Nyheter De 12 mest natursköna platserna för en semester i Norge

Alla artiklar

De 12 mest natursköna platserna för en semester i Norge

Semestern i Norge spenderas bäst i den friska luften. Här väntar bergiga vandringsleder, branta fjordar och kristallklart vatten. Låt dig förtrollas av Norges skönhet!

Sök flyg till Norge

1. Utforska Geirangerfjorden

Vandring och bergsklättring hör till de mest populära sporterna i Norge – inte konstigt när man tittar på det fascinerande landskapet vid Geirangerfjorden. Prova gärna följande sträcka: Ta dig med båt från byn Geiranger till den väg som leder till den historiska gården Skageflå. Längs med vägen får du den bästa utsikten över det intilliggande skär i fjordens vattenfall som kallas ”sju systrarna”.

Hämta vår gratis app
Geirangerfjord

2. Vandra upp för Preikestolen

Förutom Gerigangerfjorden hör även Lysefjorden till listan över semesteralternativ för den aktive Norgeresenären. Efter en kort promenad och lite klättring når du Preikestolen, en mer än 600 meter hög och brant klippa vid kanten av fjorden. Den som klarar utmaningen att ta sig upp, kan njuta av den underbara utsikten över Lysefjord och de omgivande bergen.

3. Fiska i Lofoten

Att Norge är en favorit bland sportfiskare blir extra tydligt på de 80 öarna i Lofoten. I synnerhet från januari till april, som är den bästa tiden att fiska torsk, kryllar det av sportfiskare i skärgården i den norra delen av landet. Men fiskrika vatten lockar inte bara fiskare utan också fascinerande havsdjur som gärna ansluter sig till en båttur, har du tur kan du till och med träffa på späckhuggare.

4. Slå läger i Rondane National Park

Du som gillar kombinationen sport och natur bör planera in ett besök i nationalparken Rondane. Parken ligger cirka 200 kilometer norr om Oslo och erbjuder många attraktiva leder för vandrare och längdskidåkare. En trevlig aspekt är att du slå upp ett tält nästan var som helst i Rondane.

5. Slappna av vid Oslofjorden

Området runt Oslofjorden är den idealiska platsen för att varva ner, antingen genom en lång promenad eller en avslappnad cykeltur. Här möts du av täta skogar, klara sjöar och snabbt strömmande vattendrag. Besök gärna staden Sarpsborg som har ett vattenfall i centrum.

6. Ta en tågresa till Kjosfossen

Efter besöket i Sarpsborg blir du kanske sugen på att se fler vattenfall i Norge? Då ska du resa till kommunen Aurland och därifrån ta dig vidare med Flåmsbana, från staden Flam till Myrdals station. Du passerar inte bara 20 tunnlar under tågresan, du får också en fantastisk utsikt över de omgivningen och de trädtäckta bergen. Tåget tar en kort paus i Flåm, så att passagerarna kan ta en bild av det mäktiga vattenfallet Kjosfossen.

7. Paddla kajak genom Geirangerfjorden

Geirangerfjorden kan utforskas inte bara till fots, utan även från vattnet. Vad sägs om en guidad kajaktur i Norges mest populära fjord och chansen att få uppleva den från en helt annan vinkel? Från vattnet får de branta klipporna, vattenfallen och de grönskande bergskedjorna en helt annan dimension och du kommer att känna dig väldigt liten..

Geirangerfjord

8. En stadstur i Bergen

Vad har en resa till Bergen att göra med de mest natursköna platserna i Norge? Svaret är enkelt, den norska staden med nästan 300.000 invånare är omgiven av sju berg. Ett av dessa är Fløyen som kan bestigas även av oerfarna vandrare. Vägen till toppen börjar i centrala Bergen och går genom smala gator som kantas av traditionella norska trähus. När du väl nåt toppen, kommer du att belönas med en utsikt som sträcker sig långt utanför stadens gränser.

Bergen

9. Njut av lugnet i Nærøyfjorden

För de som reser till Norge och vill komma bort från vardagen finns det ingen bättre destination än Nærøyfjorden. Fjorden är sedan 2005 listad som ett världsarv och erbjuder en speciell idyll långt från civilisationen. Om du vill upptäcka området kring Nærøyfjorden finns det en mängd olika alternativ att välja mellan: vad sägs om att ta en tur på stigarna här som leder genom smala bergspass till bergssluttningar med vattenfall och till och med glaciala landskap.

10. Beundra norrsken i Tromsö

Även om du aldrig kan få en hundraprocentig garanti på att du kommer att få se ett norrsken är sannolikheten för det störst i Tromsö som ligger i de norra delarna av landet. Under perioden från november till mars är chansen stor att få bevittna det spännande skådespelet på natthimlen.

Tromsö

11. Upptäck den norra delen av landet med hundsläde

Orörda snölandskap, solsken och isande vindar väntar när du utforskar norra Norge med hundsläde. Välj bland städer som Bardufoss och Finnmark Lakselv som utgångspunkt för de guidade turerna som anordnas i form av allt från korta utflykter till flerdagarsexpeditioner.

Hundsläde

12. Klättra upp till ”Trolltungan”

Du bör vara en erfaren vandrare för att ta dig upp till Trolltungas platta kant, som faktiskt påminner om en stor tunga och som endast kan nås till fots. Promenaden, som är på cirka två mil, må vara tuff, men vyerna är värda besväret. Eftersom du får avsätta en heldag för att klara av vandringen gör du klokt i att kolla upp väderprognosen i förväg.

Trolltunga

Redo att börja ditt Norgeäventyr?

Behöver du mer reseinspiration?

Nordens 10 mest magiska platser

10 magiska platser i Sverige

Vandringsresor: 7 fantastiska sträckor för dig som vill vandra i Norge

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.