Nyheter Bagage SAS: vikt, mått & avgifter

Alla artiklar

SAS: vikt, mått & avgifter

Ska du flyga med SAS? Då kan det vara bra att ha koll på flygbolagets regler för handbagage samt incheckat bagage. Skyscanners guide dig på traven!

Guide till SAS handbagage

Mått och vikt

Maxmåtten för handbagage är 55 x 40 x 23 cm och maxvikten 8 kg

Det finns inga angivna restriktioner för det personliga föremålet men det bör inte vara större än en normalstor laptopväska

Antal tillåtna väskor i kabinen
Ett handbagage per passagerare, samt en liten handväska eller liten väska för din laptop.

På flygningar till och från USA eller Asien får du ta med ett handbagage ombord (högst 8 kg, 55 x 40 x 23 cm) när du reser i SAS Go Light eller SAS Go.

Om du reser i SAS Business eller SAS Plus får du ta med två handbagage ombord (högst 8 kg, 55 x 40 x 23 cm).

Guide till SAS bagageavgifter

När du flyger med SAS ingår bagage men det kan vara bra att hålla lite koll så att man inte packar för mycket eller lämar lite plats i resväskan för allt man kommer köpa när man är framme på destinationen.

Avgifter för handbagage
Gratis så länge ditt handbagage inte överskrider bagagetillåtelsen

Extra väska/kolli (inrikes flyg)

Fram till 22 timmar före avgången:
270 DKK/295 NOK/295 SEK/30 EUR/30 GBP/40 USD

På flygplatsen inom 22 timmar före avgången :
380 DKK/450 NOK/450 SEK/49 EUR/65 USD

Extra vikt för bagaget kan medföra mer avgifter. SAS bagageavgifter är, trots allt, ganska transparenta. Behöver du ta med dig mer bagage än vad som ingår i din biljett? Räkna ut vad det kostar med SAS bagagekalkylator

Guide till SAS incheckat bagage: mått, vikt och avgifter

Det finns inga angivna restriktioner för mått på ditt incheckade bagage men observera att exempelvis skidutrustning, musikinstrument och golfbagar räknas som specialbagage

  • Max 23 kg vid resor i SAS Go samt SAS Plus
  • Max 32 kg i SAS Business

Antal tillåtna incheckade resväskor

  • Upp till 2 incheckade väskor per passagerare vid resor i SAS Plus och SAS Business.
  • I SAS Go ingår 1 incheckad väska per passagerare medan endast handbagage ingår i SAS Light

Publicerat 13:e oktober 2016. Uppdaterat 28 Mars 2019. Informationen är giltig dagen då den publiceras. Vi rekommenderar dock att du kontrollerar noga med Scandinavian Airlines vad som gäller innan bokning.

Få ut så mycket som möjligt av ditt SAS handbagage

SAS har redan väldigt generösa bagageregler vid flygresor i SAS Go, SAS Plus och SAS Business. Men för resenärer som reser i SAS Light ingår endast handbagage och det blir då extra viktigt att behärska konsten att resa lätt. Vi har listat några hjälpsamma tips på hur SAS-resenärer kan få ut så mycket som möjligt av sin kabinväska och sin resa i allmänhet:

1. Tänk efter en extra gång när du packar

För många av oss är packningsmomentet ett av de mindre roliga och det blir enkelt att man bara kastar ner en massa onödiga saker i resväskan för att få det överstökat. Tänk tillbaka på din senaste semester; använde du verkligen allt som du hade packat? Förmodligen inte. Se till att endast packa det du verkligen behöver och undvik att oroa dig för att överskrida maxvikten för handbagage. Och kom ihåg, skulle du glömma något så finns det förmodligen att köpa på plats på din destination.

Handbagage

2. Utnyttja din lilla handväska eller laptopväska

Förutom ditt handbagage med maxmåtten 55 x 40 x 23 cm får du även ta med dig en liten handväska eller en laptopväska ombord på SAS. Se till att utnyttja detta och fyll den lilla väskan med värdesaker, resedokument samt annat som du kan tänkas behöva ha nära till hands under resans gång. På så sätt tar du dig smidigt igenom både säkerhets- och passkontrollen.

Observera dock att även om SAS inte nämner några direkta måttrestriktioner för det extra föremålet så får det tillsammans med handbagaget inte överskrida 8 kg.

Litet bagage

3. Bli medlem i EuroBonus

Bli medlem i lojalitetsprogrammet EuroBonus och tjäna poäng på bland annat dina flygresor och hotellvistelser. Du kan använda dina intjänade poäng till att köpa flyg, uppgraderingar och massvis med andra erbjudanden från SAS partners.

Ju mer du flyger, desto fler förmåner får du som EuroBonus-medlem. Det krävs exempelvis endast 10 enkelresor eller 20 000 baspoäng för att bli Silvermedlem. Som Silvermedlem får du bland annat checka in ett extra bagage utan kostnad vilket innebär att du kan ta med dig en incheckad resväska även vid resor i SAS Light.

4. Köp produkter i resestorlek

På grund av vätskereglerna som gäller vid flygresor, det vill säga att varje enskild behållare max får rymma 100 ml vätska, kan det vara en god idé ett köpa produkter i resestorlek. Från små schampoflaskor till miniset med parfym – nu för tiden finns det mesta i mindre format!

Läs mer om hur mycket vätska du får ha i handbagaget på Transportstyrelsens hemsida.

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta