Nyheter Barnsemester: 12 bästa tipsen på aktiviteter i Norden

Alla artiklar

Barnsemester: 12 bästa tipsen på aktiviteter i Norden

Gör både miljön och familjens plånbok en tjänst och välj en semester på nära håll i år. Kolla in våra tips på alternativ för en barnsemester i Norden.

Barnsemester i Sverige

1. Gröna Lund, Stockholm

Ett sommarbesök på Grönan kommer att göra både barn och vuxna glada. Här finns attraktioner för alla åldrar och ett fullspäckat schema med konserter och underhållning. Missa inte en tur i den populära berg- och dalbanan Jetline som har närmare en miljon åk per år.

På Gröna Lund finns flera lite lugnare platser där man kan sätta sig och vila mellan åken. Restauranger i alla prisklasser finns också och dessutom en del av parken dedikerad till de lite mindre barnen. Det finns med andra ord någonting för alla i familjen. Semester med barn när den är som bäst!

2. Liseberg, Göteborg

Nordens största nöjespark är ett utmärkt alternativ för en barnsemester! Här kan hela familjen prova på mängder med spännande åkattraktioner, testa utbudet på de många matställena och ta del av evenemangen som anordnas i parken. Här finns det också gott om fina grönområden och picknickplatser att slå sig ner på.

För dig som gillar att ha lite koll innan du tar med dig familjen till Liseberg har de en bra planeringssida på sin webbplats. Planeringen, som man med fördel kan använda sig av, underlättar också när man vill maximera upplevelsen och hinna med så mycket som möjligt under besöket!

3. Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Letar du efter sommaraktiviteter för de lite yngre barnen? I så fall bör du överväga ett besök på fina Astrid Lindgrens Värld i Småland. Här kan ni träffa de älskade karaktärerna från böckernas värld; Pippi Långstrump, Emil I Lönneberga och Ronja Rövardotter för att nämna några exempel.

Parken har en yta på hela 180 000 kvadratmeter så det finns mycket att se och göra här – se till att ha gott om tid och stressa inte. Parken erbjuder gästboende, olika evenemang och massor av upplevelser.

Stannar ni här i ett par dagar kan ni också passa på att utforska den småländska naturen i närområdet med vackra sjöar, skogar och stugor.

4. High Chaparral

Vad sägs om guldvaskning, cowboys och bisonoxar i sommar? High Chaparral räknas till en av de bästa temaparkerna i Sverige och är en storfavorit bland barnen. Utöver cowboyäventyr finns det både pool och en badsjö, perfekt att svalka sig i efter några fartfyllda timmar!

Missa heller inte vilda västern showen som är en upplevelse för såväl stora som små med hästar och cowboys. Utöver detta finns också ens tunt show som är värd att se och uppleva. För den som vill leva cowboyeran fullt ut kan man till och med ”råna banken” på High Chapparal.

Bra att veta är att parken är kontantlös och att man enbart kan betala med kort!

Barnsemester i Finland

5. Angry Birds Land

Att ett spel blir nöjespark kanske inte hör till det vanligaste men det är precis det Angry Birds Land är. Parken har sedan starten i Finland öppnat upp i flera andra länder men denna är ursprungsparken i Särkaniemi.

Nöjesparken Angry Birds Land har mängder med åkattraktioner, spel och aktiviteter för barn i alla åldrar. Här är kan ni lätt tillbringa en fartfylld heldag! Om vädret skulle vara dåligt kan man istället besöka parken akvarium och planetarium.

På planetariet visas flera filmer om bland annat den mänskliga kroppen och universum och det anordnas även olika shower på temat.

6. Jukupark

Vad sägs om att testa några riktigt häftiga vattenrutschkanor i sommar? Ta med barnen till JukuPark i Kalajoki i Åbo! Här kan ni prova Tornado, Surfing Hill eller Thunder Cruise.

Detta är en park för hela familjen. Utöver bassänger som passar både yngre och äldre barn, finns här också en nöjespark med vattentema där man bland annat kan åka i krockbåtar.

7. Muminvärlden

Vem älskar inte de härligt runda mumintrollen? Tove Janssons klassiska saga om mumintrollen har en given plats i många barnfamiljers bokhyllor och har nu älskats av generationer av barn.

I finska Nådendal kan ni besöka Muminvärlden och tillsammans träda in i sagans värld. Muminhuset, Önskebrunnen och Republikens utkiksplats är bara några av stoppen ni kan göra här. Desstuom kan du träffa alla i familjen Mumim och uppleva en hel massa annat!

I Muminvärlden finns också flera matställen och en fin badstrand.

Barnsemester i Danmark

8. Fårup Sommarland

Danmark är ett utmärkt alternativ för en barnsemester i Norden. Här finns mängder med nöjesparker, sevärdheter och inte minst fina stränder. En av de mest populära nöjesparkerna är Fårup Sommarland. Sommarlandet är en kombination av vattenpark och tivoli så det finns mycket att göra för både stora och små.

Här kan familjen hänge sig åt både vattenaktiviteter och över 60 åkattraktioner. Fårup är ett av av Danmarks mest populära besöksmål och landets största vattenpark. Utöver vattenattraktionerna är detta en härlig park där man kan äta, umgås och uppleva Danmarks vackra natur.

9. Legoland

Legoland är ett riktigt måste för barnfamiljen; här är det lätt att tillbringa flera intensiva och skojiga dagar! En nyhet är Legoland Castle Hotel där ni kan övernatta i riktigt coola temarum. Och vem vill inte uppleva det?

På själva Legoland finns mängder med aktiviteter för hela familjen, exempelvis Nintendo Game Zone, Lego Canoe och akvariet Atlantis by SEA LIFE. Dessutom är allt byggt i lego – bara det gör det värt ett besök!

10. Baboon city

Om vädret inte är det bästa kan ni satsa på ett säkert kort: Baboon City i Herning är Danmarks största inomhusnöjespark. Här kan ni bland annat testa spelmaskiner, träna på tricks i studsmattor eller äta gott i någon av restaurangerna.

På Baboon city bestämmer man själv viket tempo man vill ha men också vilka utmaningar man vill prova. Detta är också ett utmärkt alternativ under barnsemestern i Danmark om ni är en sportig familj med aktiva barn. Varför inte utmana varandra i någon av multisportbanorna?

Barnsemester i Norge

11. Child Planet

Child Planet var den första inomhus lekplatsen för barn i Norge och öppnade dörrarna år 2000 och har sedan dess varit ett givet val för norska föräldrar. På inomhuslekplatsen Child Planet i Oslo väntar över 700 kvadratmeter med klätterställningar, bollhav och äventyr.

Besöker ni Oslo kan ni titta in här för ett par timmars intensivt lekande. Men en varning är på plats; detta är en beroendframkallande plats!

12. Eventyrhuset i Stavern

En semester med barn kan beöva några pauser där man istället fokuserar på lite lugn och ro. Vad passar bättre då än att ta en paus och uppleva den danska boksskatten?

Eventyrhuset i Stavern är det ultimata stället att uppdatera barnens bokhylla på. På detta antivariat finns både böcker och filmer men även utställningar om kända sagoberättare.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta