Nyheter Bästa skidorterna i Norge

Alla artiklar

Bästa skidorterna i Norge

Vårt kära grannland Norge har otroligt många bra skidorter att välja mellan för dig som letar efter ett vintrigt äventyr, men ändå vill skidsemestra i närregionen. De flesta av oss har hört namnen stora skidorter i Norge såsom Trysil, Hemsedal, Geilo och Kvitfjell, men det finns även flera mindre kända där du ofta kan uppleva det samma men till billigare priser. Här är några av våra favoriter.

Hämta Skyscanner-appen

1. Trysil

Trysil är en av de mest kända av alla skidorter i Norge och det är av en anledning. Anläggningen ligger i framkant och håller mycket hög klass på både nedfarter och liftar. Här finns allt från stora barnområden till pister för mer utmanande skidåkning. En anläggning helt klar för alla där ingenting kommer att fattas dig. Det enda invändning är prisläget, som ibland kan kännas lite saftigt. Däremot får du absolut ut mycket för pengarna.

Så tar du dig hit: Det är cirka 48 mil mellan Stockholm och Trysil och cirka 50 mil mellan Göteborg och Trysil. Om du inte vill köra hela biten själv, kan du antingen flyga till Oslo eller till Mora-Siljan. Från Oslo är det tre timmar till Trysil med bil eller buss. Från Mora tar det även cirka tre timmar att ta sig till Trysil, bilvägen.

Boende i Trysil: I Trysil finns många stugor att välja mellan i alla priskategorier, från enkla stugor till lyxiga. Det finns även lägenheter att hyra nära backen och hotell med ski in/ski out. Ett populärt är Radisson Blu Resort med flera mysiga restauranger och ett stort pool-område före hela familjen.

Hitta billiga flyg till Mora-Siljan Hitta hotell i Trysil

2. Hemsedal

En annan stor och välkänd anläggning när det kommer till skidorter i Norge är Hemsedal som har så många som 24 liftar och 51 pister. Bergstopparna är höga här för att vara Norden och snön ligger med allra största säkerhet på marken från november till maj. Anläggningen känns väldigt modern och stugor och hotell håller hög kvalité. Dessutom ordnas många familjeaktiviteter vid sidan om backarna såsom hundspannåkning och skoterturer. Närmsta flygplats är Oslo.

Så hittar du hit: Från Göteborg är det 49 mil att köra till Hemsedal och från Stockholm 72 mil. Vill du inte köra hela biten, kan du flyga till Oslo. Därifrån tar det 3,5 timme att ta dig bilvägen till Hemsedal.

Boende i Hemsedal: I Hemsedalen har du fina, praktiska lägenheter och en hel uppsjö av stugor att välja mellan. Både stora stugor som rymmer flera familjer och mindre för den mindre familjen. Är ni istället ute efter ett bekvämt boende nära backarna, är Alpin Lodge Hemsedal ett omtyckt boende med både rum och lägenheter och med bar, restaurang och även skiduthyrningen i samma byggnad.

Billiga flyg till Oslo Hitta ditt boende i Hemsedal

3. Hafjell

Enbart cirka 15 kilometer från Lillehammer ligger Hafjell med fantastiska skidbackar. Det var här som storslalom och slalom hölls under OS 1994 och snökanoner ser till att här finns snö hela vintern. Det bästa av allt är att alla backar i Hajell ligger på solsidan och även rätt så mycket i lä för kyliga vindar.

Så tar du dig hit: Från Karlstad är det 36 mil till Hafjell och från Stockholm 68 mil och från Göteborg 53 mil. Vill du flyga en del av sträcken är det Mora-Siljan som är den närmsta flygplatsen. Därifrån tar det cirka 4,5 timme att ta er med bil eller buss till Hafjell.

Boende i Hafjell: Stugor och övernattningslägenheter håller god standard och ligger nära backarna. Många stugor är stora och kan rymma flera familjer. Lägenheterna är moderna. Både lägenheterna och flera hotell ligger nära backarna med fin utsikt över Hafjell och Gudbrandsdalen. Några populära lägenheter som ligger precis intill backarna är Alpin Apartments Solsiden. De är stora och rymliga och har alla egen bastu.

Hitta billiga flygbiljetter till Mora-Siljan Hitta boende i Hafjell

4. Geilo

En riktigt veteran bland skidorter i Norge är Geilo som faktiskt hör till en av de äldsta anläggningarna i Norge med sina 40 pister och fyra terrängparker. För den skull är Geilo absolut inte omodern utan den har hängt med under åren och är framförallt en familjevänlig skidanläggning med bra skidskolor och aktiviteter för barn. Det finns dessutom nedfarter i alla svårighetsgrader, så att även de familjemedlemmar som gillar mer utmanande skidåkning håller sig nöjda.

Så tar du dig hit: Geilo ligger mellan Oslo och Bergen på Norges västkust och du kan köra hela vägen hit, ta buss, tåg eller flyga till Oslo och därifrån köra eller ta tåget vidare till Geilo. Tågresan eller en bilresa från Oslo till Geilo tar cirka 3,5 timme.

Boende i Geilo: Det finns mycket att välja mellan när det gäller boende i Geilo. En favorit är Bardøla Høyfjellshotell, som enbart ligger 700 meter från Slaatta Skidcenter. De har förutom fina rum, två bra restauranger och en stor inomhuspool.

Hitta billiga flyg till Oslo Hitta bra boende i Geilo

5. Kvitfjell

En av de skidorter i Norge som öppnar först varje år är Kvitfjell, strax norr om Lillehammer. Detta är för att snökanonerna täcker så mycket som 85 procent av pisternas snö. Snökanonerna gör ett bra jobb här och anläggningen är modern så backarna håller ändå hög kvalité och erbjuder allt från svarta pister till nedfarter som passar nybörjaren. Många snowboard-åkare gillar även Kvitfjell. Här finns en snowpark med en halfpipe och tre quarterpipes.

Så tar du dig hit: Kvitfjell ligger 67 mil från Stockholm. 53 mil från Göteborg och 36 mil från Karlstad. Du kan köra hela biten eller flyga till Mora-Siljan och sedan ta buss eller köra resten av sträckan själv. Från Mora till Kvitfjell är det bilvägen cirka 4,5 timme.

Boende i Kvitfjell: Det finns gott om lägenheter, hotell och stugor för alla smaker i Kvitfjell. Här har du även två hotell som ligger mitt i backen. Ett av dem är GudbrandsGard Hotell, som erbjuder en skön stugkänsla fastän det är ett hotell men som även har god mat, bassäng och en skön bar.

Hitta billiga flygresor till Mora-Siljan Hitta hotell i Kvitfjell

6. Tryvann- Oslo Vinterpark

Vill du inte åka så långt bort kan Oslo vinterpark Tryvann kanske vara ett alternativ för dig. Anläggningen är mindre än andra skidorter i Norge men backarna håller bra kvalité. Här finns dessutom ett stort barnområde, en stor snowpark, 14 pister och sju liftar. Säsongen sträcker sig från december till mitten av april och hålls uppe hela säsongen för kvällsåkning.

Så tar du dig hit:  Du kan köra, ta tåg, buss eller flyga till Oslo från flera städer i Sverige. Väl framme i Oslo, tar det bara cirka 20 minuter att ta sig hit från Oslos centrum.

Boende i Tryvann: Det bästa av allt med denna skidanläggning är att du kan kombinera en stads-semester i Oslo med en skidsemester, eftersom anläggning ligger så nära staden. Vi skulle därför rekommendera att bo på ett mysigt hotell i Oslo. Vi gillar exempelvis Ellingsens Pensjonat, som är ett populärt B&B i Oslos centrala och fina villaområde. Hotellet har en fin trädgård och skön atmosfär. Och det är nära till spårvagnshållplatsen.

Hitta billiga flyg till Oslo Hitta hotell i Oslo

7. Oppdal

Cirka 130 kilometer söder om Trondheim hittar du Oppdal med sina 39 pister och 18 liftar och bra blandning av svåra och lätta backar. Pisterna är fördelade på fyra toppar och de flesta är soliga och ligger ovanför trädgränsen med bra snögaranti.

Så hittar du hit: Oppdal ligger 15 mil söder om Trondheim. Du kan köra hit från Sverige eller ta buss. Andra alternativ är att ta tåg eller flyg till Trondheim och sedan buss, tåg eller bil därifrån.

Boende i Oppdal: Utbudet av boende på anläggningen är utmärkt. Du kan bo i all från dyra hotell och lyxiga bergsstugor till motell, vandrarhem och på billigare campingplatser. Ett mysigt hotell, bara en kilometer från backarna, är Oppdal turisthotell, som ligger mitt i centrala Oppdal, alldeles intill tågstationen. Här finns rum för både familjer och mindre sällskap, god frukost och gratis parkering.

Hitta billiga flyg till Trondheim Hitta bra boende i Oppdal

Läs mer:

Skidresor till Alperna: 5 bästa skidorterna

5 fantastiska skidorter i Italien

Världens konstigaste skidorter

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.