Nyheter Besöka Luleå: saker att göra, se och uppleva

Alla artiklar

Besöka Luleå: saker att göra, se och uppleva

Planerar du att besöka Luleå? Kolla in vår guide till saker att göra, restaurangerna att besöka och de bästa hotellen att bo på.

Bästa tiden att besöka Luleå

Luleå bjuder på upplevelser året om och lockar därmed besökare under alla säsonger. Under vintern kommer många besökare till Luleå för att hänge sig åt vintersporter och under sommaren satsar många på naturupplevelser och aktiviteter i skog och mark.

Under sommarmånaderna kan du se fram emot temperaturer på drygt 20 grader. Juni är den soligaste, och torraste, månaden med 10 soltimmar om dagen. Januari och februari är kallast med temperaturer på uppemot minus 16. Det är också under dessa månader det faller mest nederbörd.

Naturupplevelser i Luleå

Luleå har ett fantastiskt utbud av aktiviteter för dig som gillar att vara ute i naturen. Här kan du bland annat uppleva norrsken, cykla på havsis, fiska och paddla i den vackra skärgården.

Under sommaren är det ljust dygnet runt, vilket gör det möjligt att hänge sig åt aktiviteter utomhus mitt i natten. Varför inte vandra eller paddla under midnattsljusets sken?

I Luleå finns det gott om vandringsleder i olika svårighetsgrad. Skärgårdsleden är en fantastisk upplevelse tillsammans med avstickare på naturstigar och fina naturupplevelser. En annan populär, men tuff, vandring går över klapperstensfälten på Bälingeberget.

Kulturupplevelser i Luleå

Luleå är en spännande stad att besök för alla med intresse för kultur och historia. Här finns bland annat Unesco-listade Gammelstads kyrkstad. De mer än 400 kyrkstugorna är världens största och bäst bevarade kyrkstad och ett av Luleås mest populära besöksmål. I kyrkstaden hittar du också en fantastisk medeltida stenkyrka.

Ett annat måste för den kulturintresserade besökaren i Luleå är en tur till Norrbottens Museum där man bland annat kan lära sig mer om både samisk och Norrbottnisk historia.

Luleå med barn

Den bästa lekparken i Luleå är naturligtvis den fantastiska naturen. Bälingeberget är ett lättillgängligt naturreservat med lämningar från avsmältningen av landisen med stora fält av klappersten. Kika på strandvallarna som anger havets olika nivåer. Här finns också grottor att utforska.

Du som ska besöka Luleå med barn under sommaren bör inte missa stadens fina badplatser. Gülzauudden, Storstrand och Klubbvikens Havsbad hör till några av de mest besökta. Det finns också ett flertal utomhusbad och badhus i Luleå. Sommaren är kort här men också fantastisk med de ljusa kvällarna – ett kvällsdopp med barnen kan bli en härligt äventyr.

Du som kommer hit med lite äldre barn kan välja mellan en rad roliga friluftsaktiviteter. Vad sägs till exempel om kajakpaddling, klättring eller den hisnande Höghöjdbanan?

Bo i Luleå

I Luleå finns ett flertal hotell med bra läge och prisklass. Vill du bo bekvämt i centrum är Clarion Hotel Sense ett utmärkt alternativ. Härifrån är det bara ett stenkast till Luleås utbud av shopping, nöjen och restauranger. Hotellet ligger dessutom bara cirka 15 minuter från Luleå Airport.

Vill du bo lite billigare, närmare naturen och ha nära till bad? I så fall är den mysiga stugbyn First Camp Luleå ett bra alternativ. First Camp Luleå ligger cirka 10 minuters bilresa från centrala Luleå.

Var du än väljer att bo i Luleå finns den vackra naturen runt knuten.

Äta i Luleå

I Luleå finns en levande matkultur och ett generöst utbud av bra restauranger. Många matställen satsar på lokala råvaror och smaker. Här serveras mycket vilt, färsk fisk, bär och svamp. Restaurang CG, Bastard Burgers och Hemmagastronomi hör till några av de mest populära matställena.

I Gammelstad kyrkby finns en av stadens White guide-listade restauranger; Kaptensgården. På Kaptensgården tillagas regionala smaker framför gästerna, en koncept som kallas Live cooking.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.