många har försökt förklara fenomenet med Marfa-ljusen. Allt från vetenskapsmän, konstnärer och mystiker tillika. Men precis som alla stora mysterier så är den bästa lösningen helt enkelt att ta reda på det själv! Nedan har vi samlat all information du behöver för att kunna ge dig ut i sökandet efter de svårfångade spökljusen i Marfa, Texas. Är du redo att ta reda på om det verkligen är så som Arkiv X en gång i tiden påstod: att “sanningen finns där ute”?

Marfa-ljusens historia

De första rapporterna om de märkliga underverken kom 1883, samma år som staden Marfa grundades. Enligt lokal historia var det den unge cowboyen Robert Reed Ellison som såg mystiska dansade ljus medan han drev boskap över slätterna strax utanför Marfa. Först trodde han att det var en eld från ett läger med Apacheindianer han såg, men efterforskningar visade att inga eldar tänts i området den natten. Dessutom berättade andra nybyggare att de sett liknande ljus tidigare. Ellison blev så skärrad att han berättade vad han sett för alla som ville lyssna i staden. 

Sedan dess har allt ifrån lokala bönder till soldater stationerade där under andra världskriget och förälskade ungdomar rapporterat att de sett de pulserande ljuskloten. Rapporterna kommer främst längs Paisano-passet som är en obebodd sträcka av prärien sydöst om Marfa. När filmen Jätten, med bland andra Rock Hudson och Elisabeth Taylor, spelades in i området 1956, var skådespelaren James Dean så besatt av att få en glimt av ljusen att han monterade upp ett teleskop i hotellrummet. Det är oklart om han lyckades se dem.

Vad är Marfa-ljusen egentligen?

Sedan 2003 finns övervakningsstationer i området för observation, insamling och registrering av potentiella observationer. Många försöker alltjämt hitta logiska förklaringar på fenomenet. En teori är att ljusen i själva verket är en form av hägringar som uppstår genom drastiska temperaturskillnader mellan varma och kalla lager av luft som möts på grund av att området är upphöjt. Marfa ligger 1429 meter över havet.

2014 spenderade en grupp studenter från University of Texas fyra dagar med att undersöka fenomenet. De kom fram till att helt enkelt kunde vara strålkastarljus från bilarna på en motorväg i närheten. Men trots att det mycket väl kan vara så att en del av ljusen som människor ser i Marfa faktiskt är strålkastarljus från bilar så är det ingen fullgod lösning på mysteriet. Det fanns ju inga bilar när Robert Reed Ellison såg ljusen redan 1883…

Marfa-ljusen fortsätter alltså vara ett av Amerikas märkligaste oförklarade fenomen. 

Var kan man se Marfa-ljusen?

Precis som är fallet med våra egna norrsken kan Marfa-ljusen vara svårflörtade. Det går inte att förutse när de klotliknande ljusen kommer visa sig men man vet att de framträder ungefär 30 gånger om året. De observeras vanligtvis precis efter skymningen eller strax före gryningen. De som haft glädjen att se ljusen beskriver dem med termer som exotiska, komplexa, varierade och underbara. Vissa säger att storleken är ungefär som en basketboll. De säger också att ljusen ”springer” eller dansar över öknen, ibland svävar de till och med uppåt. Andra menar att ljusen framstår som om de tindrade i fjärran. De har också olika färger ibland gula, orange eller vita, andra gånger röda, gröna eller blå. Det händer också att ljusen verkar flyta, dela upp sig eller sammansmälta med varandra!

Så hur kan du se till att få ut det mesta av det här oförklarade fenomenet? De flesta observationerna sker när U.S. Route 67 på Mitchell Flat. Tyvärr gör dock ljusföroreningarna från vägen att det är svårt att veta om du verkligen ser Marfa-ljus och inte strålkastarljus. Därför är den officiella platsen för betraktare, Marfa Lights Viewing Area, som ligger ca 1.5 mil öster om staden, den bästa platsen att se dem på.

Missa inte festivalen!

Vill du kombinera din expedition med livemusik, god mat och en parad? Se till att planera in din vistelse i augusti, tiden för den årliga Marfa Lights Festival

Utforska Marfa, Texas

Marfa är sätet för Presidio County och ligger i korsningen mellan US Highway 90 och 67. Staden ligger i den nordöstra delen av Presidio, som ligger i längst ut i den västra delen av Texas. Västra Texas har kallats “en av de sista Amerikanska utposterna” och det är lite som att vara i den gamla vilda västern. Bortom stadens vattentorn av stål sträcker sig Chihuahua-öknen mot horisonten. Det är till synes ändlösa vidder, fyllda av kaktusar, ökenbuskar och prärielandskap. Staden Marfa är hem för ungefär 2000 människor men hundratals besökare vallfärdar hit varje år för att se ljusen. 

Upplev konst och konstinstallationer

Marfa har alltid haft en förmåga att dra till sig kreativa själar. Staden är trots allt döpt efter en romankaraktär, Marfa, ur Fjodor Dostojevskijs Bröderna Karamazov. Boken lästes av hustrun till en järnvägsdirektör 1883 och således fick staden sitt namn. På 70-talet flyttade en våg av konstnärer och hippies till Marfa från städer som New York och Los Angeles. De förvandlade den anspråkslösa staden, full av boskapsskötare, till ett resmål för konstkännare.

Det var i första hand minimalisten Donald Judd som låg bakom det hela, han hade köpt stadens avvecklade andra världskrigs-förläggning. Han fyllde två artilleriförråd med mer än 100 skulpturer och konstverk. På ett stycke betesmark spred han dessutom ut femton installationer i betong. Judds Chinati Foundation har inspirerat många andra surrealistiska ökenbaserade konstinstallationer i området. Till exempelvis Prada Marfa, en fejkbutik fylld med fejkade designerväskor och skor placerad framför ett öde fält. Eller Ballroom Marfa och Indie Jacobs, bland många andra.

Så, om du inte skulle få syn på ljusen bjuder Marfa i alla fall på första klassens konstupplevelser och installationer.  

Matkreationer på Michelin nivå

Marfa överraskar inte bara med sitt rika utbud av modern konst, här serveras också utmärkt mat på Michelin nivå. Den allra bästa hittar du på Capri. Restaurangen ligger i en gammal militärhangar som byggts om till motellet Thunderbird. Kocken Rocky Barnette har erfarenhet från restauranger som fått Michelinstjärnor. På Capri använder han sig av urgamla matlagningsmetoder från vildmarken i Chihuahua när han skapar sina matkreationer.

Testa glidflygning i Texas

Om du känner för ett äventyr är Marfa också känt för sina utmärkta förutsättningar för glidflygning. Du kan till exempel flyga genom Davis Mountains tillsammans med Marfa Gliders. Egentligen är hela västra Texas perfekt för friluftsäventyr och road trips. På ena sidan ligger Marfas grässlätter och på den andra ligger mäktiga Davis Mountains, som tar andan ur halsen på vem som helst.

Du kan också besöka Balmorhea State Park som är ett av de största källvattenbaden i Texas. Här kan du simma och snorkla bland fiskarna. Om allt tittande mot skyn i förhoppningen av att få en skymt av Marfa-ljusen gett dig mersmak kan du besöka McDonald Observatory. Här finns många evenemang du kan delta i.

Sanningen finns absolut där ute. 

Karta