Nyheter Besöka Umeå: saker att göra, se och uppleva

Alla artiklar

Besöka Umeå: saker att göra, se och uppleva

Ska du besöka Umeå? Kolla in vår guide till saker att göra, bästa hotellen att bo på och matställena som du inte får missa.

Bästa tiden att besöka Umeå

Umeå lockar besökare året om. Sommaren är dock lite av en högsäsong för den som vill besöka Umeå, i synnerhet om du uppskattar naturupplevelser. I Umeå kan du nämligen uppleva allt från härliga vandringsleder till spännande grottor och vattenfall.

Vill du bara njuta av den härliga luften; ta med en picnic korg och hitta en mysig plats att sitta på (vi lovar att det finns massor!). Sedan kan du njuta av kaffet och uppleva allt fantastiskt naturen har att erbjuda.

Flest soltimmar kan du njuta av under perioden maj till juli, som också är de månader då det regnar minst. Vill du ha värme är Juli den varmaste månaden med medeltemperaturer på runt 20 grader.

Hämta Skyscanner-appen

Naturupplevelser i Umeå

För dig som älskar natur och ska besöka Umeå väntar en magisk upplevelse. Umeå har en fantatisk natur och ett stort utbud av utflyktsmål och utomhusaktiviteter. Under sommaren kan du till exempel hänge dig åt forsränning, vandring eller kajakpaddling.

Ett besök på Holmön och Stora Fjäderägg är också två populära sommaraktiviteter i naturskön miljö. Stora Fjäderägg är ett cirka 1,8 x 1,3 km stort skär i Holmöskärgården som betraktas som historisk mark. Detta var tidigare ett centrum för fiske och säljakt.

Vill du vandra i Umeå finns det gott om leder att välja mellan, två av de mest populära är Tavelsjöleden och Isälvsleden. Tavelsjöleden, som är drygt fyra mil lång, startar i centrala Umeå och bjuder på både fina utsikter och grottor.

Kulturupplevelser i Umeå

Tycker du om kulrur och ska besöka Umeå? Då har du valt rätt destination. Umeå är en fantastisk kulturstad med ett imponerande utbud av upplevelser för alla smaker.

Besök Robertsfors Bruksmuseum och bruksjärnväg, Vännäs Motormuseum eller varför inte Kvinnohistoriskt museum. Kvinnomuseet blev dessutom nominerat till Årets museum 2019. De skriver själva att museet är ” …plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden och tillsammans forma framtiden.”

Umedalens Skulpturpark är en skulpturpark i Umeå som har sitt ursprung i konstutställningen Umedalen Skulptur, som arrangerades första gången 1994. Sedan år 2000 arrangeras en tillfällig utställning vartannat år. Umedalens Skulpturpark är en av de främsta skulptursamlingarna i norra Europa och ett besök här är helt gratis.

Norrlandsoperan är ett annat måste för den kulturintresserade besökaren. Operan är ett scenkonsthus med en symfoniorkester och avdelningar för opera, dans, musik och konst samt verkstäder och ateljéer.

Umeå med barn

Du som ska besöka Umeå med barn kan se fram emot ett gediget utbud av roliga aktiviteter. Kommer ni hit under årets varma månader är ett besök på utomhusbadet Umelagun ett måste.

För dig med lite äldre barn, och ett äventyrssinne, rekommenderas forsränning. Forsknäckarna anordnar särskilda familjeturer på Vindeälven för äventyrslystna familjer.

Ett annat tips på utomhusaktiviteter för hela familjen i Umeå är en tur till Äventyrsstigen Nydala som är en drygt 800 meter lång skogsled med utmanande etapper.

För dig som ska besöka Umeå under vintern; missa inte en hundslädetur! Detta är en alldeles fantastisk upplevelse i denna speciella natur.

Bo i Umeå

För dig som ska besöka Umeå finns det gott om boendealternativ. Här kan du välja mellan allt från bekväma och moderna hotell i centrum till mer spännande boenden som exempelvis stugor placerade uppe i träd (Granö Beckasin).

Vill du bo unikt men lite mer centralt? I så fall rekommenderas Hotell Gamla Fängelset som är precis det som namnet antyder!

Tänk dock på att boka ditt boende i Umeå i god tid, i synnerhet om du planerar ett besök under sommarmånaderna. Testa Skyscanners hotellsökning för att hitta de bästa boendealternativen i Umeå.

Äta i Umeå

I Umeå satsar många restauranger på att servera lokala råvaror efter säsong. Passa på och upplev de lokala smakerna när du besöker Umeå! Prova rätter med exempelvis löjrom och hjortron, röding och ren eller älg.

Bland några av de högst rankade matställena i Umeå finns Köksbaren Umeå, Bistro Le Garage och Zillers Brasserie & Bar.

Ett annat tips är Gotthards Krog som är uppskattad för både sin goda mat, fina lokaler och trevliga atmosfär.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Redo att hitta billiga flyg?

Karta