Nyheter Bästa skidorterna i Sverige

Alla artiklar

Bästa skidorterna i Sverige

Sugen på en skidsemester? Inte så långt ifrån dig, finns de bästa skidorterna i Sverige för dig att upptäcka och njuta av. På egen hand, tillsammans med någon fin person i ditt liv eller med hela familjen. Här är några av våra favoriter bland skidorterna i Sverige.

Hämta Skyscanner-appen

1. Åre

En av de bästa skidorterna i Sverige är helt klart Åre, som år efter år toppar listorna över besökarnas favoriter. Kanske är en av orsakerna bakom Åres framgång är att de har något för alla, oavsett om du kommit hit för att se på världscuptävlingarna, fira nyår, åka offpist, delta i en konferens med jobbet eller koppla av tillsammans med hela familjen i en lugn stuga.

Så tar du dig hit: Det är 61 mil från Stockholm till Åre och 108 mil från Malmö. Om du inte vill köra på egen hand, går det bussar och tåg hit. Du kan även flyga till Åre Östersund flygplats. Därifrån är de 8 mil till Åre.

Boende i Åre: I Åre finns allt du kan tänkas önska dig när det kommer till boende. Stora stugor, små stugor, moderna lägenheter och mysiga hotell. Vi gillar exempelvis Åregårdarna med lägenheter av hög standard mitt i centrum och med gångavstånd till backarna. Alla av lägenheterna har balkong eller altan och i närheten hittar du många mysiga restauranger och roliga barer.

Hitta billiga flyg till Åre Östersund Hitta bra boende i Åre

2. Funäsfjällen

En av grejerna vi gillar med Funäsfjällen och som gör platsen till en av de bästa skidorterna i Sverige, är att stället består av flera olika liftsystem som du kan ta del av med ett och samma liftkort. Området innefattar Kappruet, Funäsdalsberget, Tänndalen, Tänndalsvallen, Tännäskröket och Ramundberget. Briljant idé, tycker vi. Att ha 36 liftar och över 110 nedfarter att välja mellan är lyxigt, enligt oss. Här finns även ett av världens längsta pistade spår för längdskidåkning.

Så tar du dig hit: Kör du söderifrån och kör via Stockholm är snabbaste vägen att ta sig till Funäsfjällen att köra via Hudiksvall, Ljusdal och Sveg. Du kan även ta tåget eller buss eller flyga till Röros eller Sveg. De är de närmsta flygplatserna på cirka 10 mils avstånd.

Boende i Funäsfjällen: Det finns gott om boende av alla möjliga slag i Funäsfjällen. De allra flesta hyr stugor i området, men det finns även lägenheter och hotell. Ett perfekt boende för både stora och små sällskap är exempelvis Prästgården i Funäsdalen. Det ligger mitt i Funäsdalens by och det är ändå nära till backarna.

Hitta billiga flyg till Sveg Hitta bra boende i Funäsdalen

3. Kläppen

En annan som helt klart kvalar in på listan över de bästa skidorterna i Sverige är Kläppen Snowpark i Sälen, som både är populär bland barnfamiljer och världsstjärnor. Många av deras nedfarter är gröna och blå och liksom roliga och kuperade som ger sug i benen. Här finns såklart även svarta och röda pister, som brukar få högt betyg bland ställets alla snowboardåkare.

Så tar du dig hit: Till Kläppen från Göteborg är det 47 mil och från Stockholm 41 mil. Från Malmö 74 mil. Det går bussar, tåg och flyg hit. Den närmsta flygplatsen är Mora-Siljan flygplats. Den ligger 9 mil från Kläppen och det går bussar dit.

Boende i Kläppen: Det finns hus och stugor att hyra i kläppen, även en stor campingplats med husvagnar för dig som söker billigare boende. Vill du bo så centralt som möjligt med ski in och ski out, rekommenderar vi dig lägenhetsboende Gullbrändan.

Hitta billiga flyg till Mora-Siljan Hitta bra boende i Kläppen

4. Vemdalen

Är ni en barnfamilj med allt från nybörjare till medelgoda och avancerade skidåkare, kan Vemdalen vara ett bra alternativ för er. Anläggningen som flera gånger röstat fram till att vara en av de bästa skidorterna i Sverige har ett barnanpassat skidområde men även utmanande svarta pister och skidåkning för alla typer av åkare.

Så hittar du hit: Till Vemdalen kan du ta dig med tåg, bil, buss och flyg. Från Malmö med bil är det cirka 89 mil. Från Göteborg 65 mil och Från Stockholm 49 mil. Bussbolaget Härjedalingen trafikerar på sträckan och det går direkttåg från Stockholm och Malmö till Östersund och Röjan. Från stationen till Vemdalen tar du dig sedan med lokalbussen Snöpendeln. Vill du flyga hit, är närmaste flygplatser är Åre Östersund flygplats och Härjedalen Sveg. Från bägge går sedan transferbussar och taxibilar till Vemdalen.

Boende i Vemdalen: Oavsett om du är ute efter ett lyxigt spa, mysiga fjällstugor eller moderna lägenheter och billigare campingplatser med husvagnar finns det till ditt förfogande i Vemdalen. Lägenheterna och campingen är det lite mer enklare alternativet och stugorna praktiska om du vill sköta din egen matlagning. Om du helt vill koppla bort från vardagen och lyxa till det är Storhogna Högfjällshotell populärt och omtyckt på grund av dess fina spa och soliga terasser.

Hitta billiga flyg till Åre Östersund Hitta bra boende i Vemdalen

5. Lofsdalen

En annan populär skidanläggning bland barnfamiljer är Lofsdalen med sina 25 nedfarter och långa längskidningsspår. Lofsdalen är inte en av de skidorterna i Sverige som erbjuder party och after-ski, utan detta är en avkoppling och skön plats i fjällen där du kan njuta av miljön, lugnet och ditt sällskap. Dessutom är anläggningen känd för sin goda service.

Så tar du dig hit: Många kör till Lofsdalen. Från Malmö är det 88 mil. Från Göteborg 61 mil och från Stockholm cirka 50 mil. Du kan även ta bussen hit eller tåget och flyget till Sveg, som är den närmsta flygplatsen.

Boende i Lofsdalen: I Lofsdalen kan du bo i lägenheter, på hotell och i stugor men även i billigare vandrarhem och på campingplatser. Vi gillar Fjällterassen som har fina och rymliga lägenheter till uthyrning i närheten av backarna. Perfekt för barnfamiljer.

Hitta billiga flygbiljetter till Sveg Hitta bra boende i Lofsdalen

6. Kittelfjäll

Söker ni lite mer spänning, åk till Kittelfjäll med sina häftiga raviner som löper längs med hela berget och gör skidåkningen utmanande och med bra off-piståk mellan nedfarterna. Stället är inte så känt än, men blir populärare för varje år. En stor fördel är att det här oftast finns mycket snö och att terrängen är annorlunda och rolig.

Så tar du dig hit: Kittelfjäll ligger i närheten av Wilhelmina, cirka 80 mil från Stockholm. Hit kan du ta dig med både buss och tåg till Wilhelmina för att sedan fortsätta med transfer med buss. Om du vill flyga gör du även det till Wilhelmina och tar sedan en transferbuss till Kittelfjäll. Det är en bilresa på cirka 1,5-2 timmar.

Boende i Kittelfjäll: I Kittelfjäll kan du bo på camping, i enklare familjestugor, på vandrarhem, på hotell eller i lägenheter. Det finns både stugor som passar ett stort gäng och en mindre familj och i olika prisnivåer. Vissa stugor ligger nära backen, andra nära naturen på annat sätt. Vi gillar Kittefjälls värdshus med bar, rum och matsal. Här har du Ski in-Ski Out läge och kan välja att både frukost och middag ingår i ditt boende.

Hitta bra boende i Kittelfjäll Hitta flyg till Wilhelmina

7. Orsa Grönklitt

En bra och barnvänlig anläggning som hör till en av de bästa skidorterna i Sverige är Orsa Grönklitt som också är känd för att erbjuda bra längdskidåkning. Här finns 10 mil längdskidspår och 23 pister att kasta sig ut för. Orsa har dessutom bra rykte och är välkänd för sin goda service. I närheten ligger även Orsa Rovdjurspark, som brukar gå hem bland barnen när de tröttnat på skidåkningen.

Så hittar du hit: Orsa Grönklitt ligger 30 mil norr om Stockholm och hit kan du köra med egen bil eller åka buss. Du kan även ta tåget till Mora eller flyg till Mora och därefter åka transferbuss till skidanläggningen.

Boende i Orsa Grönklitt: Är du ute efter en mysig stuga nära naturen? Eller en praktisk och modern lägenhet nära backen. Oavsett, finns allt detta i Orsa Grönklitt och även stugor i alla former och hotell. Det finns även enklare vandrarhem för dig som reser med lite mindre budget. Vandrarhemmet Orsa ligger i direkt anslutning till backar och spår och har enkla och fina rum och gemensam bastu.

Hitta billiga flyg till Mora-Siljan Hitta bra boende i Orsa Grönklitt

8. Hemavan Tärnaby

Har du hört talas om Ingmar-backen och Anja-backen? Det är här i Hemavan Tärnaby som dessa två legendariska åkare lärde sig att skida. Området omfattar två snowparks, 5 liftar, 15 nedfarter och en skicross-arena. Framförallt snowboard-åkare älskar detta ställe! Anläggningen brukar dessutom ofta beskrivas som barnvänlig med god service i fin fjällmiljö. Och det bästa av allt, du kan flyga hit till Hemavan flygplats som ligger mitt i byn.

Så hittar du hit: Med bil eller buss åker du E12 från Umeå längs med ”Blå vägen”, en av Skandinaviens absolut vackraste sträckor till Hemavan Tärnaby. En bilresa från Stockholm tar cirka 14 timmar. Du kan även flyga hit och flygplatsen Hemavan Tärnaby ligger enbart 18 kilometer från skidbackarna. Dit kan du ta dig med taxi som du kan beställa på förhand.

Boende i Hemavan Tärnaby: Du kan bo i lägenhet, i stuga eller på hotell i Hemavan Tärnaby. Vad du väljer är beroende på vad du är ute efter. Det finns stugor och lägenheter med självhushåll och hotell med alla bekvämligheter som ligger mitt i skidområdet. Om du är ute efter så kort avstånd som möjligt till backarna kan Hemavans högfjällshotell vara något för dig. Det har fina rum, sprakande brasor, en mysig lobby, en bra restaurang och pool och bastu i anslutning till hotellet.

Hitta billiga flyg till Hemavan Tärnaby Hitta bra boende i Hemavan Tärnaby
Karta

Läs mer:

Trenddestination 2019: 5 anledningar att besöka Turin

Älskar du italiensk mat? Här är de 12 bästa restaurangerna i Rom

En guide till Norges vackraste fjordar

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.