COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter De bästa weekendresorna för dig som behöver komma ifrån en stund

Alla artiklar

De bästa weekendresorna för dig som behöver komma ifrån en stund

“It’s Friday, I’m in love”. Det är några decennier sedan The Cure släppte den klassikern, men känslan är minst lika relevant 2020. Tänk på alla möjligheter veckoslutet för med sig; det finns så mycket du kan göra under en helg! Speciellt nu när storhelgerna är förbi och vi kommit tillbaka till verkligheten. Behovet att fly vardagen blir starkare… Och trots att det inte finns något rätt och fel när det gäller att disponera en välförtjänt ledighet. Så kan en weekendresa vara precis den kur som doktorn (eller The Cure) föreskriver.

När tiden är knapp blir det ännu viktigare att välja rätt destination för din weekendresa. En weekenresa är ju ett bra sätt att komma bort en stund. En plats som ligger förhållandevis nära är idealet. Helst inte längre bort än en kort flygresa eller en tur med färjan). Det behöver ju inte vara en storstad heller. Även om New York skulle ligga nästgårds, vore det knappast möjligt att göra ”staden som aldrig sover” genom att försöka ta in allt på en enda helg! Kanske är det möjligheter för både sightseeing och äventyr. Men också för att slappna av och ta det lugnt, som är det allra viktigaste för en weekendresa. Vi tror att de fyra destinationerna nedan erbjuder allt du behöver. 

Århus, Danmark

Missförstå oss inte: Köpenhamn är lika ljuvligt som nära, men Århus, Danmarks näst största stad, är en riktig pärla för den som vill komma iväg över helgen för den där härliga weekendresan. Till att börja med är det litet. Det känns mer som en levande stadsdel än en hel stad. Och eftersom allting samlats inom gångavstånd, känns en weekend som precis lagom tid för utforskning!

Arkitektur

Promenera runt hamnen eller längs kusten. Se hur banbrytande arkitektur samexisterar harmoniskt med stadens äldre delar. Isbjerget i Århus Ø är ett utmärkt exempel på avancerad arkitektur. De vita, asymmetriska takåsarna reser sig i udda vinklar och får bostadshuset att påminna om ett isberg. Men om du vill mer än att njuta av design, du är kanske också en kulturälskare av rang, så är det ett måste att besöka ARoS Aarhus Kunstmuseum. Ett museum som visar allt från futuristiska installationer till 1800-talskonst året om. Det är också ett perfekt sätt att se staden med rosenskimrande blick. Bokstavligen är ”regnbågen”, högst upp i muséet, ett panorama i helcirkelformat. 150 meter gångväg under vilken du får tillfälle att se Århus alla vinklar — och ta fantastiska bilder. 

Det gamla Århus

Men Århus handlar inte bara om det samtida. För den som är en gammal själ kan ett besök på Den Gamle By, Århus gamla stads friluftsmuseum vara en tidsresa. Det tar dig tillbaka till hur livet i Danmark kunde te sig år 1700. Se till att kolla in deras schema för 2020 års promenader och event. En tripp till Marselisborgs slott, den danska kungafamiljens sommarresidens, är också väl värd att ta. Om inte annat så för att beundra drottningens rosenträdgård. Och om du vill dyka ner i stadens matkultur så är Aarhus Street Food Market öppen varje dag, från 11.30 till 21.00. På helgerna stannar de kvar ännu lite längre.

Tivoli

Ett tips for dig som reser med barn: nöjesparken Tivoli Friheden. Detta är en riktig humörhöjare för de yngre. Bokstavligen, här hittar du några av världens högsta fritt fall-attraktioner. Och vad är väl en weekend utan hisnande upplevelser?

Kristiansand, Norge

Vår granne i väst saknar verkligen inte pittoreska besöksmål för en weekendresa (eller två)! Och även om Oslo är en väldigt cool huvudstad med livskraftig arkitektur och restaurangscen, kan det också vara ett lite för uppenbart val för många som reser. Vi föreslår att du tar dig lite längre söderut istället, till Kristiansand. Norges femte största stad ligger på lagom avstånd för en weekendresa. Den är betydligt mera avslappnad, speciellt om du tar med dig barnen. 

Vattenlek

Varför inte börja dagen med att sakta promenera genom gamla stan (som funnits här sedan 1641). Leta dig fram till Bystranda, Kristiansands badstrand som fått Blå Flagg. Visst, det är fortfarande alldeles för kallt för att ens tänka tanken att slänga sig i vattnet. Om du packat baddräkten får du nytta av den på Aquarama istället. Ett bad och spa som ligger alldeles vid stranden. Efter ett besök i eukalyptusbastun kommer du känna dig som ny igen. Efter det kan det vara läge att ge sig på fisk och skaldjursmarknaden på Fiskebrygga. Där hittar du pinfärska råvaror, direkt ur båten. Eller spendera en eftermiddag i en av Kristiansands många parker. Dyreparken, till exempel, är en av Norges största djur- och vattenparker, och den ligger bara 11 km från stadskärnan. 

Lillesand

Lite längre bort, men väl värt resan, ligger Lillesand, där du kan besöka Bronseplassen. En rekonstruerad Vikingabosättning (öppen på helger mellan 12:00 och 15:00). Här kan du promenera i en urtida labyrint, åka med en vikingabåt, eller prova på bågskytte. Det blir tveklöst en oförglömlig helg, speciellt om du gillar historia (eller är ett fan av den norska serien ”Beforeigners”)!

Rovaniemi, Finland

Om du fortfarande inte vill släppa taget om julhelgerna kanske en weekendresa mot norr, till jultomtens hemtrakter, är precis vad du behöver! Januari i Rovaniemi är alltjämt polarnattssäsong. Helt utan sol och med temperaturer neråt 30 grader kallt. Med det sagt, det finns många äventyr att ge sig ut på…först och främst skidåkning. Med skidanläggningar så nära som 4 km från stadskärnan, har du oräkneliga alternativ. Oavsett om du föredrar slalom, längdskidåkning eller snowboard. Skidanläggningen Ounasvaara till exempel, är öppen mellan 10:00 och 17:00 på helgerna. De har har backar som passar alla, nybörjare såväl som proffs. 

Museum

Gillar du inte skidåkning? I så fall kan du besöka Arktikum, ett museum och science center. Där du får ta del av platsens historia och kultur. Arktikum har också en inglasad park intill floden Ounasjoki: kanske kan du beundra norrskenet genom taket!

Rensafari

Självklart vore det inte Rovaniemi om det inte fanns ett rensafari som tar dig till  jultomtens hemby. Där är det jul året om. Du kan också besöka en husky farm, och utforska finska Lappland på hundsläde. Eller varför inte flyta omkring i en frusen arktisk sjö (oroa dig inte, du får låna en torrdräkt)!

Hungrig?

Efter alla aktiviteter i kylan är det oundvikligt att du blir hungrig under weekendresan. Lyckligtvis erbjuder Rovaniemi många riktigt bra restauranger där du kan provsmaka den finska matlagningskonsten. Monterosa och Nili är utmärkta val för att testa klassiker som renkött på två olika sätt. Monterosa erbjuder en meny för 54 euro per person och lokalt plockad svamp. Nilis Porcini Kuksa har serverats sedan 2006. 

Tallinn, Estland 

En weekendresa till en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa? Det låter som en utmärkt plan! Gamla Staden i Tallinn finns på Unescos världsarvslista och blir med all sannolikhet själva epicentret för din resa. Ta en sväng genom de smala, vindlande stråken och beundra de färgglada fasaderna kring Rådhustorget som funnits här sedan 1404. Föredrar du ett panorama över staden kan du klättra upp i tornet på Sankt Olavs kyrka. En gotisk 1500-talskyrka (öppen från april och framåt). Eller varför inte ta dig upp på Domberget? Där kan du beundra Dombergets slott, med sin rosa barockfasad, som nu huserar det Estländska parlamentet. Ett annat måste är rysk-ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen, vars klockspel bestående av elva klockor ekar genom staden. 

Utsikt

Men Tallinn är inte bara förankrat i sitt medeltida förflutna. Om du besöker Tallinns tv-torn, Tallinna Teletorn. Som inte bara är Estlands högsta byggnad, kan du bekanta dig med det moderna Estland. Bland annat genom en interaktiv virtual reality-utställning. Den magnifika utsikten övers staden är som gräddet på moset. 

Mat

Tallinn har en uppsjö fantastiska restauranger, och många av dem finns i Gamla Staden. Du hittar dem också i Kalamaja (fiskhuset), den kreativa och unga stadsdelen i nordväst. En lokal favorit är Põrgu, lite undanskymt belägen i en källarvåning intill Alexander Nevskij-katedralen. Här kan du avnjuta borsjtj, den ryska rödbetssoppan, och ett utmärkt urval av öl på fat. Vill du äta mer exklusivt finns restaurangen på bottenvåningen av CRU Hotel. Där du kan njuta av en meny som innefattar färsk hälleflundra och krispig aubergine.

Vi hoppas att vi har kunnat inspirera dig att packa resväskan och planera din nästa spännande weekendresa!