Nyheter Budgetresenärens guide till Europa

Alla artiklar

Budgetresenärens guide till Europa

Februari är officiellt här och storhelgerna är officiellt över. Du vill förstås inte släppa taget om alla blinkande juldekorationer men du är samtidigt lite lättad att du inte behöver använda dina surt förvärvade slantar på fler julklappar. Nu är det hög tid att återta kontrollen över dina finanser och lägga dina pengar på sådant som ger dig glädje. Och inget gör en väl gladare än att resa!

Det finns i och för sig ett problem: på grund av julens alla utgifter är plötsligt resebudgeten väldigt väldigt begränsad men du får förstås inte låta dig hindras av en sådan petitess! Februari är en jättebra månad för billiga flygbiljetter. Europa dignar lyckligtvis av destinationer som passar en budgetresenär. Här nedanför har vi samlat fyra utmärkta, budget-vänliga resmål i Europa och dessutom goda råd om hur du får ut mest av din vistelse – utan att bli ruinerad.

Polen

Polen är en perfekt destination för budgetresande året om och du kan hitta många billiga flyg från Sverige. Landet på andra sidan Östersjön kombinerar häpnadsväckande medeltidsarkitektur, andra världskrigshistoria och rustik matkultur. Inträden till landmärken och museum är endera gratis eller prismässigt väldigt rimliga. Trots att flera av de här platserna är dystra, som Auschwitz eller Exploseum, den av nazisterna övergivna sprängmedelsfabriken som grundades av Alfred Nobel och nu fungerar som museum, så är de fascinerande historielektioner du inte bör missa.

Betydligt mindre dystra är de många vackra städer och platser du kan besöka i Polen. Krakow, till exempel, med sina slott och underjordiska ruiner, förenar den gamla världens charm med ett levande nattliv. Den lite mindre staden Wroclaw kan skryta med fantastisk arkitektur och kuststaden Gdansk vars gamla stadsdel är full av pittoreska små hantverksbutiker.

Om du letar äventyr i naturen så är Białowieżaskogen, vid gränsen mellan Polen och Vitryssland, ett av UNESCOs världsarv och den enda platsen i Europa där visenter lever i det vilda. Du kan också fotvandra eller åka längdskidor i Tatra National Park

När alla aktiviteter till slut gjort dig hungrig är det lätt att hitta autentiska polska maträtter för runt femtiolappen och en öl kostar dig 20 kr.

England

Oavsett hur du känner inför Brexit så är en sak säker: det har aldrig varit billigare att resa till England. Det här kan alltså vara din bästa chans att upptäcka en destination som annars inte är särskilt billig. Visst kommer det kosta en slant att shoppa och äta i England. Så är det bara. Men å andra sidan finns det väldigt mycket kultur som du kan del av gratis. För budgetresenären är det nyckeln till en lyckad semester.

National History Museum, i London, kan du beundra artefakter från hela världen, som Rosetta-stenen till exempel. National Gallery har mer än 2000 målningar från medeltiden och framåt att upptäcka. Och på British Library kan du fascineras av historiska manuskript, från Magna Carta till Shakespeares pjäser. Sedan finns givetvis Tate Modern, det gamla en elverket som transformerats till ett centrum för modern och samtida konst. 

Bortsett från dussintalet museum, gallerier och historiska hus med fritt inträde, är också tillgången till gratis guidade turer stor. Detta beror på att många engelsmän är passionerat intresserade av sin egen historia, något de gärna delar med sig av till turister. Du kan exempelvis ta en guidad tur genom Bath, en av världens äldsta städer, eller vandra i Tolkiens fotspår, med en gratis rundtur i hans hemstad Birmingham.

Beroende på vädret finns också massor av saker att göra utomhus, allt från en picknick med utsikt längs North Yorkshire-kusten till musikfestivaler med gratis inträde, som Bandstand Sunday Sessions i Portsmouth. Och om du vill spara på maten så finns gatukök och street food, från fish and chips till etnisk mat i alla former, till priser runt 65-85 kr.

Frankrike

Frankrike är ännu ett “vanligtvis dyrt” resmål som lyckades slå sig in på den här listan eftersom det finns så många billiga flyg dit den här tiden på året. För en budgetresenär så erbjuder Frankrike, precis som England, många kulturattraktioner som är kostnadsfria. Musée d’Art Moderne de Paris är ett bra exempel, liksom Jardin du Luxembourg. Här kan du vandra bland orkidéer och rosor, besöka växthusen och lära dig allt om biodling, alldeles gratis.

Paris erbjuder också en mängd rundturer som är gratis, med fokus på allt från gatukonst runt Canal St. Martin till promenader längs Seine i takt med solnedgången och testa rundturer för foodies i Le Marais. Maten kommer förstås vara lite dyrare i Frankrike. Kanske är gatumaten i områden som Quartier Latin din bästa chans att hitta billig och spännande mat? Närvaron av alla studenter garanterar bättre priser och du kan få en crépe för 50 kr.

En sak du kan tänka på är att när det gäller ett turistmål som Frankrike, som är så populärt året om, är att skippa de mest “turistiga” sakerna. Till exempel kan du välja bort att köa i timmar och betala 277 kronor för att komma till toppen av Eiffeltornet, istället kan du promenera i Place du Trocadéro och njuta av vyn över tornet där istället. Det är iallafall vad de flesta Pariserborna gör. Och om du längtar efter att se staden uppifrån bör du ta dig till Basilica du Sacre Coeur, högst upp på den 180 m höga Montmartre, inträdet är fritt och utsikten fantastisk.

Frankrike är ju inte bara Paris, utan hem för många vansinnigt vackra platser du kan besöka gratis. Den medeltida staden Carcassonne är ett exempel, liksom katedralen i Reims i Champagneregionen, där kungarna brukade krönas. När det gäller Versailles så har trädgården fritt inträde, men för att få komma in i slottet gratis måste du vara under 26 år och EU-medborgare.

Grekland

Välsignat med ett milt medelhavsklimat och närmast outtömligt solsken är Grekland ett resmål som gör sig utmärkt att besöka året runt. Men precis som med Frankrike är Grekland också en av de platser där du bör försöka undvika turistfällorna, som kan kosta betydligt mer än de smakar. Om du reser med liten budget gör du bäst i att undvika öarna, där boende och mat är onödigt dyrt även på vinterhalvåret.

Så…vad kan du göra i Grekland istället för att båtluffa? Oroa dig inte! Det Grekiska fastlandet har massor att erbjuda! Till att börja med är huvudstaden Aten som är en levande historielektion. Även om du vill slippa betala 200 kr för inträde till Akropolis, blir du bokstavligen omringad av antika ruiner bara genom att ta en promenad i Thiseio-kvarteret och längs gatan Dionysiou Aeropagitou. Du kan också bevittna vaktbytet som sker en gång i timmen på Parlamentstorget och ha picknick i National Garden som ligger alldeles bakom parlamentsbyggnaden. Aten är generellt en billig stad, även de muséer som tar inträde är snälla mot din budget. När det gäller maten kan du hitta traditionell grekisk street food (souvlaki, som är en sorts kebab på fläskkött) för ungefär 30 kr till exempel. Du kan också njuta av en drink på en Atens många barer för mellan 40-70 kronor,. 

Längtar du efter vacker natur och ändlösa stränder? Åk till Peloponnesos. Nafplio, Greklands tidigare huvudstad, är en pittoresk stad med venetiansk arkitektur och en perfekt bas för utforskningen av området. Se till att besöka den antika teatern i Epidaurus och det antika palatset i Mykene. Inträdet ligger mellan 100-150 kronor, men de här antika underverkan är definitivt värt både dina pengar och din tid.

Stränder finns ett dussintal att välja på och det är gratis att bada där. Kanske är de som ligger i södra änden av  Peloponnesos allra bäst, i Gytheio och Elafonisos, där de ljusa stränderna känns nästan karibiska. Inte illa för en budgetresenär!

Karta